14.1.2006← Takaisin

Ljökelsöy uusi mestaruutensa, Ahonen kahdeksas MM-lentomäessä

Norjan Roar Ljökelsöy otti selvän voiton Kulmin MM-lentomäessä perässään peräti kolme itävaltalaista: Andreas Widhölzl, Thomas Morgestern ja Martin Koch. Suomalaistoiveet kaatuivat Janne Ahosen yli neljän metrin takatuuleen hyppäämään ensimmäiseen hyppyyn. Ahonen oli kahdeksas.

Janne Ahosella oli ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kaikki mahdollisuudet yltää mitaleille. Pelko kuitenkin alkoi kutitella alhaalla montussa, kun joukkueen lääkärin, Juha Venäläisen radiopuhelin kertoo: ”Paha takatuuli,” juuri kun Ahonen on puomilla. Päävalmentaja Tommi Nikunen pidättelee Jannen lähtöä niin kauan kuin ”laki sallii”. Sitten ei mahda mitään. Mestari hyppää 4,4 metrin takatuuleen ja tuloksena on 167 metriä. Peli oli pelattu vaikka Ahonen sanoi ”toiminnan” hyppyripöydällä olleen parasta koko kisoissa. Toisen kierroksen 195-metrinen oli jo ”pakkopullaa”. Ahonen oli kahdeksas.

Suomalaisten mielialat eivät kilpailun jälkeen olleet korkealla. Ainoa jonka ilme ei pysynyt peruslukemilla oli Puijon nuori Janne Happonen, joka ylitti omansa ja muiden odotukset sijoittumalla yhdeksänneksi vain reilun pisteen Ahoselle hävinneenä. Ensimmäisen kisapäivän jälkeen Happonen oli sijalla 15 ja paransi toisena komeasti. Nuorukaisen molemmat hypyt olivat kierroksensa seitsemänneksi parhaita ja kantoivat 184,5 ja 196,5 metriä. Sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon oli enemmän kuin oli tavoiteltu.

Toisen puijolaisen, Matti Hautamäen tunnelmat olivat kisan jälkeen aivan toiset kuin nuorella seurakaverilla. Vaikka Hautamäki paransi hyppyjään kaiken aikaa, se ei kuitenkaan läheskään riittänyt miehelle itselleen, 11. sija oli jotain muuta, mitä parin vuoden takainen maailmanennätyksen haltija oli itseltään vaatinut. Hautamäki hyppäsi toisena kisapäivänä 187 ja 189 metriä.

Asemiaan edellisestä päivästä paransi myös Tami Kiuru, joka sijalta 21 nousi 18:ksi. Hänen hyppynsä kantoivat 183,5 ja 183 metriä.
- Vähä vähältä eteenpäin. Taistellaan huomenna mitalista, sanoi Kiuru kiteyttäen samalla kaikkien suomalaisten ajatukset. Katseet on siirretty huomiseen.

Voittaja kilpaili sairaana

Toisen perättäisen lentomäen maailmanmestaruuden ottanut Norjan Roar Ljökelsöy oli ylpeä ja onnellinen saavutuksestaan. Hän on nyt Saksan Sven Hannawaldin ohella toinen, joka on ottanut mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin. Kahteen mestaruuteen on lisäksi yltänyt Sveitsin Walter Steiner.

Ljökelsöyn kausi ei tähän asti ole sujunut aivan huipputasolla. Hän kuitenkin kertoi pysyneensä rauhallisena ja edenneensä askel askeleelta.
Hyväksi lentäjäksi tunnustautunut norjalainen ei ottanut paineita pauhaavan itävaltalaisyleisön edessä hyppäämisestä. Miehen tahtia ei myöskään pahemmin tuntunut häiritsevän flunssa, jonka hän kertoi olevan paranemaan päin.
- Tänään ei enää ollut kuumetta, vähän rohinaa kurkussa, hän sanoi.

Voitosta seuraavan hässäkän jälkeen mestari aikoo lähteä pienelle juoksulenkille ja myöhemmin hän aikoo katsoa videolta hyppyjään. Juhlimiseen ei ole aikaa, joukkuekilpailussa Norja aikoo haastaa tänään loistavasti menestyneen Itävallan ja muut maat.