Uutisen päiväys

← Takaisin

Kowalczyk Tour de Skin kuningatar - Lähteenmäki upeasti kahdeksas

Uudenvuoden aattona hiihdetystä prologista lähtien Tour de Skitä hallinnut Puolan Justyna Kowalczyk oli lopulta ylivoimainen ykkönen kahdeksan kilpailun mittaisessa rutistuksessa.


27-vuotias puolalainen uusi viimevuotisen voittonsa kiiveten yhdeksän kilometrin matkan Alpe Cermisin huipulle minuutin ja 21,5 sekuntia ennen toiseksi noussutta Norjan Theresa Johaugia.

Päätöspäivän prinsessaksi nousi kuningatar-Kowalczukin perässä huimasti noussut Johaug. Päivän ylivoimaisesti nopein hiihtäjä ohitti matkalla italialaiskaksikon Longa-Follis sekä Slovenian sprinttitykin Petra Majdicin ja oli Kowalczykiäkin nopeampi lähes tarkalleen kaksi minuuttia.

Marianna Longa oli Tourin kolmas ennen maanaistaan Arianna Follista, Ruotsin Charlotte Kallaa ja Slovenian Petra Majdicia.

Ensimmäisen Tourinsa hiihtänyt Krista Lähteenmäki selvisi urakasta todella upeasti ja sijoittui lopulta kahdeksanneksi. Norjan Marthe Kristoferssen ohitti päätösnousussa 20-vuotiaan suomalaisen ja näin Lähteenmäen sijoitus pysyi starttiin nähden samana Ruotsin Anna Haagin jätettyä päätöspäivä väliin.

- Ihan tosi hyvä fiilis, oli kyllä hyvä taistelu. Tiedossa oli että tästä tulee rankka kisa ja sitähän se oli, mutta nyt kyllä tuntuu hyvältä. Kova taistelu ja kahdeksas sija. Tänne lähtiessä ajattelin että jos kahdenkympin sakkiin pystyisin hiihtämään , ja nyt sijoituin kahdeksanneksi. Ihan mieletöntä. Loppunousu oli tosi rankka, mutta kyllä siitä näin jälkikäteen nautti. Nyt palautellaan ja seuraavat kisat ovat Otepäässä. Varmaan voi ottaa kolmekin päivää ihan rauhassa ennen kuin lähtee treenailemaan, sen verran rankka kiertue kuitenkin takana, kommentoi Krista Lähteenmäki

Riitta-Liisa Roponen taisteli yhdenneksitoista jouduttuaan antamaan periksi yhden sijan (Marte Eldenille) päätösnousussa.

Aino-Kaisa Saarinen oli päätösnousussa hyvän alun jälkeen selkeästi väsynyt sijoittuen lopulta 13. tilalle.

- En ole ainakaan niin väsynyt kuin normaalisti, tällä kertaa pääsin helpommalla. Ei yleisesti ottaen hiihto täällä Tourilla ole ollut sellaista että olisi saanut irti itsestään kaikkea. Nyt kotiin ja maanantaina olisi edessä Urheilugaala. Tässä pidän nyt hieman kevyempää jaksoa ja pitäisi saada muutama hyvä harjoitus ennen Otepäätä, jotta saataisiin hiihtoa parempaan suuntaan, kertoi Aino-Kaisa Saarinen.


Riikka Sarasoja sijoittui lopputuloksissa 18. tilalle jääden Kowalczykille lopulta 9.29,4.

- Ei ole kropassa sellaista paikkaa mihin ei kolottaisi tai  särkisi tai ei olisi väsynyt. Kyllä vei tuo mäki tänäkin vuonna ihan kaikki mehut. Tästä sitten kotiin palauttelemaan ja Otepäässä hiihdän seuraavan kerran, kertoi Riikka Sarasoja.

Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen eivät startanneet päätösmatkalle, vaan aloittivat jo keskittymisen kauden seuraaviin haasteisiin.

Kaikkiaan 32 naista hiihti Tourin alusta loppuun.

Päätösetapin kolme nopeinta olivat norjalaisia: Johaug, Elden ja Kristoferssen.
Krista Lähteenmäki oli päätösetapin kuudenneksi nopein. Roponen oli etapin 13., Sarasoja 20. ja Saarinen 21.

Kowalczyk siirtyi samalla maailmancupin ykköspaikalle ohi kiertueelta pois olleen Marit Björgenin. Italian Arianna Follis siirtyi maailmancupissa kakkoseksi ja Marianna Longa kolmanneksi. Krista Lähteenmäki on maailmancupissa yhdeksäs.

Tourin sprinttikisan voitto myös Kowalczykille

Tourin sprintticupin voitonkin vei Kowalczyk saatuaan kaikkiaan kolme minuuttia ja viisi sekuntia sprinttihyvityksiä Tourin kisoissa. Molemmat sprinttikisat voittanut Slovenian Petra Majdic oli tämän kisan kakkonen (2,00) ja Italian Arianna Follis (1.27) kolmas.

Aino-Kaisa Saarinen (1.05) oli kahdeksas, Krista Lähteenmäki (0.45) kolmastoista ja Riikka Sarasoja (0.35) seitsemästoista. Anne Kyllösen sijoitus oli tässä Tourin sprinttcupissa 20. ja Kerttu Niskasen 24. sekä Riitta-Liisa Roposen 26.

 

Päävalmentaja Magnar Dalen kommentit naisten kisan jälkeen:

- Kristan selviytyminen kahdeksannelle sijalle oli Tourin positiivisin asia. Ja Matti Heikkisen voitto Oberissa, Kristan toinen sija Oberhofissa olivat parhaita puolia. Loppujen lopuksi Tour ei mennyt aivan niin hyvin kuin odotettiin, mutta tiedämme ainakin että meillä on mahdollisuudet taistella korkeammista sijoituksista. Eilen pojilla oli ongelmia suksien kanssa ja se oli sitten siinä. Matilla oli mahdollisuudet taistella sijoista 3-10, mutta eilisen jälkeen se ei ollut enää mahdollista. Nyt keskitymme Liberecin maailmancup kisaan, missä sprintterit aloittavat sprinttikisat. Se on tärkeä kisa heille ajatellen Osloa. Nyt hiihtäjät lähtevä täältä kotiin palautumaan ja alkavat sitten treenata Otepäätä varten. Ennen Osloa pidämme vielä harjoitusleirin.


Ensi viikonloppuna Liberec

Maastohiihdon maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Tsekin Liberecissä hiihdettävillä sprinteillä ja parisprinteillä. Naisista mukaan lähtevät Pirjo Muranen, Kirsi Perälä, Anne Kyllönen, Riikka Sarasoja ja Mari Laukkanen. Miesten edustuskuusikon muodostavat Matias Strandvall, Lasse Paakkonen, Anssi petsinen, Martti Jylhä, Niklas Colliander sekä Kalle Lassila.

Val di Fiemme, Tour de Skin lopputulokset, naiset:
1) Justyna Kowalczyk, Puola 35.13,7
2) Theresa Johaug, Norja +1.21,5
3) Marianna Longa, Italia +2.40,7
4) Arianna Follis, Italia +3.19,9
5) Charlotte Kalla, Ruotsi +4.27,7
6) Petra Majdic, Slovenia +4.52,6
7) Marthe Kristofersen, Norja +5.09,0
8) Krista Lähteenmäki, Suomi +5.15,2
9) Märte Elden, Norja +5.25,6
10) Astrid Jacobsen, Norja +5.57,9
11) Riitta-Liisa Roponen, Suomi +6.46,4
-------------
13) Aino-Kaisa Saarinen, Suomi +8.12,1
18) Riikka Sarasoja, Suomi +9.29,4