Uutisen päiväys

4.12.2005← Takaisin

Mannisen loppukiri vahvin, Koivuranta neljäs

Hannu Mannisen viikonloppu jatkui voittojen tiellä yhdistetyn maailmancupissa Lillehammerissa. Sprintin voitto ratkaistiin vasta loppukirissä neljän miehen kesken.

Anssi Koivuranta leiskautti Lillehammerin HS131 -mäestä jälleen komean hypyn, 136 metriä. Koivuranta lähti yhdistetyn sprinttikilpailun hiihto-osuudelle ensimmäisenä. Hannu Manninen lähti numerolla 11, Koivurantaa 55 sekuntia myöhemmin. Hän hyppäsi 127 metriä.

Koivurannan perään alle puolen minuutin sisällä lähtivät ladulle yhdysvaltalainen Todd Lodwick (+0.23), Itävallan Christoph Bieler (+0.26), Japanin Daito Takahashi (+0.28) ja venäläinen Sergej Maslennikov (+0.28). Jaakko Tallus pääsi ladulle 16:ntena 1.06 Koivurantaa myöhemmin. Hän hyppäsi 125.5 metriä.

Janne Ryynänen hyppäsi 119.5 metriä ja lähti ladulle numerolla 26. Hän odotteli 1.39 minuuttia Koivurannan lähdon jälkeen omaan lähtöään. Antti Kuisma ja Jouni Kaitainen eivät yltäneet parhaimpaansa mäessä, heidän numeronsa ladulle lähdettäessä olivat 43 ja 44.

Maailmancupissa toisena oleva Itävallan Felix Gottwald epäonnistui mäessä hypättyään vain 120 metriä. Hänellä oli lähdössä eroa kärkeen 1.33 minuuttia. Myös cupin kolmonen Petter Tande ja nelonen Mario Stecher lähtivät yli minuutin kärjestä. Näin Koivurannalla oli oiva paikka parannella asemiaan kokonaiskilpailun viidenneltä sijalta.

Hiihto neljän miehen jännitysnäytelmä

Ensimmäisten satojen metrien aikana ladulla Manninen harppoi jo edellään olevien kilpailijoiden ohi. Koivurannan kärkipaikka ei säilynyt ensimmäisen kierroksen (2.5 km) loppuun, vaan 23 sekuntia Koivurannan perään lähtenyt Lodwick ajoi tämän kiinni. Kolmantena lähtenyt, mäestä toiseksi pisimmän hypyn (133 m) hypännyt Bieler jäi nopeasti vauhdista.

Ensimmäisellä väliaikapisteellä (2.5 km) kärjessä oli kaksikko Lodwick-Koivuranta, heistä viisi sekuntia jääneenä Bieler. Lähes kymmenen hiihtäjän ryhmä oli kärjestä hieman alle puoli minuuttia. Ryhmää johti jo tässä vaiheessa Manninen. Tallus johti seuraavaa ryhmää, joka oli kärkeä perässä hieman yli minuutin.

Puolessa välissä kilpailua Mannisen ryhmä otti Bielerin kiinni, minkä jälkeen Manninen repäisi ryhmästä irti Ackermann kannoillaan. Viiden kilometrin väliaikapisteessä Manninen ja Ackermann olivat noin 15 sekuntia kärkikaksikkoa jäljessä. Loput ryhmästä oli jäänyt toisen 15 sekuntia lisää. Gottwald oli kirinyt tässä vaiheessa 12:nneksi.

Viiden kilometrin jälkeen alkoi tapahtua. Manninen ja Ackermann ottivat salamannopeasti Lodwickin ja Koivurannan kiinni. Viimeiset vajaa kaksi kilometriä edettiin neljän ryhmässä. Kun hiihtoa oli hiihdetty tasan 18 minuuttia, lähti Manninen viimeisessä nousussa Koivurannan ja Lodwickin ohi.

Kiihkeä loppukirikamppailu nähtiin viimeisten satojen metrien matkalla. Manninen vei pisimmän korren Lodwickin ja Ackermannin nenän edestä. He kaksi kävivät kiivasta kamppailua kakkossijasta Koivurannan jäädessä viimeisellä suoralla jälkeen. Pieneltä kontaktiltakaan ei vältytty. Lopulta Lodwick puristi toiseksi 0.4 sekuntia Mannisen jälkeen. Ackermann jäi 0.8 sekuntia. Neljäntenä maaliin hiihtänyt Koivuranta jäi Mannisesta 3.3 sekuntia.

Saksalais-itävaltalainen miehitys kärkikymmenikössä

Saksalaiset miehittivät seuraavat sijat järjestyksessä Georg Hettich, Jens Gaiser ja Sebastian Haseney, joista viimeksi mainittu hiihti totuttuun tapaansa erinomaisen hiihdon noustessaan seitsemänneksi lähtönumerolla 26. Myös Gaiserilla on syytä tyytyväisyyteen - hän saavutti uransa parhaan sijoituksen maailmancupissa yli kolmeen vuoteen. Saksalainen selvästi viihtyy Kuusamossa ja Lillehammerissa. Hän oli viimeksi kuudes sprintin maailmancupissa Kuusamossa, vuonna 2002. Parhaan sijoituksensa, neljännen sijan normaalikilpailussa, hän on saavuttanut vuotta aikaisemmin juuri Lillehammerissa.

Kymmenen joukkoon tilaa jäi vielä kolmelle itävaltalaiselle: Gottwald hiihti Haseneyn kantaan myös erinomaisen hiihdon. Hänen jälkeensä maaliin tulivat Michael Gruber ja Christoph Bieler. Mäkiosuuden viides, Sergej Maslennikov saavutti parhaan sijoituksensa tällä kaudella ollen 13:s. Jaakko Tallus oli mukavasti maailmancupin pisteillä, 18:s.

Antti Kuisma paranteli hieman asemiaan tullen 38:ntena maaliin. Janne Ryynänen oli 40:s ja Jouni Kaitainen 44:s.

Tulokset ja maailmancupin tilanne: www.fis-ski.com
Lisätietoja kilpailusta: http://www.lillehammer-skifestival.no/

Jonna Ahlqvist