28.11.2009← Takaisin

Manniselta upea paluu maailmancupin kärkitaistoon

Suomen yhdistetyn joukkue aloitti vahvasti maailmancupin kautensa, neljä urheiljaa sijoittui kahdeksan parhaan joukkoon. Hannu Manninen sijoittui paluukisassaan toiseksi.

Manninen hyppäsi hyvin, ja oli mäkiosuuden jälkeen sijalla 14., eroa kärkeen 1,34 minuuttia ladulle lähdettäessä. Manninen nousi hiihto-osuudella tasaisesti kohti kärkeä, ja kruunasi suorituksensa kirimällä viimeisellä 2,5 kilometrin osuudella aina toiselle sijalle asti.

Mäkiosuudella ykköseksi hyppäsi Ranskan Jason Lamy Chappuis. Hän hyppäsi 142,5 metriä, joka oli kilpailun selvästi pisin hyppy 6,5 metrin erolla seuraavaan. Toisena ladulle lähti Eric Frenzel, 30 sekuntia kärjestä. Anssi Koivuranta lähti neljä sekuntia, ja Jaakko Tallus viisi sekuntia Frenzelin perään. Janne Ryynänen oli hiihtton lähdettäessä kuudes, ja Hannu Manninen oli neljästoista. Muista suomalaisista Ville Tuppurainen oli 16., Jim Härtull oli sijalla 48. ja Ville Kähkönen sijalla 49.

Ensimmäisenä ladulle lähtenyt Lamy Chappuis ei päästänyt takaa-ajajiaan missään vaiheessa hyökkäysetäisyydelle. Vaikka lopussa ero hupeni tasaisesti, voittajasta ei missään vaiheessa ollut epäselvyyttä. Lamy Chappuin onnistunut hyppy antoi hyvät lähtöasemat hiihto-osuudelle.

”Pidän tästä mäestä. Yleensä en vielä alkukaudesta ole näin hyvä hyppääjä, mutta täällä minulla on paljon itseluottamusta, ja suoritus oli helppo. Yllätyin mäkiosuuden jälkeen, että minulla oli 30 sekunnin etumatka. Taktiikkani oli lähteä omaa vauhtiani. Kilpailun aikana huomasin, että Hannu tuli kovaa vauhtia takaa, mutta onneksi pystyin kiristämään menoani viimeiselle kierrokselle.”

Manninen yllättynyt kovasta kunnostaan

Kilpailun kakkoseksi hiihti loistavasti Hannu Manninen. Hän ei itsekään osannut odottaa aivan näin kovaa suoritusta kilpailutauon jälkeen.

”En voi oikein uskoa sitä itsekään. Aloitin harjoittelun uudestaan vasta elokuussa, ja nyt olen jo palkintopallilla. On mieletöntä huomata, että olen vielä todella kovassa kunnossa.”

Hiihto on normaalisti ollut Mannisen vahvuus, mutta paluun myötä hän on tyytyväinen varsinkin hyppykuntoonsa:

”Mäen hyppääminen on ollut minulle aika helppoa paluun jälkeen. Kun vielä hiihtokin on jo näin hyvässä kunnossa, niin kaikki näyttää hyvältä.”

Päivän kilpailuun Manninen lähti tekemään ehjää suoritusta.

”Lähdin rauhassa tekemään omaa suoritusta hiihtoladulle. En miettinyt juurikaan aikaeroja tai sijoituksia ennen lähtöä.”

Yhdistetyn joukkueen päävalmentaja Kimmo Savolainen oli tyytyväinen joukkueen suoritukseen. Mannisen hiihtovire oli yllätys myös päävalmentajalle.

”On erittäin kova suoritus saada neljä miestä kahdeksan joukkoon. Tiesin, että Hannu on kovassa kunnossa, mutta silti yllätti, että hän jaksoi lopussa painaa porukan ohi.”

Koivurannan kilpailu sunnuntaina vielä epävarmaa

Anssi Koivuranta lähti hiihto-osuudelle kolmantena. Hän hiihti suurimman osan kisasta palkintopallisijoilla, mutta aiempi sairastelu oli vienyt tehoja hiihdosta.

”Pahalta tuntuu, mutta toisaalta fiilis on kuin olisi voittanut kisan. Mäkikisan jälkeen päätimme joukkueenjohdon ja lääkärin kanssa, että tänään hiihdän, mutta huomenna lepään. Katsotaan, kuitenkin vielä tämä ilta ja huomisaamu, jos olo tästä paranisi. Voisin sitten anella lääkäriltä lupaa kilpailla.”

Jaakko Tallus oli lopputuloksissa seitsemäs ja Janne Ryynänen kahdeksas. Molemmat olivat tyytyväisiä suorituksiinsa. Ryynäsellä oli alkumatkalla ongelmia sauvan kanssa, mutta ei uskonut sen vaikuttaneen lopputuloksiin.

“Juuri ennen starttia sauvanrinkka lähti irti kokonaan, ja jouduin puristamaan sauvasta ensimmäiset kilometrit. Hetken hiihdin yhdellä sauvalla, kun sauvanvaihto meni pieleen. Palauduin siitä aika hyvin, enkä usko, että se vaikutti lopputulokseen.”

Teksti: Kai Lintinen & Lasse Apajasalmi / Laajasalon Opisto