25.6.2019← Takaisin

Mononen ja Niskanen Vuokatin Aateli Racen prologin ylivoimaiset voittajat

Vuokatin Aateli Race alkoi tiistaina yleisen sarjan prologilla, Vaaran maililla. Vaaran nousun hiihtivät ylös kovinta vauhtia maajoukkuehiihtäjät Laura Mononen ja Iivo Niskanen. Ennen yleisen sarjan starttia kilpailtiin myös nuorten Aateli Racessa, jossa mukana olivat alle 18-vuotiaiden lisäksi myös HS-ikäiset.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen voitti seuraavaksi tullutta Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintaloa 20 sekuntia. Mononen oli hieman yllättynyt kovasta hiihtoajastaan.

”Lopussa tuntui kyllä hapokkaalta olo, mutta ihan hyvä perussuoritus tämmöiseksi kesäkisaksi tämä oli. Muistaisin, että joskus on hiihto tuntunut jopa rennommalta. Nyt oli hyvä keli ja vähän myötätuultakin, olosuhteet olivat hyvät”, mietti Mononen ennätysvauhtisen kisan jälkeen.

Maastojuoksuun lähtee Monosta haastamaan kolmanneksi hiihtänyt Vieremän Koiton Kerttu Niskanen. Niskasen ero Monoseen oli 22 sekuntia.

Miesten Aateli Racen ensimmäisen osan vei nimiinsä viime vuoden tapaan Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen. Niskanen hiihti vaaran päälle viidessä ja puolessa minuutissa, jättäen toiseksi lykkinyttä Pohti Ski Teamin Juuso Haaralaa 16 sekuntia. Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Lepistö oli kolmas jääden Haaralasta alle sekunnin.

”Alku lähti kohtuu terävästi, lankomiestä lähdin hiihtämään kiinni. Oikein mukavasti meni. Kävimme Hakolan kanssa katsomassa toissa päivänä tuon nousun, eikä se ollut siitä muuttunut. Niillä askelmerkein tähän päivään lähdettiin”, kertoi Niskanen.

Niskanen odottaa kovaa haastetta nuorilta maajoukkueeseen nostetuilta nuorilta keskiviikon startteihin, maastojuoksuun ja takaa-ajoon.

”Toivottavasti laittaa Lepistö laittaa kovemmalle kuin poniajelulla Forssassa”, hymyili Niskanen.

HS-Aateli Race tarjosi kirikamppailuja ja itsensä voittamista

Vuokatin Aateli Racen juniorisarjat tarjosivat kovia kirikamppailuja ja itsensä ylittämistä kovassa Vuokatinvaarannousussa.

Naisten U18-sarjan voittaja Aino Pihlava arvioi ennen rullahiihto-osuutta, että juoksuosuus olisi hänelle vahvempi. Riittävällä aikaerolla hän kuitenkin piti kilpakumppaninsa takanaan ja voitti vuoden 2019 Junior Aateli Racen.

”Toisella kierroksella aloin miettimään, että tässähän voisi joskus voittaakin ja pistin sitten vähän vauhtia”, nauroi jo maastojuoksun jälkeen kisan johdossa ollut Pihlava.

Tyttöjen alle 14-vuotiaiden voittajaksi juoksi ja hiihti Norvalla Ski Teamin Signe Jakobsson ja alle 16-vuotiaissa Karihaaran Visan Hanna Niskanen.

Myös miesten U18-sarjassa juoksun jälkeen kärkipaikkaa pitänyt Karihaaran Visan Niko Anttola piti pintansa tiukassa vaarannousussa ja voitti ensimmäisen Aateli Racen, johon on osallistunut.

”Aika raskasta hiihto oli, vaikka hyvää vauhtia tulikin. Lähdin säästellen, ettei hyytyisi niin paljon”, mietti Anttola voittonsa jälkeen.

Toiseksi kiri yhdistetyn urheilija Liperin Hiihtoseuran Perttu Reponen, joka hiihto vahvan rullahiihto-osuuden nousten neljänneltä sijalta toiseksi. Kolmannen sijan vei nimiinsä Jarkko Kukkonen.

Poikien ikäsarjojen voittajiksi urheilivat alle 14-vuotiaissa Vuokatti Ski Clubin Akseli Kaitainen ja alle 16-vuotiaissa Närpes Kraftin Lukas Kuuttinen.

"Juoksu oli raskasta, reitti oli aika raskas, erityisesti ensimmäinen mäki tuntui jo jaloissa. Hiihdossa otin alun aika rauhallisesti ja lopussa ratkaisin”, jo juoksuosuuden jälkeen johdossa ollut Kuuttinen kertoi.

Vuokatin Aateli Race jatkuu yleisen sarjan osalta huomenna keskiviikkona klo 10 maastojuoksuilla ja klo 11:45 alkaen rullahiihdon takaa-ajoilla.

Vuokatin Junior Aateli Racen tulokset (U18)

Voittajien haastatteluja kokonaisuudessaan Vuokatin Aateli Racen facebookissa
Vuokatin Aateli Race televisioidaan ja kilpailu on nähtävissä Ylen kanavilla sunnuntaina 30.6. klo 16-17:15.
UUTTA, tulossa myös Aateli Racen IG: @vuokatinaatelirace #vuokatinaatelirace2019

Kuva: SHL/Jesse Väänänen