Uutisen päiväys

17.1.2006← Takaisin

Naisten SM-sprintissä Tampereella paljon panosta

    Monelle olympialaisten vapaan sprinttiin mielivälle naishiihtäjälle Tampereen SM-sprintti lauantaina ratkaisee valituksi tulemisen osalta lähes kaiken.

    Olympialaisiin jo valittujen Virpi Kuitusen, Aino-Kaisa Saarisen ja Riitta-Liisa Lassilan takana edustuspaikkaa tavoittelee tukku erityisesti sprintissä kunnostautuneita hiihtäjiä. Manninen hiihti sunnuntaina Skandinavia-cupissa Skellefteåssa 15:nneksi, joten Tampereen varaan jää olympiavalinnan suhteen käytännössä kaikki.
    ”Siellä on pakka sekaisin noiden kolmen jo valitun jälkeen. Eipä ole ollut aikaisemmin tällaista tilannetta, että yhdet kisat ratkaisevat näin paljon”, viime vuonna Oberstdorfissa sprinttiviestin MM-hopeaa voittanut Pirjo Manninen sanoo.
    Viime vuonna MM-kisojen sprintissä seitsemänneksi hiihtänyt Mona-Liisa Malvalehto on toipunut alkutalven pilanneesta sairastelusta ja palasi kilpaladuille Hämeenlinnan kansallisissa lauantaina. Rukan maailmancupin jälkeen Malvalehdon ensimmäisessä normaalimatkan kisassa tuloksena oli kuudes sija ja 59,1 sekunnin tappio kisan voittaneelle Milla Saarelle.
    ”Hyvä, että olen päässyt suksille. Hämeenlinnan kisa ei ollut mitä voisi olla, mutta vielä hakee vähän. Täytyy vain toivoa, että kunto lähtisi nopeasti nousuun. Sprinttiin voisi ehtiäkin”, Malvalehto mietti.
    Malvalehdolle kaiken jääminen yhden kisan varaan ei ole uusi tilanne, sillä tilanne oli hänelle lähes sama viime vuonna. Silloin MM-kisalippu heltisi ja itse kisoissa hyvä tulos.
    ”En ota mitään paineita, maailma ei kaadu jos olympiapaikka jää saamatta, vaikka se päätavoite onkin. Normaalisuorituksella pitäisi olla kaikki mahdollista”, Malvalehto miettii.
    Lahden MM-kisoissa 2001 Mannisen jälkeen sprintin hopealle sijoittunut Kati Venäläinen on jälleen maailmancupeihin päästyään hiihtänyt hyvin. Venäläinen oli Otepään maailmancupissa perinteisen sprintissä kymmenes ja antoi kelpo näytön myös Val di Fiemmessä vapaan hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähdössä sijoittumalla 16:nneksi.
    ”Ei ole paineita, mutta onhan se vähän riskaabeli kisa”, Venäläinen kiteytti.
    Vapaan sprintti on mieluinen matka myös Riikka Sarasojalle, joka oli kauden avanneessa maailmancupin sprintissä Düsseldorfissa 11:s. Otepäässä perinteisen sprintissä Sarasoja oli 27:s.
    ” Otepäässä lihaksisto alkoi lähteä parantumaan, lähdöt oli kunnossa – ei ole mitään paniikkia. Yritän olla ottamatta paineita (Tampereen kisasta), kun aika hyvin on kuitenkin mennyt. Täytyy lähteä sinne vaan nauttimaan hiihdosta”, Sarasoja naurahtaa.
    Sarasoja kokee kovan kotimaisen kilpailun motivoivana:
    ”Kun pääsee kansainvälisiin kilpailuihin, tietää, että on yhden karsinnan jo selvittänyt”, hän kokee.
    Mannisen, Malvalehdon, Venäläisen ja Sarasojan lisäksi olympialaisiin mielii äitiysloman jälkeen kansainvälisille areenoille palannut Elina Hietamäki. Hietamäki kilpailu Otepäässä, mutta Lapinlahden SM-kisojen jälkeen podettu flunssa verotti vauhtia sen verran, että sijoitukseksi jäi 32:s.

    Lisätietoja Tampereen SM-hiihdoista: http://www.tampereenpyrinto.fi/hiihto/kisa/index.php