Uutisen päiväys

12.1.2006← Takaisin

Norjalaiset vahvoja Kulmin karsinnassa – Janne Ahonen ei innostunut

Suomi käy puolustamaan asemiaan lentomäen MM-kisoissa joukkueella Janne Ahonen, Janne Happonen, Matti Hautamäki ja Tami Kiuru.

Lentomäen MM-kisojen ensimmäisenä päivänä otettiin tuntumaa Kulmin HS 200 mäkeen. Harjoituksissa ja karsinnassa norjalaiset vakuuttivat joukkueena. Päivän pisimmän, 212 metriä, leiskautti ensimmäisellä harjoituskierroksella Itävallan Martin Koch.

Osalle hyppääjistä tilanne oli tiukka jo ensimmäisestä suorituksesta alkaen. Piti varmistaa paikka MM-joukkueeseen, johon oli pääsy vain neljällä hyppääjällä. Käytännössä kyse oli kahdesta paikasta, koska  Janne Ahonen ja Matti Hautamäki pääsivät kilpailuun ilman karsintaa tämänhetkisten maailmancupsijoitustensa ansiosta.

Suomen joukkueeseen pääsystä kamppailleet Janne Happonen, Tami Kiuru ja Risto Jussilainen hyppäsivät harjoituskierroksilla: Happonen 188,0 – lava 10 (kierroksen 18:s) ja 190,5 – lava 10  (kierroksen 9:s.) metriä, Kiuru 195.0 metriä – lava 13 (kierroksen 10:s) ja 185,0 metriä  - lava 10 (kierroksen 16:s) ja Jussilainen 192,0 metriä – lava 13 (kierroksen 13:s) ja 174,0 metriä – lava10 (kierroksen 27:s). Tosissaan MM-kisapaikasta kisaamaan lähteneen Jussilaisen kohtalona oli jäädä MM-kisojen henkilökohtaisen kilpailun ulkopuolelle.

Karsintakierroksella parhaiten hyppäsivät Norjan Tommy Ingebritsen, 202,0 metriä ja 197.4 pistettä, joka oli karsijaryhmän paras ja Roar Ljökelsöy, joka 205,5 metrin hypyllä ja 197,1 pisteellä oli kärjessä ryhmässä, joka jo maailmancupissa oli varmistanut paikkansa varsinaiseen kilpailuun.

Suomen joukkueen paras karsinnassa oli Janne Ahonen, jolle lentomäen MM-kisat ovat jo peräti seitsemännet. Päivän hyppyihin hän ei kuitenkaan oikein jaksanut motivoitua.
- Ihan piti itseään puomilla piiskata, mutta ei se oikein irronnut, kertoi Ahonen karsintahyppynsä jälkeen ja lupasi kuitenkin, että hän varsinaiseen kilpailuun ”saa koneen käyntiin”.
Ahonen hyppäsi karsinnassa 190 metriä ja sai pisteitä 177,0. Hän oli ryhmänsä 10:s.

Karsijaryhmä kahdeksanneksi hypännyt Janne Happonen puolestaan oli 187,0 metriä ja 175,9 pistettä antaneeseen hyppyynsä suhteellisen tyytyväinen.
- Parantamisen varaa kyllä jäi. Nyt oli ponnistuksen ajoituksen kanssa ongelmia, hyppy menee vauhdissa helpolla ohi. Happosen karsintahypyssä nopeus hyppyrin nokalla oli 101,9 km/h.

Tami Kiurun sijoitus karsintaryhmässä oli 10:s. Lahtelainen hyppäsi 184,5 metriä ja sai kaikilta tuomareilta 18 pistettä, pisteitä yhteensä 173,5.
Myös Kiuru kertoi ponnistuksen ajoituksessa olevan ongelmia. Varsinaisessa kilpailussa on tarkoitus parantaa, onhan miehellä edellisistä MM-kisoista puolustettavana henkilökohtainen pronssimitali.
- Mitali on tavoite, eihän sitä vähempään voi tyytyä.

Matti Hautamäki ei Kulmin torstaihin löytänyt vanhaa lentäjäminäänsä lainkaan. Tämänhetkistä edellisen mäkihypyn pituusennätyksen haltija viihtyisi mieluummin suuremmissa mäissä. Kulmin lentomäkeä hän kuvailee ominaisuuksiltaan sellaiseksi, että se muistuttaa enemmän tavallista suurmäkeä kuin varsinaista lentomäkeä. Hautamäen lento oli karsinnassa 177,0 metriä, pisteitä 158,4. Päivän tilanne veti miehen mietteliääksi. Mies olisi toivonut itselleen lisää harjoitusaikaa, kun Keski-Euroopan mäkiviikon jälkeen Puijollakin pääsi olosuhteiden vuoksi tekemään vain yhden harjoituksen, useampia oli suunnitelmissa. Perjantaina kuitenkin taas kilpaillaan.

Taistelu lentomäen maailmanmestaruudesta alkaa 40 maailman parhaan hyppääjän kesken perjantaina, jolloin hypätään kaksi ensimmäistä hyppyä. Toiselle kierrokselle pääsee vain 30 parasta hyppääjää. He jatkavat lauantaina, jolloin vuorossa on vielä kaksi hyppyä. Kaikkien neljän suorituksen yhteistulos ratkaisee mestarin.

Suomen joukkueesta Tami Kiuru hyppää numerolla 16, Janne Happonen numerolla 21, Matti Hautamäki numerolla 30 ja Janne Ahonen numerolla 39.

Odotettavissa on huikea urheilujuhla. Sääennusteet lupaavat edelleen auringonpaistetta ja pakkasta. Karsintapäivänä sitä oli aamulla parikymmentä astetta, mikä päivän aikana laski kymmenkunta pykälää, kirpakkaa kuitenkin. Järjestäjät odottavat paikalle 120 000 katsojaa. Tunnelma nousisi kattoon, mikäli sellainen Kulmin mäkimontussa olisi.

MM-kisojen tulokset: www.fis-ski.com