Uutisen päiväys

2.8.2007← Takaisin

Mäkikarnevaaleilla ei pelkästään hypätä

Perinteiset Vuokatin karnevaalit vetivät jälleen ennätysmäärän lapsiperheitä. Lasten lisäksi mukana oli Suomen mäen ja yhdistetyn parhaimmistoa Matti Hautamäestä ja Hannu Mannisesta lähtien.

Luennoista, kilpailuista ja mukavasta yhdessäolosta koostuva tapahtuma oli mieleenpainuva kokemus monelle junnulle ja vanhemmille. Sää oli tällä kertaa hyvä, joten moni pääsi kokeilemaan myös järven lämpötilaa.

Aamun luennosta vastasi mäkihypyn ja yhdistetyn valmennus- ja koulutuspäällikkö Kari Pätäri. Puheenaiheena olivat sopivasti nuoret ja perheet, joka herätti monta hyvää keskustelua ja kysymystä. Suomessa valmennukseen panostetaan yhä enemmän, jotta nuorista saadaan loistavia urheilijoita. Kilpaileminen ei ole pääasia, vaan liikkujilla täytyy myös olla hauskaa. Monipuoliset ja terveelliset elämäntavat auttavat nuoria monessa asiassa.

- Tärkeintähän nuorityössä on sen kehittäminen. Yhä enemmän haetaan vanhempia ja perheitä mukaan. Pieni laji vaatii vanhempien resursseja. Mäkihyppy on perhekeskeinen urheilulaji, jonka huomaa leireillä ja kilpailuissa. Tytöt ovat tässäkin lajissa erittäin tärkeässä roolissa, mutta heitä tarvitaan enemmän meidän touhuihin mukaan, Pätäri luennoi.

Hyppääjästä ompelijaksi

Monipuolisuus on tämän päivän valtti, sen saivat tietää myös leiriläiset. Janne Ahonen osaa ja pystyy ompelemaan kilpailupuvut itse. Lapset ja vanhemmat saivatkin oppia kaiken uusista välinesäännöistä ja niiden mittaamisen käytännöistä. Ei riitä, että tietää, täytyy myös osata.

Taitoa peliin

Urheilijoiden opastuksella juniorit saivat kovan haasteen, koska oli suoriuduttava taitotesteistä. Testissä olivat notkeus, voima ja nopeus. Yksi tapa ei ole ainoa oikea, koska taitava voi olla monella eri tavalla. Entinen mäkihyppääjä Jouko Törmänen kävi myös testaamassa vanhat hyppytaitonsa ja tallessa ne vielä tuntuivat olevan.

Jotta ohjelmaa olisi riittävästi, niin illalla oli vielä luvassa seikkailurata. Sen jälkeen voi jälleen painaa pään tyynyyn ja odottaa innolla huomista päivää. Huomenna on luvassa todellinen koitos, kun karnevaalin viralliset kilpailut alkavat.

Heidi Hautamäki