Uutisen päiväys

24.3.2007← Takaisin

Malysz jälleen voittoon, Ahonen yhdeksäs

Puolan Adam Malysz nosti itsensä viidenneltä sijalta voittoon Planican lentomäessä hypätyssä mäkihypyn maailmancupin osakilpailussa. Janne Ahonen ei vieläkään päässyt palkintopallisijalle, vaan lahtelainen putosi toisella kierroksella yhdeksänneksi.

Adam Malysz ei voitostaan huolimatta vielä onnistunut varmistamaan maailmancupin kokonaiskilpailun ykkössijaa, sillä ennen lauantain kisaa puolalaista 46 pistettä jäljessä ollut Norjan Anders Jacobsen sinnitteli toiseksi.
Malysz ei ennen tätä viikonvaihdetta ollut noussut kahteen vuoteen palkintopallille lentomäessä. Ensimmäisen kierroksen jälkeenkin hän majaili vasta viidennellä sijalla, mutta osoitti toisella kierroksella kovat kilpailuhermonsa. Kun Jacobsen kiskaisi ennen Malyszia 217-metrisen hypyn ja meni kärkeen, Malysz vastasi puolta metriä pidemmällä leiskautuksella.
Ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa johtanut Itävallan Martin Koch ei onnistunut toisessa hypyssään, vaan putosi kolmanneksi 211,5-metrisellään.

Suomalaisten huippusuoritus jäi uupumaan

Janne Ahonen oli jälleen paras suomalainen, mutta lahtelaisen pettymykseksi hänen hyppynsä (208,5 m ja 207 m) eivät riittäneet palkintopallille. Vielä ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli hyvin mukana taistelussa kolmen parhaan joukkoon, mutta toisessa hypyssä Ahonen menetti pelin ja sijoittui 9:nneksi.
Ahonen on ollut jokaisena maailmancupin vuotenaan vähintään kerran palkintopallilla. Nyt hänellä on tämän tilaston jatkamiseen mahdollisuuksia enää yhdessä kilpailussa.
Matti Hautamäki, joka pari vuotta sitten ponkaisi Planicassa huikean 235,5 metriä pitkän hypyn, ei onnistunut saamaan tarvittavaa rentouttua suorituksiinsa. 204 ja 203,5 m hypyt veivät kuopiolaisen 13:nneksi.
Viime kaudella ensimmäistä kertaa lentomäessä hypännyt Harri Olli onnistui puhkaisemaan toisella hypyllään 200 metrin rajan. Hänen ensimmäisen kierroksen 198-metrinen oli kuitenkin hyppynä parempi, joten 204,5 metriä ei nostanut Ollia 18. sijaa korkeammalle.
Parasta maailmancupin kauttaan kisaava Arttu Lappi ei päässyt huippulukemiin. Vanhojen suksiensa hajottua Lappi on käyttänyt Planicassa uusia suksiaan, mutta ei vielä ole saanut niihin samanlaista luottoa kuin edellisiin. 190,5 ja 194 metriä riittivät tällä kertaa sijalle 25.
Suomen joukkueen valmentaja Janne Väätäisen mielestä Planican perjantain ja lauantain kisat ovat olleet mäkihypylle hyviä päiviä, sillä urheilijat ovat päässeet hyppäämään loistavissa olosuhteissa. He ovat saaneet myös nauttia hyppäämisestä.
- Ei tästä hirveän huono maku jäänyt. Meidän taso on tällä hetkellä tämä. Piste, Väätäinen totesi.
- Janne (Ahonen) tuossa laskeskeli, että hän tainnut olla viimeisessä 10 kilpailussa aina sijoilla 7-10. Välillä hänellä on hyviä harjoitushyppyjä ja ensimmäisen kierroksen hyppyjä, mutta toisella kierroksella hyppy tuppaa heikentymään. Vaikka Janne on kokenut hyppääjä, niin luotto omaan tekemiseen ei aina ole kunnossa.
Väätäinen ei usko, että Ahosen hyppyihin vaikuttaisi millään tavalla tilastoputken jatkaminen.
- Se on täysin sekundäärisiä asioita.

Kaikki suomalaiset mukana sunnuntaina

Sunnuntain ja koko maailmancupkauden viimeiseen osakilpailuun pääsee cupin 30 paikalla olevaa hyppääjää. Koska osa hyppääjistä on jättänyt Planican väliin, nähdään viimeisessä kisassa kaikki suomalaiset, vaikka Harri Olli on cupissa sijalla 33.
Malysz johtaa tällä hetkellä Jacobsenia 66 pisteellä, joten normaalisuorituksella hän vie kokonaispotin Puolaan. Toisaalta Holmenkollenin kisa osoitti, että mestarikin voi epäonnistua. Tuolloinhan Malysz joutui hyppäämään huonoon tuulirakoon eikä päässyt edes toiselle kierrokselle.
Väätäinen ei usko suomalaisten ottavan huomenna kolmoisvoittoa tai muutenkaan nostavansa tasoa aivan huikeasti. Silti hän odottaa heiltä taistelua.
- Tätä kautta on jäljellä enää yksi päivä, joka pitäisi jaksaa puristaa. Vaikka tämä on ollut vaikea kausi, niin olisi hienoa, jos jokainen pystyisi nauttimaan viimeisestä kisasta. Parempaa paikkaa kauden päätökseen ei olekaan kuin Planica!