Uutisen päiväys

13.12.2004← Takaisin

Kumparelaskijat aloittavat oman maailmancup-urakkansa

Suomen kumparejoukkue uhkuu tervettä itseluottamusta maailmancupkauden kynnyksellä. Viimeistelyleiri Rukalla oli onnistunut, joten torstaina Ranskan Tignes'stä alkavasta cupsirkuksesta voidaan odottaa paljon.

Suomalaiset kumparelaskijat ovat saavuttaneet viime vuosina niin paljon, ettei tulevallekaan kaudelle voida lähteä matalalla profiililla. Tavoitteena on saavuttaa mitalisija maailmancupin kokonaistilastosta sekä vallata takaisin maiden välisessä kisassa ykköspaikka.
- USA on parina viime vuotena vienyt ykköspaikan ja me olemme olleet kakkosena. Tämä kurssi korjataan nyt, lajipäällikkö Marko Mustonen vakuutti kumparejoukkueen kauden avausinfossa.
Myös urheilijat ovat varsin luottavaisina. Viime kauden kumpareykkönen Janne Lahtela aikoo pitää kokonaiscupin voittajan keltaisen liivin päällään myös tänä talvena.
- Ei se keltainen liivi paina enemmän kuin muut eli ylimääräisiä paineita ei ole, mutta keltainen väri sopii minulle hyvin, hän virnisti.
Lahtelalla on palkintokaapissaan jo kuusi kristallipalloa maailmancupin kokonaisvoitoista, mutta hän vakuuttaa tilaa löytyvän tarvittaessa vielä parille pallolle.
Oman kristallipallonsa haluaisi myös hallitseva maailmanmestari Mikko Ronkainen, joka kisasi viime kauden ns. säästöliekillä, eikä osallistunut kuin osaan maailmancupin kisoista.
- Sain näin aikaa harjoitella hyppyjä ja kerätä voimia tuleviin arvokisoihin, Rukan MM-kilpailuihin ja Torinon olympialaisiin, Ronkainen kertoi.
- Se oli viisas päätös, sillä nyt akut on ladattu ja minulla on jälleen iso halu laskea ja voittaa!

Sääntöuudistus testissä

Täksi kaudeksi kumparelaskun hyppysääntöjä viilattiin entisestään. Lauri Lassila oli yksi niistä urheilijoista, joka oli tekemässä sääntöesitystä.
- Laji elää koko ajan, mutta minusta miellekkyys ja mielenkiinto lajia kohtaan säilyy juuri sillä tavalla. Onhan tämä nyt aivan eri laji kuin mitä se oli silloin, kun aloitin, Lassila totesi.
Sääntöuudistukset on nyt jäädytetty seuraaviin olympialaisiin asti, jotta urheilijat voivat keskittyä harjoittelemaan rauhassa nykysäännöillä seuraavien arvokisojen ajan.
Laskijat ovat olleet tyytyväisiä viime vuosina tapahtuneeseen muutokseen hypyissä, sillä se on antanut heille enemmän vapautta toteuttaa taitojaan.
- Urheilijathan ovat pystyneet tekemään uusia hyppyjä jo pidemmän aikaa, mutta säännöt ovat laahanneet perässä, Tapio Luusua arvioi.
- Tämä on ehdottomasti oikea suunta säännöissä.
Uudet säännöt testataan käytännössä nyt ensimmäisen kerran Tignes'n maailmancupin osakilpailussa. Suomen joukkue osallistuu tähän kuuden miehen kokoonpanolla, sillä terveiden kirjoissa olevien neljän maailmancupjoukkueen laskijoiden lisäksi riveihin on nostettu kakssi Developement teamin laskijaa, Jussi-Pekka Kinnunen ja Lauri Kolomainen.