Uutisen päiväys

1.9.2008← Takaisin

Maastohiihdon syksyn huoltokurssit käynnistyivät Jämillä

Hiihdon I-tason huoltokurssit käynnistyivät Jämillä 13 kurssilaisen voimin. Viime syksynä aloitetut uudistetut maastohiihdon huoltokurssit ovat olleet suosittuja ja haluttuja jopa siinä määrin että kaikkia kurssille pystyviä ei ole pystytty ottamaan mukaan.

Kursseja on pidetty viime syksynä siten että Vuokatin Urheiluopistolla oli yhdet I ja II-tason kurssit ja keväällä pidettiin yksi I-tason kurssi Lohjan Kisakalliossa. Valmentajakerhon kevätseminaarin alla pidettiin II-tason huoltokurssin käynneille ns. jatkokurssi, jossa esiteltiin maastohiihdon huollolle hankittua uutta suksen mittauslaitetta. Lisäksi Harri Aaltonen kävi tilaisuudessa kertomassa suksen rakenteista ja siitä miten suksi rakennetaan.

I-tason huoltokurssi sisältää perusteet suksen mittaamiseen jousivaa´an avulla sekä perusteet sille miten suksi voidellaan. Perehdymme myös työturvallisuuteen. Kurssilaiset saavat itse mitata omia suksiaan sekä voidella sukset annetuin opein. Jämillä hiihtotunnelissa kurssilaiset pääsivät kokeilemaan saamiaan oppejaan käytännössä hiihtämällä erinomaisilla laduilla jotka oli kunnostettu kurssilaisia varten.

II-tasolla kurssilaiset käyvät asioita vielä syvemmin läpi. Kurssin 2. osioon kuuluu käytännön testaaminen ja voitelu kilpailutilanteessa. Viime syksynä kurssilaiset voitelivat Vuokatissa Skandinavia -cupin kilpailijoitten suksia niille jotka halusivat. Voidelluista suksista otettiin pieni korvaus käytetyistä voiteista. Järjestäjän sivuilla oli tieto siitä miten monta paria pystymme voitelemaan kyseiselle päivälle. Voitelut suoritetaan kilpailuun tehtyjen kennotestilaskujen perusteella. Voidemerkkejä on käytössä 4-6 kpl. Niistä löydämme parhaimmat voiteet ko. kilpailuun. Voidepalveluun on ennakkoilmoittautuminen.

Syyskuussa on Vuokatissa vielä yksi I-tason kurssi ja lokakuussa II-tason kurssin 1. osio. 2.osio käydään joulukuussa Vuokatissa järjestettävien FIS-kilpailujen yhteydessä. Kurssit ovat jo nyt täynnä, mutta jos mielenkiintoa on, voidaan mahdollisesti pitää vielä lisäkursseja. II-tason kurssille pääsy edellyttää I-tason kurssien käymistä tai on omattava riittävät tiedot jo ennestään.

Kurssin vetäjänä toimii I-tasolla maastohiihdon huollosta Jari Nieminen. II-tasolla kilpailujakson aikana apuna on yksi huoltomies huoltoryhmästä.

Kurssien tavoitteena on löytää tulevaisuudessa henkilöitä, joita SHL: n maastohiihdon huolto voisi käyttää talven aikana erilaisissa kilpailuissa huoltomiehinä.

Kursseja pyritään pitämään myös keväällä heti hiihtokauden loputtua sekä hyvissä ajoin heti kesän jälkeen. Kurssien ajankohtia sekä pitopaikkakuntia voi seurata Hiihtoliiton sivuilta Maastohiihto >> koulutus>>huoltokoulutus.