Uutisen päiväys

27.1.2006← Takaisin

Maastohiihtojoukkueen olympiamatka alkoi

Suomen Torinoon valittu maastohiihtojoukkue lähes kokonaan starttaa olympiamatkalleen varhain lauantai aamuna. Edessä on neljän viikon matka, jonka huipentumana ovat olympialaiset talvikisat Italian Torinossa.

Lentokenttähotellissa oli tuttu hässäkkä kun hiihtojoukkue kokoontui perjantaina iltapäivällä. Olympiakomitean Pirjo Puskala vaihtoi sopimattomia varusteita oikean kokoisiin, mediaväki kuvasi ja teki juttujaan. Tunnelma oli ilmi selvästi innostunut ja odottava. Nyt oltiin viimeinkin lähdössä kohti koko kauden tärkeintä tavoitetta.

- Täytyy myöntää, että tässä on vähän lisävärinää. Keväällä minäkin sanoin Immo Kuutsalle, että ”eivät ne olympiakisat ole sen kummemmat kilpailut kuin muutkaan”. Tosi asia kuitenkin on, että kesäkuusta lähtien jokaisella lenkillä ne kisat ovat olleet mielessä. Onneksi niistä ei kuitenkaan mitään lisäpaineita ole tullut, tuumaili Sami Jauhojärvi, joka oli saanut matkalleen todella asiantuntevaa evästystä.
- Tornionjokilaakson tähänastiset olympiakävijät Jari Isometsää lukuun ottamatta evästivät minua miten pitää toimia. Praatasimme pitkään Eero Mäntyrannan, Pertti Teurajärven ja Teuvo Hatusen kanssa, Jauhojärvi kertoi, mutta ei suostunut tarkemmin paljastamaan, minkälaisia neuvoja veteraanit olivat antaneet.

Hiihtäjistä nuorimmalle, Ville Nousiaiselle, kisat ovat ensimmäiset aikuisten arvokisat.
- Monenlaista hälinää näihin liittyy, hän osasi ennakoida, muttei myöntänyt jännittävänsä. Nuorukainen odottaa pääsyä näyttämään taitojaan perinteisellä, joka on hänen parempi hiihtotapansa.
- Viime hetken valmistautuminen Tampereen pakkasten jälkeen sujui suunnitelmien mukaan sitten kun kotipuolessa Kouvolassakin saatiin ladut kuntoon, sanoi Nousiainen – joskin homman hoituminen oli vaatinut pientä muistutusta olympiakisojen tärkeydestä.

Naisten viestimitalia tavoitellaan edelleen

Naishiihtäjät eivät viestin mitalitavoitteesta luovu, vaikka valintojen jälkeen onkin kohua riittänyt ja valmennusjohdon suunnitelmia joukkueesta ei voida toteuttaa.

- Onhan meitä siellä kuusi hiihtäjää ja kaikki ovat valmiina taistelemaan, sanoi kyselijöille napakasti Elina Hietamäki, joka on yksi niistä, jonka valintaa julkisuudessa on kritisoitu. Tähän leimaamiseen Suomen Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen totesi, että on kohtuutonta syyllistää kisoihin valittuja urheilijoita siitä, mitä päättäjät ovat tehneet.
- Meidän osaltamme valinnoista keskusteleminen päättyykin tähän, hän sanoi.
- Kisojen jälkeen palaamme keskustelemaan mahdollisesta valintamenettelyn uudistamisesta. Sen aika ei kuitenkaan ole nyt, Piirainen jatkoi ja toivoi hiihtäjille parasta mahdollista työrauhaa ennen kisoja ja menestystä itse kisoissa.

Valmistautumisleirille

Hiihtäjät suuntaavat kisamatkansa aluksi Italian Livignoon.
- Siellä on tarkoitus tehdä muutamia laadukkaita harjoituksia ja levätä, minkä jälkeen menemme Davosiin, jossa kilpaillaan maailmancupin kilpailuissa 4. ja 5. helmikuuta. Davoista palaamme vielä Livignoon ja siirrymme sieltä kisapaikalle. Maastohiihtäjistä osa asuu lähellä kilpailupaikkaa Pragelatossa ja osa Sestrieressä kisakylässä, kertoi naisten hiihdon päävalmentaja Ismo Hämäläinen.
- Tunnelmat ovat odottavat.  Aikataulussa ollaan.  Asetettuja tavoitteita ei ole syytä muuttaa, vakuutti Hämäläinen.

Elina Heinola