Uutisen päiväys

10.12.2008← Takaisin

Kuitunen luottaa pystyvänsä jälleen hyvään suoritukseen Davosissa

Suomalaishiihtäjiltä on jälleen lupa odottaa vahvaa kokonaispanosta, kun maailmancup jatkuu lauantaina Sveitsin Davosissa naisten 10 ja miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuilla. Sunnuntaina Davosissa hiihdetään vapaan sprintit.

La Clusaz’ssa kilpailleet siirtyivät 1500 metrin korkeudessa sijaitsevaan Davosiin heti sunnuntaina kilpailuiden jälkeen. Davosin laduilla on perinteisesti nähty hyvää suomalaismenestystä. Viime vuonna naisten kympillä palkintopallille saatiin kaksi suomalaista, kun Virpi Kuitunen voitti ja nyt cupia johtava Aino-Kaisa Saarinen jakoi kolmannen sijan. Miesten 15 kilometrillä Sami Jauhojärvi oli kolmas. Kuitunen on menestynyt Davosissa usein, sillä hän on voittanut kolme kertaa ja ollut kahdesti toinen.
”(Kympin) kisasta tulee varmasti tasainen ja kova, mutta olen aina pitänyt Davosista ja luotan, että pystyn hyvään suoritukseen jälleen. Sprinttirata (1,4 km) on pidempi kuin aiemmin, kovavauhtista pääosin höystettynä parilla vauhtia hidastavalla jyrkällä töppyrällä. Maalisuoralle tullaan kovaa vauhtia ja vauhtiin nähden se on aika lyhyt, joten hyvissä asetelmissa täytyy sille päästä”, Kuitunen sanoo.
Tällä kaudella jo Rukalla palkintopallille yltänyt Jauhojärvi sanoo lihaksistonsa olevan vielä tukossa, mutta muistutti parissa päivässä ihmeitä voivan tapahtua.
”Odotan aikaerollisesti tasaista kilpailua. Hermotuksen ja tasatyönnön pitää toimia hyvin, että pärjää. Kuuden joukkoon jos sijoittuisin, olen tyytyväinen. Rata suosii vahvoja tasatyöntäjiä, kuten Andrusta (Veerpalu) ja Jaakia (Mae). Joka tapauksessa, tiukka kisa on tulossa”, Jauhojärvi arvelee.
Davosissa pitäisi ennusteen mukaan ennen viikonloppua olla lumisateisia päiviä, mutta viikonloppuna 5-10 astetta pakkassäätä. Jauhojärvi tietää kuitenkin, mitä hän kilpailupäiväksi toivoisi:
”Iltarukouksen keskeisenä kohteena on räntäsade. Sillä kelillä Suomen huolto on onnistunut erityisen hyvin ja sille kelille minulla löytyy erityisen kilpailukykyinen suksipari”, Jauhojärvi perustelee.

Strandvall toivoo vähintään jatkopaikkaa, Lassila flunssassa

Sunnuntaina Davosissa hiihdetään sprintit vapaalla hiihtotavalla. Suomalaisista Grenoblen FIS-kilpailussa viime torstaina kilpaillut viisikko on leireillyt Davosissa perjantaista lähtien ja saanut harjoitella hyvissä keleissä. Martti Jylhä lähtee hakemaan ”parasta sijoitusta mitä tähän mennessä”. Aiemmin Jylhä on ollut maailmancupissa parhaimmillaan 14:s.
”Ensivaikutelma radasta on, että se on rankka ja pitää lähteä fiksusti liikkeelle. Hyvä rata, mutta vähän harmittaa, kun se on noin pitkä (1,7km). Alku on aika tylsä, kun siinä on pitkä suora. Toisaalta on hyvä, että on erilaisia ratoja. Veikkaan, että joku (Petter) Northug voi olla tuolla radalla aika hyvä. Uskon kyllä, että se sopii minullekin”, Jylhä arvelee.
Sprinttihiihtäjistä kauden ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa hiihtää Matias Strandvall. Kyynärpäävaivasta kilpailukuntoon toipunut Strandvall avasi kautensa Grenoblen kaupunkisprintissä, eikä päässyt karsinnasta jatkoon (34:s).
”En odota sunnuntain sprintistä mitään, voin vaan toivoa, että olisin edes parempi kuin Grenoblessa ja pääsisin jatkoon. Leiri täällä (Davosissa) on mennyt hyvin ja on ollut tosi kiva treenata”, Strandvall kertoo.
Rukalla uransa parhaan cup-sijoituksen (4:s) napannut Kalle Lassila ei ole Rukan jälkeen pystynyt harjoittelemaan suunnitelmien mukaan.
”Reidessä oli pieni repeämä, joten vesijuoksua ja pyöräilyä tein viikon päivät. Torstaina siirryin Paljakkaan, ja siellä pääsin jo pertsaa hiihtämään. Nyt olen ollut vähän flunssassa, joten Rukan jälkeen en ole oikein yhtään harjoitusta pystynyt suunnitellusti tekemään”, Lassila kertoo.
Veteliläinen luottaa kuitenkin kuntoonsa ja tähtää pienistä vaikeuksista huolimatta sunnuntaina vapaalla hiihtotavallakin 12 joukkoon.
”Se oli alun perin Rukan jälkeen tavoite, eikä siitä viitsi vielä luovuttaa. Vaikuttaa tosin niin paljon, mihin suuntaan tämä flunssa kääntyy”, Lassila sanoo.
Lassilan lisäksi Jari Joutsen matkustaa Sveitsiin vasta lauantaina. Kaksikko majoittuu hieman alempana Klostersissa (noin 1200 metrissä) ja siirtyy Davosiin vasta kilpailuaamuna pari tuntia ennen kilpailua.

Suomen joukkue Davosissa:

Normaalimatkat:
Naiset: Virpi Kuitunen Kangasniemen Kalske, Krista Lähteenmäki Ikaalisten Urheilijat, Pirjo Muranen Ounasvaaran Hiihtoseura, Riitta-Liisa Roponen Oulun Hiihtoseura, Aino-Kaisa Saarinen Joutsan Pommi.
Miehet: Matti Heikkinen Vantaan Hiihtoseura, Sami Jauhojärvi Vuokatti Ski Team Kainuu, Ville Nousiainen Kouvolan Hiihtoseura.
Sprintti:
Naiset: Virpi Kuitunen Kangasniemen Kalske, Mona-Liisa Malvalehto Lahden Hiihtoseura, Pirjo Muranen Ounasvaaran Hiihtoseura, Riitta-Liisa Roponen Oulun Hiihtoseura, Aino-Kaisa Saarinen Joutsan Pommi, Riikka Sarasoja Lappeen Riento.
Miehet: Sami Jauhojärvi Vuokatti Ski Team Kainuu, Jari Joutsen Joutsan Pommi, Martti Jylhä Vuokatti Ski Team Kainuu, Kalle Lassila Vetelin Urheilijat, Matias Strandvall IF Minken, Jesse Väänänen Lahden Hiihtoseura.
****
Aikataulu (ajat Suomen aikaa):

Lauantaina 13. joulukuuta:
12.30 Naiset, 10 km (p)
15.30 Miehet, 15 km (p)
Sunnuntaina 14. joulukuuta:
14.15 Sprintti (v), karsinnat
15.55 Sprintti (v), puolivälierät, välierät ja finaalit

Lisätietoja: http://www.davosnordic.ch