Uutisen päiväys

3.1.2009← Takaisin

Kuitunen puolen minuutin johdossa Tour de Skin päätösosakilpailuun

Selkävaivasta huolimatta Virpi Kuitunen taisteli Tour de Skin kuudennessa osakilpailussa Italian Val di Fiemmessä selvän ykköstilan 13,8 sekunnin erolla Slovenian Petra Majdiciin.

Kolmanneksi perinteisen hiihtotavan kympin yhteislähtökilpailussa sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen puolestaan piti huolen siitä, että suomalaisilla on päätöskilpailua ennen kaksoisjohto.

Voitto ja 40 bonussekuntia tietävät sitä, että Kuitunen pääsee kiertueen päättävään osakilpailuun sunnuntaina 31,7 sekuntia ennen Saarista. Kuitunen karkasi kilpakumppaneiltaan jo ensimmäisellä kilometrillä, mutta toisella kierroksella Majdic käväisi johdossakin. Lopulta Kuitunen lykki kuitenkin selvänä voittajana maaliin. Häntä harmittikin lähinnä se, että hän ei pystynyt selkäoireista johtuen hiihtämään parasta vauhtiaan.
”Olisin pystynyt tekemään enemmän eroa, jos selkä ei olisi oireillut. Ei tuntunut yhtään pahalta lihaksissa, ärsytti ihan hirveästi tuo viimeinen kierros, kun huomaa että toinen on ihan puhki ja itse on ihan että ei tiedä milloin uskaltaa lähteä edes kokeilemaan hiihtää täysillä että pääsee maaliin”, Kuitunen kuvasi vajaan 15 sekunnin voitostaan kuitenkin iloisena.
Kuitunen oli yllättäen iskeneistä ja vauhtia rajoittaneista selkäoireista hämmästynyt ja yllättynyt.
”Ensimmäinen kierros meni hyvin, mutta sitten (kun laskettiin stadionille) tuntui, kun joku olisi kaatanut kuumaa vettä housuun, sellainen tunne tuli. Selkään lämpöä, sitten minulla oli ajatus, että alan kiristää toisen kierroksen nousuun, mutta ei ollut mitään mahdollisuuksia tehdä sitä. Tuntui, että jalka tippuu pois. Sitten oli vaan pakko mennä ehkä 70 prosenttista vauhtia ja sitten ne (takana tulijat) saivatkin minut heti siinä kiinni. Toinen kierros oli kyllä sellainen, että hetken ajattelin että en pääse maaliin. Mutta sitten kun sai hiihtää niin paljon omaa maksimia hiljempaa niin se (selkä) siitä vähän palautui. Viimeiseen nousuun sai sitten edes jonkun verran hiihdettyä, varmaan se että hiihdin niin paljon hiljempaa, rauhoitti sitä selkää eikä se siitä pahentunut”, Kuitunen kertasi.
”Minulla on ollut (oikean) jalkapohjan kanssa vähän vaikeuksia sen matkustamispäivän (torstai) jälkeen, veikkaan että se (selkäoireet) tulivat sitten siitä, että olen sitä varonut. Siinä kantaluun alle kiinnittyvä jänne ärtyi jostain syystä Nove Meston sprinttipäivän aikana, enkä pystynyt oikein kävelemään silloin sen jälkeen. Sitä on hoidettu ultralla ja sitten olen kävellyt kepeillä, vähän voltarenia ja tulehduskipulääkettä. Kepeillä olen kävellyt vain säästääkseni sitä jalkaa, ei se niin paha ole ollut”, Kuitunen korosti.
Kuitunen pääsee päätösosakilpailuun reilun puoli minuuttia ennen joukkuetoveriaan. Ennakkoasetelmat ovat mielenkiintoiset.
”Saa nähdä, mitä siitä seuraa (että Saarinen lähtee puoli minuuttia perässä). Jos tuommoinen tunne on kuin tänään, ei minulla ole mitään mahdollisuuksia. Jos perinteisessä tuntuu noin pahalta, niin en tiedä. Pitää miettiä”, Kuitunen tuumi.
Aino-Kaisa Saarinen jatkoi hyvää kiertuettaan Lago di Teseron laduilla ja napsi 15 bonussekuntia kokonaisajastaan hyvitettäväksi.
”Onneksi sain muutaman bonussekunnin, mutta enemmänkin olisi pitänyt. Taas hiihdettiin kovaa. Tilanne on kuitenkin hyvä minun kannalta”, Saarinen tuumi.
Hyvää suomalaispanosta täydensi Pirjo Muranen, joka nousi kuudenneksi. Muranen hävisi Kuituselle 34,7 sekuntia ja on Tour de Skin kokonaiskilpailussa kahdeksantena 3.29,7 kärjestä.
”Hyvin meni! Alussa oli vähän kankeaa, mutta sitten kroppa alkoi toimia. Viimeinen (3,3 kilometrin) kierros meni yllättävän hyvin”, Muranen iloitsi.
Riitta-Liisa Roponen oli 23:s, 1.41,2 Kuituselle hävinneenä. Kokonaiskilpailussa Roponen on kymmenentenä.
”Oli aika raskasta”, Roponen huokasi.
Tour de Skin päätöskilpailussa naisten 9 kilometrin urakka huipentuu jo tutuksi tulleeseen Alpe Cermisin nousuun.

Tulokset: www.fis-ski.com