Uutisen päiväys

22.9.2004← Takaisin

Kiinan kansantasavallan Suomen suurlähettiläällä antoisa visiitti Kainuussa

Kiinan kansantasavallan Suomen suurlähettiläs Zhang Zhijian uskoo, että suomalaisia korkealaatuisia urheilutuotteita näkyy lähitulevaisuudessa yhä enemmän Kiinassa.

"Tämä on yksi yhteistyömuoto"

Keskiviikkona Zhang Zhijian tapasi etupäässä talviurheilualan suomalaisyritysten edustajia Vuokatin Urheiluopistolla.

- Uskon, että tulevaisuudessa tuotteenne saavat osuutensa Kiinassa. Tiedän, että osaa tuotteistanne on jo viety Kiinaan, osa on odottamassa vientiä, suurlähettiläs sanoi yritysten esittelyjä kuunneltuaan.

Zhang Zhijianin seurueelle esittäytyivät Amer Sport, Latukone Oy, Startex Oy, Lapua/Nammo, Suomen Biathlon Oy, Halti Oy sekä Holiday Club Finland.

Kiinassa riittää markkinoita. Amerin viestintäjohtaja Max Alfthan kertoi yhtiön katsovan Kiinaa kahdesta näkövinkkelistä: markkinana ja valmistuttamispaikkana. Alfthan on huomioinut esimerkiksi laskettelukeskusten määrän huiman kasvun ja uskoo myös pohjoismaisiin hiihtolajeihin.

- Näen maastohiihdon kasvun Kiinassa kahta kautta: huippu-urheilijoiden menestymisen ja fitness-wellnessbuumin myötä. Opitaan länsimaiset elämäntavat, jonka myötä myös kunto- ja liikuntasalit ovat yleistyneet nopeasti. En voi kuvitella, miksei maastohiihto kasvaisi, Alfthan sanoi.

Kaksipäiväisen Kainuun-visiittinsä avauspäivänä tiistaina Zhang Zhijian tutustui muun muassa Vuokatin Urheiluopistolla harjoitteleviin kiinalaishiihtäjiin ja -ampumahiihtäjiin.

- Kaikki ovat hyvin tyytyväisiä olosuhteisiin ja järjestelyihin. He viihtyvät täällä. Vastaanotto kertoo Kiinan ja Suomen erinomaisista suhteista.

Tämä on yksi yhteistyömuoto, vuolaasti Vuokattia kiitellyt Zhang Zhijian sanoi.

- Tämä oli antoisa vierailu, mutta lyhyt, hän summasi Kainuun-visiittinsä.

****

Vuokatin Urheiluopiston Kiina-projektin taustaa:
Yhteistyön käynnisti Opetusministeriö kaksi vuotta sitten. Opetusministeriön neuvotteleva virkamies Timo Haukilahti toi yhteistyökumppania etsineitä kiinalaisia Vuokattiin. Kiinan valtion ja urheiluhallinnon ylätasolta alkanut verkottuminen johti yhteistyön käynnistämiseen matkailun ja urheilun ympärille. Yhteys maan olympiakomiteaan ja sopimus Kiinan hiihtoliittoon antaa eväät toimia. Suomesta yhteistyössä mukana ovat Kauppa- ja Teollisuusministeriö, Matkailun Edistämiskeskus ja Finpro.

- Kiinalaisväestöstä noin 400 miljoonaa asuu lumiseuduilla ja maassa on 200 hiihtokeskusta. Lumiseudut osuvat Kiinan vauraille talouden markkina-alueille.

- Vuonna 2003 kiinalaisurheilijat viipyivät Vuokatin Urheiluopistolla 900 majoitusvuorokautta, tänä vuonna luku on 1 500.