4.1.2007← Takaisin

Lappi toiseksi mäkiviikon kokonaistilanteissa

Arttu Lappi petrasi sijoitustaan Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaiskilpailussa ollen 4:s Innsbruckissa. Janne Ahonen oli 5:s.

Keski-Euroopan mäkiviikko siirtyi Saksasta Itävallan Innsbruckiin, jossa hypättiin turneen kolmas osakilpailu. Tuuliolojen vaihtelujen sävyttämässä kilpailussa nähtiin hyviä ja odotettuja huonompia suomalaissuorituksia.

Kilpailua Innsbruckissa hallitsi Norjan Andreas Jacobsen, joka siirtyi myös mäkiviikon kärkeen. Jacobsen kukisti 129- ja 128,5-metrisillään itävaltalaisyleisön harmiksi Thomas Morgensternin (128,5, 129,5) 1,1 pisteellä. Kolmas oli Sveitsin Simon Amman, jonka toinen hyppy, 132 metriä, oli kilpailun pisin. Ensimmäisellään Amman pääsi 125,5 metriin. Eroa Jacobsenin kertyi 3,5 pistettä. Jacobsen lähtee mäkiviikon seuraavalle etapille myös maailmancupin johtajana.

Arttu Lappi oli ennen Innsbruckin kilpailua kiertueen kokonaispisteissä neljäntenä, mutta sijoitus koheni tämän päivän neljännen sijan myötä kahdella pykälällä. Lappi oli myös kilpailun paras suomalainen hypättyään 125,5 ja 128,5 metriä. Janne Ahonen seurasi jälleen heti seuraavalla sijalla. Palkintopallipaikan menetys kuitenkin harmitti hitusen Lappia.

- Amman meni pitkälle. Tyylillä sain otettua kiinni, mutta ihan se ei riittänyt, sanoi Lappi, joka kuitenkin oli tyytyväinen sijoitukseensa. – Kun on Innsbruckin mäessä neljäs, niin hyvin se on, totesi Lappi, jonka suosikkimäkiin Innsbruckin Bergiesel ei lukeudu. Vaikeuksia oli vielä myös kilpailua edeltäneissä harjoituksissa.

Mäkiviikon päättävään Bischofshofenin kilpailuun Lappi lähtee reilut kymmenen pistettä Jacobsenia perässä, mutta kuitenkin toiveikkaana.

- Isot erot ovat mahdollisia Bischofshofenissa. Jännä kisa on tulossa, kommentoi Lappi.

Janne Ahonen ei sen sijaan juurikaan iloinnut viidennestä sijastaan palkintopallin tuntumassa.

- Pallille on niin paljon matkaa kuin tuloksista näkyy. Niissä oloissa, joissa pääsin hyppäämään, olisi voitu taistella voitostakin, tokaisi Ahonen. Ahosen hypyille tuli mittaa 125,5 ja 126 metriä.

Mäkiviikolla usein menestynyt Ahonen luottaa joukkuetoverinsa Lapin mahdollisuuksiin mäkiviikolla.

- Eiköhän Arttu osaa tilanteen käsitellä, arvioi Ahonen, kun häneltä kysyttiin neuvoa tv-haastattelussa.

Mäkiviikon kärjessä kotiyleisönsä eteen hypännyt 16-vuotias Gregor Schlierenzauer ei puolestaan pystynyt tänään parhaaseensa. Osittain tuuliolosuhteiden ansiosta Schlierenzauer putosi kokonaiskilpailun tilanteissa 7:nneksi.

Schlierenzauerin ohella tuulten uhriksi joutui suomalaisistakin ainakin Matti Hautamäki. Vielä koekierroksella lupaavan hypyn esittänyt Hautamäki pettyi ensimmäisen kierroksen 116,5-metriseensä raskaasti. Toiseen hyppyynsä Hautamäki ei löytänyt latausta, vaan sijoitus oli 29:s 109,5-metrisen hypyn päälle.

Harri Olli oli 21:s ja Veli-Matti Lindström oli 24:s. Janne Happonen ja Jussi Hautamäki karsiutuivat toiselta kierrokselta.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu loppiaisena Bischofshofenin karsintakilpailulla. Itse kilpailu hypätään 7. tammikuuta.