Uutisen päiväys

15.3.2008← Takaisin

Norja ylivoimainen Planican joukkuemäessä, Suomi toinen

    Norjan joukkue otti ykkössijan Sloveniassa, Planican HS215 lentomäessä käydyssä maailmancupin joukkuemäessä. Suomen joukkue oli toinen ja Itävalta kolmas.

    Norjan joukkueessa hyppäsivät Tom Hilde, Anders Jacobsen, Anders Bardal ja Björn Einar Romören. Suomen miehet olivat Janne Happonen, Matti Hautamäki, Jussi Hautamäki ja Janne Ahonen Kolmenneksi kirineessä Itävallan joukkueessa hyppäsivät Martin Koch, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler ja Gregor Schlierenzauer.

    Suomen 1615,1 pistettä keränneessä joukkueessa jokainen selvisi urakastaan hienosti, joskaan mitään haamusuorituksia ei nähty.

    - Täällä ollaan tosi hyvillä fiiliksillä ja iloisin ilmein. Suomen joukkueessa oli vain onnistujia vaikka Suomi jäi Norjasta 100 pistettä, arvioi Planican mäen varikolta Suomen joukkueen kakkosvalmentaja Janne Väätäinen, joka eilen ilmoitti, ettei aio enää ensi vuonna tuota pestiä hoitaa.

    Suomalaisista vahvin oli Janne Happonen. Hän oli molemmilla hypyillä oman ryhmänsä paras ja keräsi yhteispisteitä toiseksi eniten (440,2) Itävallan Gregor Schlierenzauerin (451,8) jälkeen. Happosen hypyt kantoivat 218,5 ja 227,5 metriä.
    - Janne on vakiintunut joukkueen aloittajaksi. Se on joukkuekilpailun vaikeimpia paikkoja, mutta Janne on osoittanut olevansa kisamies. Hän pystyi hyppäämään omalla tasollaan ja ilmoittautui vakavasti otettavaksi haastajaksi sunnuntain finaalikilpailuun, Väätäinen sanoi.

    Suomen kakkonen, Matti Hautamäki, rupesi tosissaan verestämään hyviä Planican muistojaan. Hän onnistui mukavasti hypäten 207,5 ja 211,5 metriä.
    - Oli todella ilo nähdä Matti Hautamäki hymyilevänä. Hänen hyppynsä olivat parhaita mitä tällä kaudella on nähty, Väätäinen arvioi.

    Suomalaisten etukäteen epävarmin lenkki, Jussi Hautamäki, täytti odotukset. Hänen hyppynsä kantoivat 180,5 ja 191,5 metriä.
    - Jussi teki sen, mitä häneltä odotettiin, ehkä enemmänkin. Hän hyppäsi omaan tämän hetken tasoonsa nähden hienosti. Hypyt olivat parhaita mitä häneltä täällä on nähty, Väätäinen jatkoi.

    Ankkuri Janne Ahonen jatkoi nautiskeluaan etenkin ensimmäisellä kierroksella, jolla hän leiskautti 224,5 metriä. Ahosen toisen hypyn pituus oli 204,0, mikä sai miehen vähän pyörittämään päätään.
    - Se oli perusvarmaan Ahosta. Ensimmäinen oli ehkä vähän enemmän kuin edes odotettiin, toinen taas vähän alle. Tyhjän päälle tehtynä, vaikeissa olosuhteissa hän kuitenkin teki sen minkä voi.

    Jos Planican jättiläismäessä oli yksi joukkue ylitse muiden, siellä oli jälleen tänään myös yksi hyppääjä ylitse muiden: Itävallan Schlierenzauer. Pitkälti hänen huimien, 233,5 ja 225,5 metriä kantaneiden leiskauksiensa varassa Itävalta pystyi nousemaan kilpailun kolmanneksi huolimatta joukkueen ensimmäisestä hypystä, jolla tämän talvisten lentomäen MM-kilpailujen hopeamitalisti Martin Koch epäonnistui totaalisesti. Hänen hyppynsä kantoi vain 105,5 metriä. Hän toki paikkasi tilannettaan toisen kierroksen 212,5 metrin hypyllään. Ilman yhtä huonoa hyppyä Itävallan Koch, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler ja Schlierenzauer olisivat saattaneet hyvinkin pistää Suomen, jopa Norjankin joukkueen tiukoille, vaikka esimerkiksi maailmancupin henkilökohtaisen voiton jo varmistanut Morgenstern ei ole enää parhaassa terässään. Itävalta keräsi pisteitä yhteensä 1482,1.

    Edes kolmas sija ei nyt ollut Itävallalle selvä juttu. Isäntämaa Slovenia pisti kampoihin niin, että lopullisesti tilanne ratkesi vasta ankkureiden suoritusten jälkeen. Slovenian yhteispisteet olivat 1477,4. Joukkueessa hyppäsivät Primoz Pikl, Jurij Tepes, Robert Kranjec ja Jernej Damjan.

    Valmentaja Janne Väätäisen mukaan olosuhteet Planicssa olivat hyvät ja suhteellisen tasapuoliset.
    - Tunnelma on iloinen ja rento, juuri niin kuin Planicassa on totuttu. Sunnuntain finaaliin lähdetään hyvillä mielin.

    Planica SLO 15.3.2008,
    mäkihypyn maailmancup, joukkuemäki HS215,

    Tulokset:

    1. Norja 1715,1
    Tom Hilde, Anders Jacobsen, Anders Bardal ja Björn Einar Romören.

    2. Suomi 1615,1
    Janne Happonen, Matti Hautamäki, Jussi Hautamäki, Janne Ahonen

    3. Itävalta 1482,1
    Martin Koch, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer

    4. Slovenia 1477,4
    5. Thekki 1393,1
    6. Saksa 1378,9
    7. Japani 1344,8
    8. Ranska 1107,4.