Uutisen päiväys

7.11.2003← Takaisin

Leuto sää typisti yhdistetyn maajoukkueen lumileirin

    Yhdistetyn maajoukkueen ensimmäinen lumileiri typistyi olosuhteista johtuen muutamalla päivällä. Joukkue harjoitteli Vuokatissa sunnuntaista torstaihin, ja pääsi mäkeen vain kerran.

    - Kelit olivat hankalat. Harjoittelu painottui hiihtämiseen ja lentopallon pelaamiseen yhdessä nuorten joukkueen kanssa. Lisäksi hyödynnettiin olosuhteet
    välinetestien puitteissa, eli etsittiin joka jannulle vesikelille sopivaa suksiparia, päävalmentaja Jyri Pelkonen kertoo.
    Vuokatin leiriä edelsi vierailu perinteisessä Ski Expo-tapahtumassa Helsingissä. Ski Expon yhteydessä joukkue pääsi esittelemään myös jääkiekko-osaamistaan harjoitusottelussa.
    - Antti oli positiivisin yllätys mallikkaalla hyökkäyspelillä, Hannu teki
    kuukauden maalin rystypuolelta lajijohtajan edestä yläpesään ja Jaakko piti
    liikkumisellaan kiekon jatkuvasti vastustajan päädyssä, Pelkonen raportoi joukkonsa otteista jäällä.
    Viikonlopun urheilijat treenailevat kotioloissa, ohjelmassa on jalkalenkkiä, mäkitekniikkaa ja kimmoisuutta.
    - Tiistaina tai kun mäki tulee hyppykuntoon, mennään Rovaniemelle tai jonnekin muualle hyppäämään, Pelkonen kertoo.

    Mitä lumille siirtyminen sitten mäkihypyssä muuttaa? Olennaisin ero muovimäessä posliiniladulla ja lumiladulla on kitka ylämäessä suksen ja ladun välissä.
    - Tämä kitkaero vaikeuttaa laskuasennon tasapainoa, ja huonompi tasapaino taasen vaikeuttaa ponnistusta. Yleensä pari-kolme treeniä riittää olosuhdemuutoksiin
    totuttautuessa. Toinen merkittävä ero varsinkin näin alkutalvesta on lumimäen epätasaiset olot, varsinkin alamäki ja kääntöpaikka. Siihen röykytykseen tottuminen vie myöskin pari harjoitusta, Pelkonen selvittää.
    Pelkosen mukaan tarkoitus on tehdä lumille siirtyminen mahdollisemman helpoksi.
    - Eli ensimmäiseen treeniin rauhalliset tuuliolot ja vähintäänkin turvallisuusnäkökodiltaan suotuisa mäki. Kausi on vasta alussa, joten turhia, tyhmiä riskejä ei kannata ottaa. Hyvissä oloissa turhat stressitekijät minimoidaan ja samalla onnistuneesta treenistä itseluottamus kohoaa, Pelkonen selvittää.