Uutisen päiväys

28.12.2008← Takaisin

Kuitunen nousi Tour de Skin johtoon

    Virpi Kuitunen nousi Tour de Skin johtoon, kun toinen osakilpailu hiihdettiin Saksan Oberhofissa. Sami Jauhojärvi nousi miesten kilpailussa neljänneksi.

    Espoolainen tuli 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajon jälkeen maaliin pari sekuntia ennen Norjan Marit Björgeniä. Koko suomalaisnaisten nelikko nousi yhdeksän joukkoon, sillä Aino-Kaisa Saarinen on viidentenä, Pirjo Muranen seitsemäntenä ja Riitta-Liisa Roponen yhdeksäntenä.

    Prologin jälkeen seitsemäntenä ja kahdeksantena olleet Kuitunen ja Saarinen nousivat kärkeen jo alkukilometreillä. Puolivälissä kärkiryhmässä oli suomalaiskaksikon lisäksi Björgen, lopulta kolmanneksi sijoittunut Justyna Kowalczyk, Italian Arianna Follis ja Slovenian Petra Majdic. Kuusikosta putosi ensin Majdic, jonka jälkeen kärkikaksikoksi jäi Kuitunen ja Björgen.

    Kuitunen johtaa Tour de Skitä nyt 2,2 sekuntia ennen Björgeniä.
    ”Osin oli, osin ei sellainen kilpailu kuin arvelin. Porukassa eron tekeminen on vaikeampaa, mutta ihan hyvinhän se meni. Se yllätti, että Claudia (Nystad, 24,3 sekuntia aiemmin startannut prologin voittaja) saatiin niin äkkiä kiinni. Hiihtona ihan keskiverto ok, sellainen normiolo”, Kuitunen tuumi jo matkatessaan Prahaan.


    Saarinen jatkaa Tour de Skitä 10,7 sekunnin takaa-ajoasemassa.
    ”Alku lähti hyvin käyntiin, mutta kolmannella kierroksella otin aavistuksen liian tiukasti nousun ja siinä vähän jäin. Ihan kohtuusuoritus”, Saarinen arvioi.

    Prologilla parhaana suomalaisena kuudenneksi sijoittunut Muranen joutui päästämään kärkikuusikon menemään omaa vauhtiaan, mutta roikkui kakkosryhmässä hyvin. Hyvän hiihdon päätteeksi sijoitus putosi vain pykälällä, eroa Kuituseen on 40,4 sekuntia.
    ”Oli kyllä kovaa kyytiä! Tarkoitus oli lähteä tyttöjen vauhtiin, mutta onneksi pystyin kakkosryhmässä roikkumaan ja lopussa hyvin puristamaan. Hyvä maku jäi, hyvä lähteä jatkamaan tämmöisen jälkeen”, Muranen sanoi.
    Hyvää suomalaispanosta täydensi Riitta-Liisa Roponen, joka on toisen osakilpailun jälkeen yhdeksäntenä. Eroa Kuituseen on 42,6 sekuntia.
    ”Oli kyllä hyvä hiihto! Helponoloista hiihtoa, suksi oli hyvä. Tämä keli on minulle tehty perinteisen keli. Hyvin nousin”, iloitsi Riitta-Liisa Roponen.

    Cologna siirtyi johtoon, Jauhojärvi lopulta neljäs

    Sveitsin Dario Cologna nousi miesten Tour de Skin johtoon, kun hän ehti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailun maaliin ennen Saksan Axel Teichmannia. Kaksikon ero kokonaiskilpailussa on 5,6 sekuntia. Parinkymmenen hiihtäjän pääjoukosta Sami Jauhojärvi kiri neljänneksi ja on nyt 26,4 sekunnin päässä Tour de Skin kärjestä. Jauhojärvi hävisi kolmossijan maalikamerakuvassa Kanadan Devon Kershawille.
    Matti Heikkinen menetti asemiaan kolaroituaan toisen kierroksen ensimmäisessä laskussa, mutta sijoittui lopulta 33:nneksi ja jatkaa Touria 1.12,6 Colognalle jääneenä.

    Virallisissa tuloksissa Jauhojärvi oli kuitenkin ensin kolmantena 0,4 sekuntia Kershawin edellä, kunnes hänet palautettiin jälleen neljänneksi kanadalaisen taakse. Jauhojärvi oletti itsekin heti kilpailun jälkeen olleensa neljäs ja hävinneensä kolmossijan kolmella sentillä Kershawille, ja harmitus tulokseen oli sen mukaista. Virallisissa tuloksissa Jauhojärvi oli kuitenkin kolmantena. Hiihtoonsa hän oli tyytyväinen.
    ”Hyvä hiihto, tunsin jo verryttelyssä että tänään kulkee ja hyvin kulki. Hyvä fiilis”, Jauhojärvi tuumi porukkahiihdosta, jossa laskuissa ryhmä aina kasaantui eikä irtiottomahdollisuuksia juuri tullut.

    Toisen kiekan alussa lähdin nostaa sijoituksia, mutta ensimmäinen lasku stadionilta pois niin itänaapurin kanssa molemmat kaaduimme. Yhdellä suksella taiteilin sen mäen alas, loppu meni varovasti sen jälkeen. Lähdin sitten hiihtämään kiinni, ja nousinkin. Tuli takapenkin paikka matkalla Prahaan, kun Musti (Jauhojärvi) hiihti noin hyvin”, Heikkinen tuumi.

    Tour de Ski siirtyy Oberhofista Prahaan, jossa kilpaillaan maanantaina vapaan hiihtotavan sprintti. Sprintissä on jaossa bonussekunteja, joita voittaja saa ajastaan vähennettäväksi 60, kakkonen 56 jne.

    Tulokset: www.fis-ski.com