Uutisen päiväys

25.8.2009← Takaisin

Mäkimaajoukkueelle uusi suorituskyvyn kehittämisohjelma

Suomen mäkijoukkue ja Lappidoc julkaisi yhteistyösopimuksen Vierumäellä keskiviikkona 25. elokuuta. Lappidoc-huippu-urheiluohjelma vahvistaa Suomen mäkihyppymaajoukkueen resursseja harjoitella oikein ja täysipainoisesti tulevan kauden pääkilpailuun Vancouverin talviolympialaisiin.

Lappidoc – Human High Performance on urheilulääkäri Aki Hintsan kehittämä kokonaisvaltainen inhimillisen suorituskyvyn kehittämisohjelma, jota noudattavat useat huippu-urheilijat ympäri maailmaa. Ohjelma koostuu kuudesta eri elementistä, joiden optimoinnilla urheilija voi saavuttaa parhaan tulokseen vaikeissakin olosuhteissa. Nykyisin McLaren Mercedes -formulatallissa lääkärinä työskentelevän Hintsan lisäksi Lappidoc-huippu-urheiluohjelmaa ovat kehittämässä ja toteuttamassa kansainvälisesti arvostetut urheilulääkärit Harri Hakkarainen ja Eero Hyvärinen.
”Halu ja ajatus Lappidoc-ohjelmasta lähti hetkestä, kun tein polvioperaatioita urheilijoille 1990-luvulla. Totesin, että leikkaustuloksen optimoinnissa on erittäin tärkeää urheilijan mentaalinen valmistautuminen ja sitouttaminen muun muassa kivuntunteeseen ja kuntoutusharjoitteisiin”, Hintsa kertoo kokonaisvaltaisen mutta yksilöllisen ohjelman tarpeesta.
Tämän jälkeen ohjelmaa on kehitetty kohti kokonaisvaltaista suorituskyvyn harjoittamista. Parhaan tuloksen kannalta harjoittelun maksimointi ei ole Hintsan mukaan tärkeintä. Sen sijaan yksilöohjelmien optimointi ja elämän eri elementtien kohdallaan oleminen ovat avainasemassa.
”Lappidoc on urheilijalle henkilökohtainen coaching-malli. Lappidoc-valmentaja on tukena muun muassa fysiikkaharjoittelussa, ravintoon, palautumiseen ja mentaaliseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Yksilöllisellä ohjelman optimoinnilla ja elämänhallinnalla pystytään saavuttamaan paras tulos”, Hintsa jatkaa.

"Urheilusta puuttuu kokonaisvaltainen tukiratkaisu"
Lappidoc – Human High Performance -ohjelman lääketieteellinen johtaja, urheilulääkäri Harri Hakkaraisen mukaan suomalaisesta huippu-urheilusta puuttuu kokonaisvaltainen valmennuksen tukiratkaisu. Säännöllinen yhteydenpito Lappidocin omalääkäriin ja muihin tukitoimintaryhmiin tehostaa valmentautumisprosessia ja vähentää terveysriskejä. Lappidoc kehittää internetin ja kännykän kautta toimivaa urheilijan henkilökohtaista My Lappidoc-palvelua, jonka avulla yhteydenpito ja suorituskyvyn analysointi onnistuu eri puolilta maailmaa ympäri vuorokauden.
Lappidocin suorituskyvyn kehittämisohjelmassa Hakkarainen vastaa erityisesti valmennukseen, ravintoon ja palautumiseen liittyvistä toimista. Lappidoc-ohjelman filosofiana on rakentaa tarkasti kohdennettua sisältöä, oli kyse harjoituksesta, ravinnosta tai palautusvalmisteista.
”Palautusvalmisteissa noudatetaan Lappidocin filosofiaa palautuksen kohdennetusta sisällöstä. Lisäravinteita käytetään sen mukaan, mitä harjoituksessa kulutetaan tai on kulutettu, oli kyse esimerkiksi voima- tai kestävyysharjoituksesta”, Hakkarainen kertoo.
Ihmisen fysiologian tuntemuksen avulla voidaan tyydyttää kehon eri ainesosien tarve ja näin ollen saada urheilija palautumaan mahdollisimman nopeasti äärimmäisestäkin rasituksesta. Lapland Nutrition Oy:n valmistamat Lappidoc-palautusvalmisteet ovat säilöntäaineettomia ja täysin suomalaisista raaka-aineista tuotettuja. Näin ollen niissä ei ole mitään epäpuhtauksia tai urheilijoille kiellettyjä aineita.
Lappidoc ja Suomen mäkihyppymaajoukkue tekevät tiivistä yhteistyötä valmennuksen tukitoiminnoissa Vierumäen kanssa. Vierumäki toimii myös Lappidoc-asiantuntijoiden kansainvälisenä koulutuskeskuksena.

Mäkihyppymaajoukkue uskoo vahvaan Lappidoc-taustatiimiin
Lappidoc-huippu-urheiluohjelma vahvistaa Suomen mäkihyppymaajoukkueen resursseja harjoitella oikein ja täysipainoisesti tulevan kauden pääkilpailuun Vancouverin talviolympialaisiin. Ohjelma tarjoaa koordinoidusti koko joukkueelle huippuosaajien lääkäri- ja fysioterapiapalvelut, testauksen sekä konsultoinnin fyysisen harjoittelun suunnittelussa ja ravitsemuksessa.
Maajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen uskoo valmennuskokonaisuuden hahmottuvan ja laadun paranevan yksilöidymmillä ohjelmilla.
”Ohjelman avulla pystymme varmistumaan siitä, että harjoittelun eri elementit ovat oikeassa balanssissa keskenään, eikä mitään unohdeta. Ohjelman ollessa vielä alussa, konkreettiset muutokset näkyvät hieman myöhemmin. Paljon positiivisia asioita on varmasti tulossa, koskaan ennen ei joukkueen takana ole ollut näin kovan luokan asiantuntijoita kuin nyt”, Väätäinen mietiskelee.
Harri Hakkarainen tietää jo, mikä hänen roolinsa tulee olemaan mäkimaajoukkueen taustalla.
”Minun roolini mäkimaajoukkueessa on toimia lääketieteellisenä asiantuntijana ja harjoittelun suurten suuntaviivojen konsulttina. Vaikka olen fyysisesti hyvin vähän joukkueen leireillä mukana, tarkoituksena on olle koko ajan urheilijoiden ja valmentajien tavoitettavissa. Joukkueen mukana leireillä ja kisamatkoilla toimii fysioterapeutti Juha Nakari, jonka kanssa pyrimme olemaan tiiviisti yhteydessä ja päivittämään joukkueen terveyteen, palautumiseen ja ravitsemukseen liittyviä asioita”, Hakkarainen tiivistää.

Lappidoc – Human High Performance www.lappidoc.com
Lapland Nutrition Oy – Palautusvalmisteet ja urheilujuomat: www.laplandnutrition.fi