Uutisen päiväys

22.1.2015← Takaisin

Lidl Nuorisoryhmä: Koulu - tärkeä osa valmennuksessa

  • Timo Määttä ohjaa oppilaitaan tietokoneen käytössä
  • Vili Laukkanen on jo tottunut leirin aikaiseen koulunkäyntiin. Tehtävien teko sujuu tottuneesti.
  • Lidl yhdistetyn nuorisovalmennusryhmää 2014-2015

"Koulu on yhtä tärkeää kuin harjoittelu, sitä ei laiminlyödä, vaikka nuori tähtää urheilussa pitkälle." Näin tiivistää koulutyön Vuokatissa eri lajien opettajana kolmatta kautta toimiva Timo Määttä. Timo Määttä on toiminut ennen Akatemian opettajaksi siirtymistä muun muassa kuusi vuotta luokanopettajana ja sitä ennen 16 vuotta opinto-ohjaajana sekä yleisaineiden opettajana.

Timo Määtän silmien alla opiskelee Vuokatissa olevien urheiluleirien aikana monen lajin nuoria. Mukana on vuoden aikana lähes 200 nuorta, joiden koulutehtäviä valvotaan ja opetetaan Tenetin koulussa. Lajeina ovat mm. mäkihyppy, yhdistetty, lentopallo, lumilautailu, maastohiihto ja pesäpallo.

Opettajan työ on monipuolista

"Ennen nuorten leirejä teen pohjatyötä jo pari viikkoa ennen. Se tarkoittaa yhteydenottoa kouluihin oppilaiden tehtävistä ja varmistelua siitä, että opiskelijat ovat saaneet tehtävät mukaan leireille.  Sen jälkeen opiskelu onkin melko itsenäistä. Jokainen oppilas tekee tehtäviään oman opetussuunnitelman mukaan ja tarvittaessa autan ja opetan, kun oppilas tarvitsee täydennystä opiskeluun", kertaa Määttä.

"Vaikka tehtävä vaatii monen asian opettamista ja tuntemista, kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä yksin. Meillä koko koulun opettajakunta suhtautuu tähän tehtävään hienosti. Jos en osaa jotain asiaa, saan opettajakunnasta apua tarvittaessa. Näin pystymme ratkomaan epäselvätkin asiat." Määttä jatkaa.

Monenlaista suhtautumista

Kun nuori harjoittelee ja opiskelee samanaikaisesti, tarvitaan monenlaista yhteistyötä, jotta kaikki sujuisi saumattomasti. Useimmiten tämä yhteistyö opiskelijan, hänen oman koulunsa opettajien ja akatemian opettajan kanssa sujuu hyvin, mutta kompastuskiviäkin on löytynyt.
"Palautteen saaminen opiskelijoiden työskentelystä heidän omaan kouluunsa päin tökkii joskus. On vaikea viedä asioita opiskelijan kanssa eteenpäin, jos ei tiedetä, mihin tähdätään", miettii Määttä.

Nuoret urheilijat puolestaan ovat tottuneet siihen, että koulutyökin hoidetaan, jotta pystytään myös urheilemaan.
"Nuoret ovat oppineet siihen, että myös opiskelu on tärkeää. Siksi he tekevät tehtäviään innostuneesti ja urakoiden", kertoo Määttä. "He osaavat tehdä monia asioita yhtä aikaa ja soveltaa opiskelua ja valmentautumista luovasti.  Toki on myönnettävä, että joskus kurinpalautuskin on tarpeen, mutta nuoret ovat nuoria ja pääasiassa kaikki on sujunut hyvin", summaa Määttä.

Vili Laukkanen on ollut mukana yhdistetyn Lidl-ryhmässä jo useamman vuoden ja hän kokee leirinaikaisen opiskelun motivoivana.
"Tämä opiskelu on mukavaa, sillä täällä voi edetä omaan tahtiin koulutehtävissä ja apua saa, jos on tarvis. Hyvin olen saanut neuvoja kaikissa aineissa", hän pohtii.

Oman kiitoksensa Vili antaa myös omalle koululleen. "Olen liikuntaluokalla ja siellä on varauduttu siihen, että välillä olen poissa koulusta pidempiäkin aikoja. Mutta kun koulutyön hoitaa hyvin, niitä treenivapaitakin saa", kertoo Vili.

Teksti ja kuvat: Terttu Karhumaa