23.3.2007← Takaisin

Malysz Planican ensimmäisen kisan suvereeni voittaja

Puolan Adam Malysz vei komeilla hypyillään Vikersundista siirretyn kilpailun voiton ja siirtyi jälleen maailmancupin johtoon. Janne Ahonen oli nytkin paras suomalainen.

Slovenian Planicassa kisataan kauden viimeiset maailmancupin osakilpailut. Tänään lentomäessä oli vuorossa kilpailu, joka oli jouduttu perumaan aikaisemmin sääolosuhteiden vuoksi.

Karsinnassa ja harjoituksissa suomalaiset väläyttelivät hyviä hyppyjä, Janne Ahonen ja Matti Hautamäki eivät hypänneet. Veli-Matti Lindström karsiutui ainoana suomalaisena illan kisasta. Ennen karsintaa mäkihypyn- ja yhdistetyn lajipäällikkö Janne Marvaila povasi henkilökohtaisia ennätyksiä.

- Luultavasti ei maailmanennätyksiä hätyytetä tänään, mutta toivottavasti tulee henkilökohtaisia ennätyksiä. Eilen Harri Olli hyppäsi uuden oman ennätyksen. Janne Ahonen, Matti Hautamäki ja Tami Kiuru hyppäsivät eilen myös hyvin. En uskaltaisi lähteä veikkaamaan kuka tänään voittaa, kun yleensä sanon väärin, Marvaila naurahtaa.

Ennen karsintaa suomalaiset olivat lähdössä kilpailuun hyvillä mielin, mutta karsinnan jälkeen ajatus saattoi olla jo toisenlainen. ”Kuningasmäki” on erikoismäki, jossa hyppääjä voi menestyä paremmin kuin koskaan kauden aikana. Olosuhteet olivat perjantaina mainiot; tasapuoliset ja hyvät.

Dramaattinen ensimmäinen kierros

Illan kisasta oli odotettavissa mielenkiintoinen jännitysnäytelmä ja sitä se olikin. Ensimmäisen kierroksen paras oli odotetusti Puolan Adam Malysz. Suomalaisista pisimmälle leiskautti Janne Ahonen. Ahosen hyppy kantoi 204,5 metriä, joka riitti kahdeksanteen tilaan. Suomalainen hävisi puolalaiselle reilut kahdeksan pistettä. Muista suomalaisista Lappi ja Kiuru karsiutuivat. Tami Kiuru kaatui pahannäköisesti 190,5 metrisen hyppynsä. Kiuru vietiin pulkalla pois kilpailupaikalta, mutta mistään vakavasta loukkaantumisesta ei ole kysymys. Venäjän Dimitri Ipatov kaatui myös hyppynsä, mutta hän ei loukkaantunut. Matti Hautamäki oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 19:s ja MM-hopeamitalisti, Harri Olli 20:s.

Malysz voittoon, Ahonen seitsemäs

Adam Malysz voitti kisan ylivoimaisesti, kun toiseksi tullut Sveitsin Simon Amman hävisi voittajalle 15,1 pistettä. Paras Suomalainen oli Janne Ahonen, joka sijoittui seitsemänneksi. Ahonen hävisi kolmanneksi tulleelle Slovenian Jernej Damjanille yli 13 pistettä. Suomalaisilla ei mennyt tänään odotetusti. Hautamäki oli 18:s, häviten voittajalle 55,4 pistettä. Harri Olli ponkaisi 20:nneksi.

- Tänään olisi voinut mennä paremmin, mutta oli ihan hyvä kisa. Ahonen olisi voinut kamppailla palkintopallisijoituksesta, mutta ensimmäisen kierroksen horjahtaminen vei ne mahdollisuudet, lajipäällikkö Janne Marvaila totesi.

Huomiseen kisaan suomalaiset lähtevät hyvillä mielin, vaikka menestystä ei tänä iltana tullut. Mutta luultavasti kisaan lähdetään ilman Kiurua.

- Tamin polvi vääntyi ikävästi. On erittäin epätodennäköistä, että hän kilpaili huomenna. Tänään otetaan vielä röntgenkuvat, mutta epätodennäköiseltä näyttää, Marvaila sanoo.

Maailmancupin tilanne on kutkuttavan jännittävä. Norjan Jacobsen pystyi petraamaan sijoitustaan toisella kierroksella, kun norjalainen hyppäsi viidenneksi. Tällä hetkellä punaista liiviä pitää Malysz. Kisat jatkuvat huomenna Planicassa.