Uutisen päiväys

22.12.2008← Takaisin

Moni suomalaishiihtäjä tähtää kärkisijoille Tour de Skissä

Suomesta lähtee lauantaina Oberhofissa prologeilla alkavaan Tour de Skihin seitsemän urheilijan iskukykyinen joukkue, jonka ainoa ensikertalainen on vahvasti kauden aloittanut Matti Heikkinen.

Jos seitsemän osakilpailun rupeama sujuu suomalaistoiveiden mukaan, kolmannen Tour de Skin kokonaiskilpailussa kärkipäässä keikkuu moni suomalaishiihtäjä.

Ensimmäisen Tourin voittanut ja viime vuonna toiseksi sijoittunut Virpi Kuitunen poimii itsensä lisäksi Tour de Skin suosikeiksi viisi nimeä: Aino-Kaisa Saarinen, Marit Björgen, Petra Majdic, Marianna Longa ja Justyna Kowalczyk. Tour de Skin suurimpana haasteena itselleen Kuitunen pitää viimeistä nousua, Alpe Cermistä.
”Toivon, että tuntuma on alkukautta herkempi viimeistä kilpailua edeltävissä osakilpailuissa ja pystyisin saamaan itsestäni irti kaiken työn, jota harjoituskaudella olen tehnyt. Uskon, että Alpe Cermis taas ratkaisee kokonaiskilpailun. Normaalimatkan kilpailuissa on vaikea tehdä niin isoa eroa, että ratkaisu olisi selvä jo ennen tätä viimeistä osakilpailua, jossa voittajalta ei vaadita kovinta konetta tai hapenottoa, vaan kykyä hiihtää teknisesti niin jyrkkää rinnettä, missä liu'uttaminen on käytännössä mahdotonta”, Kuitunen sanoo.
Espoolaisen alkukauteen on mahtunut yksi voitto ja yksi kakkossija, molemmat perinteisen kympin kisoista. Vapaalla hän on normaalimatkoilla päässyt puolen minuutin päähän kärkikolmikosta, mikä on sijoina ollut kisasta riippuen kymmenennen paikkeilla.
”Olisin toivonut parempaa aloitusta vapaalla, mutta toivon ja uskon, että se sieltä vielä esiin kaivautuu. Myös perinteinen on ollut vähän tukkoista, joten siihen nähden tulokset ovat olleet hyviä. Kaiken kaikkiaan jokainen kilpailu on antanut uskoa kuntoon ja tehtyyn työhön. Sitä ei vaan tuloslistoissa hyvitetä vaan paras vire täytyy saada esiin, jotta kunto näkyy myös listassa eikä ole vain oma tieto”, Kuitunen sanoo.
Kuitunen jäi Davosin maailmancupin jälkeen Davosiin harjoittelemaan, ja palasi kotiin vasta sunnuntaina.
”Davosin viikko oli hyvää perusharjoittelua; paljon hiihtoa ja muutama voimaharjoitus. Davosin jälkeen on aika hengähtää jouluksi.”
Perjantaina Davosista kotiutunut Aino-Kaisa Saarinen pääsee Tour de Skille maailmancupin johtajana, sillä Düsseldorfin sprintin väliin jättäminenkään ei vienyt hollolalaiselta keltaista liiviä. Lähtökohdat ovat hyvät, sillä Saarinen on hyvässä kunnossa ja harjoitusjakso Davosissa onnistui hyvin.
”Toivon, että pääsisin palkintopallille. Toivon, että saan tasaisia hyviä suorituksia niin kuin tähänkin asti. Uskon, että Tourista tulee tasainen kilpailu ja varmasti tiukka. Haasteena on saada jokaisessa osakilpailussa tasainen suoritus, mutta toisaalta se on minun vahvuutenikin”, ensimmäisessä Tour de Skissä neljänneksi sijoittunut Saarinen miettii.

Roponen ja Muranen Ramsaussa

Riitta-Liisa Roponen ja Pirjo Muranen viimeistelevät Tour de Skille Itävallan Ramsaussa, jonne Roponen siirtyi perheineen perjantaina ja Muranen Düsseldorfista lauantaina. Roponen oli viime vuonna Tour de Skissä kymmenes.
”Se oli oikeasti aika hirveän hyvä. Nyt en ole Tour de Skitä hirveästi ajatellut. Treenit ovat kyllä menneet ihan hyvin ja Davosin viikonloppu oli kyllä ihan parasta oloa (tällä kaudella). Kiva on lähteä Tourille ja ihan mukavaa, kun on uusia paikkoja. Luulen, että ratkaisut jää Alpe Cermisiin, erot tulevat varmaan olemaan pieniä ja kilpailusta tulee nyt vieläkin tiukempi. Minulle suurimpia haasteita ovat perinteisen kaikki kisat ja kaupunkisprintitkin, sprinteissä pitää olla tarkkana”, Roponen sanoo ja kertoo tekevänsä Ramsaussa yhden kovemman harjoituksen ja muuten lataavansa akkuja.
Yksi kovempi harjoitus, treenailua ja rauhassa oleilua on suunnitelmissa myös Murasella. Muranen oli viime vuonna Tour de Skissä 15:s ja hakee nyt parannusta siihen. Alkukauteen on mahtunut paljon hyvääkin, vaikka sprintissä A-finaalipaikka on vielä jäänyt saavuttamatta.
”Jos kymmenen sakkiin pääsisin, se olisi hyvä. Ei yhtään pahalta näytä, ja täysillä lähdetään hiihtämään. Sprinttejä odotan, jos niissä saisi hyvän kisan aikaiseksi. Myös pertsan kympit ovat mukavia matkoja, mutta kaikissa pitää mennä hyvin”, Muranen sanoo.