31.1.2009← Takaisin

Keituri ponkaisi neljänneksi Sapporon vaikeassa mäkikilpailussa

Japanin Sapporon HS134-mäen paras suomalainen oli Kalle Keituri, joka ponkaisi neljänneksi. Voiton vei maailmancupin kärkimies Itävallan Gregor Schlierenzauer.

Itävaltalaiset saavuttivat kolmoisvoiton, kun kisan toinen ja kolmas olivat Thomas Morgenstern sekä Wolfgang Loitzl

Muista suomalaisista Kai Kovaljeff oli 16:s, Matti Hautamäki 25:s ja Veli-Matti Lindström 33:s. Kilpailussa oli mukana normaalia vähemmän kisaajia, ainoastaan 40.

Ensimmäisen kierros oli heikkotasoinen, jopa 88 metriä riitti toiselle kierrokselle. Hyppäämistä vaikeuttivat haastavat tuuliolosuhteet.
Suomalaisista avauskierroksen aloitti Lindström, joka hyppäsi 86,5 metriä. Valitettavasti hän ei päässyt toiselle kierrokselle. Kai Kovaljeff ponkaisi hienosti 115 metriä, jolla hän oli kierroksen kuudes.

Keiturin hyppy kantoi upeasti 127 metriä, hän oli avauskierroksen toinen. Hautamäki hyppäsi vaikeissa tuuliolosuhteissa vain 106 metriä, ollen 17:s. Kierrosta johti ylivoimaisesti Schlierenzauer 133 metrin hypyllään.

”Olipa vaikea kisa, jossa hyppääjän piti melkeinpä onnistua täydellisesti. Tasaisemmat kaverit olivat tänään parhaita. Kallella ja Kailla oli erinomainen ensimmäinen kierros. Matilla myös hyvää hyppäämistä tuohon rakoon”, päävalmentaja Janne Väätäinen kommentoi.

Kallella uransa paras mc-sijoitus
Toistakin kierrosta hallitsivat vaihtuvat tuulenvireet, jolloin kilpailusta ei saatu tasapuolisia. Merkillisen kierroksen johdosta Itävaltalaisille tuli kolmoisvoitto.
Hautamäki hyppäsi toisella kierroksella 92,5 metriä, kun Kovaljeffin hyppy kantoi 89 metriä. Keituri taisteli jopa palkintopallisijasta, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan, hypäten ainoastaan 96,5 metriä. Sijoitus oli Keiturille paras maailmancupissa.

”Kai jännitti toisella kierroksella selvästi enemmän. Hän joutui hyppäämään kovaan paikkaan, kun itävaltalaiset tulivat ensin alas. Nuorelta kaverilta kuitenkin löytyi myös ennakkoluulottomuutta”, Väätäinen kiitteli.

” Matilta toinen hyppy oli luokaton, koska olosuhteet olivat tuolloin paremmat kuin ensimmäisellä kierroksella”, Väätäinen lisäsi tyytymättömänä.
Kisan vaikeudesta kertoo myös se, että kärkihyppääjiin kuuluva Sveitsin Simon Ammann hyppäsi ainoastaan 112 ja 111,5 metrin hypyt.

"Kallen toinenkin hyppy oli hyvä, mutta hän ahnehti liikaa kummulla. Apua ei ollut saatavilla, joten tulos oli tämä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että Kalle on löytänyt pirteämmän hyppyilmeen", Väätäinen sanoo huojentuneena.
Mäkihyppy jatkuu sunnuntaina Sapporossa kello 12.55.
”Meni hyvin tai huonosti, niin tilanne täytyy aina nollata seuraavaa kilpailua varten. Huomenna jälleen uudet kujeet”, Väätäinen lupasi.
Tulokset 31.1.: 1. Gregor Schlierenzauer AUT 253,3 pistettä, 2. Thomas Morgenstern AUT -36,4, 3. Wolfgang Loitzl AUT – 42,1, 4. Kalle Keituri – 60,0, 5. Yuta Watase JPN -65,4, 6. Roar Ljökelsöy NOR -66,8, … 16. Kai Kovaljeff – 99,1, 25. Matti Hautamäki – 118,0

Mäkihypyn maailmancupin pistetilanne 18/28 osakilpailun jälkeen: 1. Gregor Schlierenzauer AUT 1420, 2. Simon Ammann SUI 1248, 3. Wolfgang Loitzl AUT 1166, 4. Thomas Morgenstern AUT 648, 5. Martin Schmitt GER 586, 6. Ville Larinto 503, 7. Dimitri Vassiljev RUS 461, 8. Harri Olli 438, 8. Martin Koch AUT 438, 10. Matti Hautamäki 407 ...
18. Kalle Keituri 226, 47. Kai Kovaljeff 25, 60. Tami Kiuru 10, 64. Jussi Hautamäki 9, 74. Sami Niemi 3, 74. Veli-Matti Lindström FIN 3