Uutisen päiväys

10.3.2013← Takaisin

Niskanen nopein suomalainen Salpausselän perinteisellä, Jauhojärvi paras miehistä

Suomalaisnaiset onnistuivat Salpausselän kisoissa. Lahden maailmancupissa hiihdetyn 10 kilometrin paras suomalainen oli Kerttu Niskanen, joka hiihti kotiyleisön edessä hienosti viidenneksi. Kymmenen kärkeen hiihtävät myös Krista Lähteenmäki ja Aino-Kaisa Saarinen. Kaikkiaan naisissa pisteille hiihti kuusi suomalaisurheilijaa, miehistä ainoastaan Sami Jauhojärvi hiihti pisteille.

10 kilometrin perinteisen kisaan lähti sunnuntaina 65 naista, joista 15 oli suomalaisia. Kokonaisuutena kisa meni suomalaisilta hyvin, Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena viides, Krista Lähteenmäki kuudes ja Aino-Kaisa Saarinen kahdeksas.
Val di Fiemmen MM-kisoissa ilman lämpötila keikkui reilusti lämpimän puolella ja aurinkoisilla paikoilla mittarit nousivat hellelukemiin. Italian jälkeen Etelä-Suomen rapsakan aurinkoinen kevätsää tuntuu kylmältä.
- Tänään kyllä oli kylmä. Jos eilen oli vilpoinen keli, niin tänään oli vielä kylmempi. Aamulla ei aurinkokaan paljon lämmittänyt, Niskanen nauroi.
Viidenneksi hiihtänyt Niskanen jäi kisan voittaneesta Puolan Justyna Kowalczykista 55 sekuntia.
- Ihan hyvä hiihto oli. Tänään oli hyvä päivä ja pystyin kotikisoissa hiihtämään urani tähän mennessä parhaan maailmancup-sijoituksen, niin pitäähän tähän olla tyytyväinen. Mulla on yleensä kevättä kohdin alkanut sujua paremmin. Tuntuu nytkin, että kevättä kohti kunto pysyy ja jopa nousee. Kuudenneksi Salpausselän maisemissa hiihtänyt Krista Lähteenmäki mietti lauantai-iltana, lähteekö ollenkaan perinteisen kympille, kun kroppa ei ole lähtenyt palautumaan MM-kisareissun jäljiltä odotetusti.
- Ajattelin kuitenkin, että kun kotiyleisön edessä pääsee hiihtämään, niin silloin on mentävä. Mulla on ollut koko viikon tekniikka hukassa, eikä hermotus ole kunnossa, Lähteenmäki kertoo.
Naisten 10 kilometrin perinteisen kisa hiihdettiin väliaikalähtönä. Kahdesti hiihdettävällä viiden kilometrin radalla on kolme pitkää ylämäkeä, joka sopi hyvin tekniikan kanssa kamppailevalle Lähteenmäelle:
- Onneksi täällä on jyrkkäpiirteisiä nousuja, niin ei tarvinnut liu’uttaa. Rata sopi minulle hyvin, kun täällä pitää jaksaa polkea. Nyt pitää katsoa valmentajan kanssa, että mitä kisoja lähden hiihtämään, että saan kropan palautumaan kunnolla.
Aino-Kaisa Saarinen syttyi kotiyleisön edessä hyvään hiihtoon, joka riitti kahdeksanteen sijaan.
-Onnistuneet kisat vievät hiihtoa eteenpäin. Nyt oli jo menoa ja meininkiä. Ehdottomasti kauden parasta, mutta vielä puuttuu sellainen hiihtämisen raivo, että pystyisi hyökkäämään nousuihin.

Muista suomalaisista kolmenkymmenen parhaan joukkoon ja pisteille hiihti 12:nneksi sijoittunut Anne Kyllönen, Riikka Sarasoja-Lilja sijoittui 19:nneksi. Kansallisesta ryhmästä maailmancup-pisteille hiihti Laura Ahervo, joka oli lopputuloksissa 24:s.
Korkeimmalle palkintopallille kisan jälkeen nousi Puolan Justyna Kowalczyk. Norjan Marit Björgen oli toinen ja Heidi Weng kolmas.

Jauhojärvi hiihti pisteille

Miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan starttasi 83 hiihtäjää, joista 14 suomalaista. Kisan voitti ylivoimaisesti Norjan Petter Northug reilun puolen minuutin erolla Venäjän Aleksei Poltoraniniin. Parhaiten kotikisassa menestyi Sami Jauhojärvi, joka sijoittui 14:nneksi, ja ylsi ainoana suomalaismiehenä maailmancup-pisteille. Toiseksi paras suomalainen, Anssi Pentsinen jäi niukasti pisteiltä sijoittuessaan 31:nneksi, Ville Nousiainen oli 32:s.
Jauhojärven kausi on ollut kamppailua, mutta nyt hiihtämiseen on tullut tuttua potkua:
- Nyt oli jo sellaista rentoa menoa, mitä väläytteli jo viidenkympin viimeisellä kierroksella Val di Fiemmessä. Eihän tämä mitään huippua vielä ollut, mutta alkaa jo muistuttaa hiihtoa. Pirusti oli väkeä maastossa kannustamassa ja pelkästään positiivista huutoa kuuli ladun varrelta, Jauhojärvi kertoo.

Lisää urheilijoiden tunnelmia:
http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/uutiskirjeet_ja_tiedotteet/mediatiedotteet/suomalaisten-kommentit-salpausse/