Uutisen päiväys

25.4.2008← Takaisin

Mäki-yhdistetyn seurojen ja mäkituomareiden neuvottelupäivät viikonloppuna

Mäkihypyn ja yhdistetyn asioita käydään läpi perin pohjin perjantaina ja lauantaina, kun mäki-yhdistetyn seurojen ja mäkituomareiden edustajat ovat kokoontuneet kevään perinteisille neuvottelupäiville.

Tilaisuus alkoi perjantaina 25.4. Helsingin Pasilassa SLU-talossa ja jatkuu perjantai illasta sunnuntain aamuun Vikingin Gabriella-laivalla.

Tilaisuuden aluksi SHL:n varapuheenjohtaja ja mäki-yhdistetyn valiokunnan puheenjohtaja Ilkka Tiilikainen muistutti, että meneillään on Suomen Hiihtoliiton 100-vuotisjuhlavuosi. Mäkihyppy ja yhdistetty ovat vuosikymmenten aikana olleet tuomassa liitolle runsaasti menestystä arvokisamitalien ja muun kansainvälisen menestyksen muodossa, lajiryhmän urheilijat ovat tähän mennessä saavuttaneet yleisessä sarjassa yhteensä 118 arvokisamitalia, mäkihyppääjät 82 mitalia ja yhdistetyn urheilijat 36 mitalia.

Ajankohtaisena asiana Tiilikainen toi esille lajiryhmän taloudellisen tilanteen, joka tällä hetkellä on hyvin haastava johtuen budjetoitua vähäisemmistä sopimustuotoista, lajiryhmän alijäämä vuodelta 2007 oli yli 200 000 euroa.

Suomen Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen toi tilaisuuteen liiton tervehdyksen, jossa hänkin muistutti 100-vuotisjuhlavuoden jatkuvan vuoden 2008 loppuun asti. Tulevaisuutta ajatellen merkittävä päätös tehdään 29.5. kun Kapkaupungissa päätetään vuoden 2013 pohjoismaisten lajien MM-kisaisännästä. Lahti on kisakandidaattina Val di Fimmen (ITA), Zakopanen (POL), Falunin (SWE) ja Oberstdorfin (GER) kanssa.

Piirainen käsitteli myös koko Hiihtoliiton taloutta todeten parin viikon kuluttua liittovaltuuston käsittelyyn tulevan vuoden 2007 tilinpäätöksen osoittavan 10 000 euron ylijäämää. "Summa ei ole tavoitteeksi asetetun suuruinen johtuen ennen kaikkea budjetoitua alhaisemmista sopimustuotoista. Hiihtoliiton rikkaus kuitenkin on lajien ja toiminnan laajuus, mikä mahdollistaa suunnitelmien toteuttamisen. Suomen Hiihtoliiton tuloista 80% tulee omasta varainhankinnasta. Verovaroja liitto ei saa ollenkaan, yhteiskunnalta tuleva noin 20%:n osuus reilun 8 miljoonan euron budjetista saadaan Opetusministeriön ja Suomen Olympiakomiean kautta veikkausvoittovaroista," Piirainen kertoi.

Toimitusjohtaja Piirainen kertoi SHL:n johtokunnan käsiteleen vasta pidetyssä kokouksessaan liiton ja sen lajien lähitulevaisuuden suurimpia haasteita. Niiksi todettiin olosuhteet kaikissa hiihtolajeissa, seuratoiminnan kehittäminen ja seurojen hyvinvointi ja huippu-urheilun rahoitus Suomessa ja Suomen Hiihtoliitossa.

Puheenvuoronsa lopuksi Piirainen käsitteli julksessa keskustelussa parhaillaan olevia syytöksiä suomalaisen huippumaastohiihdon dopingin käytöstä 1990-luvulla. Hän totesi jälleen, että asioita on jo tutkittu laajasti viranomaiskäsittelyissä. Ilman asianomaisten esille tulemista asiassa ei päästä eteenpäin. Hiihtoliitto on valmis vastaamaan esitettyihin syytöksiin, kunhan asianomaiset ne selkeästi esittävät.

Neuvottelupäivien iltapäivän aiheena on mm. lajin strategiatyö. Strategiakyselyyn on saatu runsaasti vastauksia ja strategian muotoutumiseen on mahdollisuus käytävissä keskusteluissa vaikuttaa.

Lauantaina neuvottelupäivillä käydään läpi mäen ja yhdistetyn valmentajaraportit viime kaudelta sisältäen myös veteraanimäkihyppääjien kauden. Lisäksi aiheena ovat valmennusjärjestelmän kehittäminen, kilpailuasiat ja Mäkituomarikerhon asiat.