25.3.2007← Takaisin

Mäkihyppykausi päättyi tynkäkisaan ja Malyszin juhliin

Planican maailmancupin toinen osakilpailu jäi vain yhden kierroksen kisaksi, kun yltynyt lumisade vaikeutti olosuhteita. Puolan Adam Malysz vei tämänkin kisan ja samalla kokonaiscupin nimiinsä. Matti Hautamäki oli parhaana suomalaisena kuudes.

Lauantain auringonpaiste oli sunnuntaina vain muisto, sillä Planicassa satoi koko aamupäivän räntää. Tämä aiheutti kisajärjestäjille vaikeuksia, sillä lumi tarrautui alastuloränniin eikä ladun putsaaminen onnistunut tarpeeksi tehokkasti.
Suomalaisista Arttu Lappi sai kokea eniten rännän vaikutuksen, sillä hän horjahti ylämäessä sen verran pahasti, ettei hänen hyppynsä kantanut kuin 179,5 metriä. Lappi jäikin koko kisan viimeiseksi.
Sen sijaan Adam Malyszia eivät huoltotauot tai vaikeat olosuhteet haitanneet. Puolalainen ponkaisi tuttuun tapaan jälleen montun pohjalle ja sai hyppyynsä mittaa 220 metriä. Toiseksi sijoittunut Sveitsin Simon Ammann hyppäsi 217,5 metriä ja kolmanneksi tullut Itävallan martin Koch 216,5 metriä.
Vaikka mitalisijaa ei tässäkään kisassa tullut, oli suomalaisleirissä syytä pienoiseen hymyyn. Polvivaivoista kärsinyt Matti Hautamäki ei häkeltynyt, vaikka hän joutuikin odottamaan hyppyvuoroaan pitkään. Hän ponnisti 212,5 metriä ja sijoittui 6:nnelle sijalle. Myös Harri Olli onnistui hypyssään ja hilasi ennatyspituutensa jälleen uusiin lukemiin. Nyt ne ovat 210,5 metriä, ja sijoitus Ollille 7:s.
Janne Ahonen ei onnistunut pitämään kiinni palkintopalliputkestaan. Sunnuntaina lahtelainen hyppäsi 204,5 metriä ja oli vasta 17:s. Veli-Matti Lindströmin hyppy oli myös vaatimaton 188,5 m, ja hän oli kisan 30:s.

"Kummallinen kausi"

Mäkijoukkueen päävalmentaja Tommi Nikunen oli kisan jälkeen tyytyväinen muutamaan asiaan.
- Tänään oli vaikeat olosuhteet, mutta kyllä kisassa oli positiivisiakin asioita. Hyvää oli Harrin ennätyksen parantuminen sekä vaikeuksista huolimatta Matin hyvä hyppy. Se oli tilanteen huomioon ottaen lähestulkoon maksimisuoritus, Nikunen analysoi.
- Muuten kisa oli samanlaista taapertamista kuin aikaisemminkin.
Hän myönsikin, että tässä vaiheessa on erittäin helpottavaa, että kausi on vihdoin ohi ja keskittyminen tulevaan voi alkaa.
- Pystymme parantamaan tästä ja olemmekin jo miettineet asioita paljon. Muutamia ideoita asioiden kehittämiseen on jo syntynyt. Tämä oli kummallinen kausi ylipäätänsäkin, emmekä onnistuneet millään alueella. Harrin hopeamitali oli tietenkin tälle kaudelle parasta. Emme joutuneet poistumaan näyttämöltä aivan tyhjin käsin, Nikunen hymähti.
Maailmancupin kokonaiskisassa Janne Ahonen oli paras suomalainen, 8:s. Matti Hautamäki oli Ahosta sijaa huonompi, ja kauden huikeasti aloittanut Arttu Lappi lopulta 15:s. Sapporon mitalimies Harri Olli nosti itsensä viimeisen kisan sijoituksella sijalle 28 ja Veli-Matti Lindström sijoittui 34:nneksi.