Uutisen päiväys

4.2.2019← Takaisin

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on poissa

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen (1963-2019) on kuollut. Suomen suurin mäkisankari menehtyi 55-vuotiaana 4.2.2019.

Jyväskyläläinen Matti Nykänen nousi mäkihyppymaailman tietoisuuteen 1981 voittaessaan nuorten maailmanmestaruuden. Jo seuraavana vuonna Oslon MM-kisoissa hän hyppäsi hernerokkasumun keskellä suurmäen voittoon. Sarajevon olympiakisoihin 1984 Nykänen lähti jo ennakkosuosikkina, ja hän täyttikin odotukset: normaalimäen hopeaa seurasi suurmäen kultamitali ylivoimaisella piste-erolla.

Nykäsen vauhdikas elämäntyyli herätti huomiota jo hänen urheilu-uransa aikana: voittojen lomaan mahtui värikkäitä vaiheita ja kilpailukieltojakin. Arvokisoissa hän oli kuitenkin aina mitalikunnossa. Suomella oli 1980-luvulla maailman paras mäkijoukkue, ja Nykänen teki siitä ylivoimaisen: hänen johdollaan Suomi voitti viisi peräkkäistä joukkuemäen arvokisakultaa vuosina 1984–89.

Talviurheilun historiaan Matti Nykänen ikuisti nimensä Calgaryn olympiakisoissa 1988 voittamalla ensimmäisenä mäkihyppääjänä kolme kultamitalia samoissa kisoissa: normaalimäen ja suurmäen mestaruuksia seurasi vielä voitto ensi kerran olympiaohjelmaan kuuluneessa joukkuemäessä.

Viimeisen arvokisamitalinsa, lentomäen MM-hopean, Nykänen otti vuonna 1990. Hän saavutti urallaan viiden olympiamitalin lisäksi yhdeksän MM-mitalia, viisi mitalia lentomäen MM-kisoissa, kaksi Saksan–Itävallan mäkiviikon voittoa ja neljä maailmancupin mestaruutta. Nykänen on yhä olympiahistorian menestynein mäkihyppääjä; hänen maailmancupin osakilpavoittojensa määrä (46) pysyi ennätyksenä yli 30 vuotta. Suomen talviolympiahistorian mitalitilastossa Nykänen on toisella sijalla edellään vain 1920-luvun pikaluistelija Clas Thunberg.

Matti Nykänen valittiin Vuoden urheilijaksi 1985 ja 1988. Hän sai vuoden 2013 Urheilugaalassa erityispalkinnon elämänurastaan suomalaisen mäkihypyn hyväksi.

Suomen Hiihtoliitto ottaa osaa mäkilegendan yllättävään poismenoon. Puheenjohtaja Markku Haapasalmi toivoo talviurheilukansan muistavan Nykäsen tarjoamat sykahdyttävät hetket.

"Matti Nykänen on tarjonnut Suomen kansalle sykähdyttäviä hetkiä loistavilla kilpailusuorituksillaan ja mitaleillaan. Matti oli hieno ihminen, värikäs persoona ja pienten mäkihyppääjien innoittaja, joka säilytti suosionsa Suomen kansan keskuudessa myös urheilu-uransa jälkeen. Kunnioitamme suuren urheilijan muistoa lämpimin ajatuksin", sanoo Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

Mäkihyppy-yhteisö osoittaa kunnioitustaan mäkilegendalle tulevana maailmancup-viikonloppuna Salpausselän kisoissa lauantai-iltana.

Teksti ja kuva: Suomen Urheilumuseon tietopalvelu/Olympiakomitea

***

Matti Nykänen (1963-2019)

Olympialaiset
4 olympiavoittoa, Sarajevo 1984 ja Calgary 1988
1 hopea, Sarajevo 1984

Maailmanmestaruuskilpailut
5 maailmanmestaruutta
1 hopea
3 pronssia

Lentomäen MM-kilpailut
1 maailmanmestaruus
1 hopea
3 pronssia

1 nuorten maailmanmestaruus 1981

Maailmancup
4 maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa
46 mc-voittoa
76 palkintopallisijoitusta
130 maailmancupin starttia

Kahdesti Vuoden Urheilija 1985 ja 1988

Kahdesti veteraanien maailmanmestari 2008 ja 2011