Uutisen päiväys

18.6.2008← Takaisin

Mäkijoukkueella oli todellinen vauhtipäivä Alastarossa

Mäkihypyn A-maajoukkue kokoontui keskiviikkona Alastaro Circuitille monelle uusien vauhtikokemusten pariin.

Epävakainen sää on ollut viime aikoina monen tapahtuman kiusana, mutta ei tällä kertaa, aurinkoinen sää kruunasi muutenkin erinomaisesti järjestetyn päivän radalla.

Monesti napakkaan mäkipukuun sonnustautuvat mäkikotkat saivat yllensä tällä kertaa nahkaiset ajoasut, ajokengät ja moottoripyöräkypärät sekä vahvemmat ajohanskat käsiinsä ja sen jälkeen erikokoisten kaksipyöräisten menopelien kokeiluun.

Mäkijoukkueen Janne Happonen ja Sami Niemi olivat ainoat pojista ja lajijohtaja Janne Marvaila, joilla oli enemmän kokemusta moottoripyöräilystä. Matti Hautamäki, Harri Olli, Ville Larinto olivat pyörien puikoissa ensimmäistä kertaa, Arttu Lappi tunnusti kokeilleensa ajamista ”kevarilla” nuorempana, ja pääsi nopeasti tuntumaan kiinni ja radalle Marvailan, Happosen ja Niemen perään. Hautamäki, Olli ja Larinto kävivät radan sivussa pikaisen ajokoulun ja sen jälkeen hekin suuntasivat radalle kokeilemaan miten menopelit kulkevat. Ja nopeasti kulkivat. Mäkikotka toisensa perään kävi varikkostopilla hykertelemässä kokemuksiaan ja taas uudelleen menoksi. Hauskaa oli ja pyörät kulkivat. Päävalmentaja Janne Väätäinen päätti ottaa erilaisen menopelin allensa ja pyyhkäisi mönkijän ohjaimissa metsään ajoradalle, tuli välillä varikolle ja hävisi kohta taas metsän siimekseen, innostus puraisi siinäkin.

Moottoripyöräajokokemuksiin tuli vielä lisävauhtia kun mäkikotkat hyppäsivät Mika Kallion ja hänen veljensä Vesan kaksipaikkaisten pyörien kyytiin, joka kotka sai nauttia todellista vauhtia suorilla ja kaarteissa ja meno oli heidän mukaansa kyllä hienoa ja paljon parempaa kuin vaikkapa missään huvipuistojen laitteissa. Mäkikotkajoukkue lupasi puolestaan järjestää Kallioille mäkikoulun, todeten kuitenkin huumorilla, että Planican lentomäessä ei voi ottaa toista kyytiin, pitää hypätä itse.

Ajoradan vauhtihetkien jälkeen joukkue aloitti tiedotustilaisuuden, jossa julkistettiin uusi yhteistyösopimus L-Fashion Groupin Rukka- ja Icepeak-merkkien kanssa. Paikalla olivat heidän edustajansa Pasi Luumi ja Sami Tyynelä kertomassa yhteistyön sisällöstä. Mäkihypyn ja yhdistetyn joukkueet tulevat esiintymään Rukka -asuissa, mäkimiesten puvuissa ja valmentajien vaatteissa nähdään Icepeak-merkit.

Tiedotustilaisuudessa kuultiin myös mäkijoukkueen ajankohtaiset kuulumiset. Janne Marvaila kertoi kevään henkilöstövalintojen prosessista ja totesi olevansa valmentajakaksikon Janne Väätäisen ja Pentti Kokkosen valintaan todella tyytyväinen, ja totesi odottavansa joukkueelta hyviä suorituksia heidän valmennuksessaan. Marvaila kertoi Alastarossa käydyistä henkilöstöpuolen viimeisimmästä neuvotteluista - Joukkueen varustepuolen osaamista vahvistetaan ja julkisti mäkipukujen kehittäjänä aloittavan todellinen pukumestari: Janne Ahonen. Ahonen tulee kehittämään suomalaiskotkien mäkipuvut uusien sääntöjen vaatimaan suuntaan, huippukuosiin. Ahonen kertoi hänen käyttäneensä huomattavasti aikaa viime kausina välineiden ja mäkipukujensa suunnitteluun ja huoltamiseen. Kilpailuvuosinaan Ahonen toki seurasi muiden hyppääjien pukuratkaisuja, mutta ei ennättänyt perehtyä niihin sen enempää. Nyt Ahonen aikoo konkreettisista toimenpiteistä kysyttäessä istua ompelukoneen ääreen ja suunnitella huippupuvut joukkueelle.

Janne Väätäinen kertoi tiedotustilaisuudessa joukkueen aloittaneen kesän harjoittelun perinteisillä testeillä ja ensimmäisellä hyppyleirillä. Testeistä Väätäinen totesi tulleen jopa yllättävänkin hyvät tulokset vuoden aikaan nähden. Rovaniemellä ja Rukalla aloitettu mäkileiritys oli ollut kaiken kaikkiaan onnistunut ja ryhmällä oli ollut hyvä tekemisen meininki. Seuraavaksi joukkue suuntaa juhannuksen jälkeen Klingenthaliin leirille. Heinäkuun puolivälissä käydään kotimainen Finlandia Veikkaus Tour, jonka perusteella nimetään joukkue kesä GP:lle Hinterzarteniin(GER) ja Pragelatoon(ITA).

Mäkihyppääjien kesän alku on ollut jo työntäyteinen, Harri Olli totesi aloittaneensa harjoittelun tähän kauteen toukokuun puolivälissä ja olikin hypännyt valmennuskaksikon mukaan hienossa vireessä Rovaniemellä ja Rukalla viime viikolla. Happonen kertoi harjoittelun olevan sisällöltään samankaltaista kuin aiemmin, uutena harjoittelumuotona, ja rankkana sellaisena on tullut circuit training, Ville Larinto oli jo seuransa kanssa leirillä Virossa ennen maajoukkueleiriä viime viikolla, joten Lahden betonista ei nyt ole ennättänytkään hyppäämään. Huoltopäällikkö Ville Kantee totesi joukkueen mäkisuksikaluston hankintojen alkaneen. Kantee kertoi, että leireillä kiinnitetään huomiota ylämäen laskuasentojen parantamiseen, joiden kehittämisellä saadaan vaikutettua ylämäen vauhtiin merkittävästi.

Virallisen päiväohjelman päätyttyä osa joukkueesta jäi vielä kakkosvalmentaja Pentti Kokkosen mukana Mika Kallion ryhmän kanssa ajamaan autoilla radalle kisaa ja Väätäisen johdolla mönkijöiden puikoissa metsäradalle. Päivästä kertyi siis mukaan monta uutta ja mäkikotkille sopivan vauhdikasta ja jopa itsensä ylittämisen kokemusta.