Kari Varis tähtää pitkien matkojen maailmancupissa kymmenen joukkoon
Maastohiihdon pitkien matkojen maailmancup, FIS Marathon Cup, käynnistyy sunnuntaina Italian Livignossa. Suomalaisväriä kovatasoiseen kilpailusarjaan tuo 24-vuotias joensuulainen Kari Varis.
Varis aikoo osallistua kymmenestä osakilpailusta yhdeksään ja tavoittelee sitä myöten sijoitusta cupissa kymmenen joukkoon.
Livignon La Sgambeda -kilpailussa ohjelmassa on 42 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Kilpailu käydään 1800 metrin korkeudessa, mikä tuo oman haasteensa. Ensimmäiseen osakilpailuun ovat ilmoittautuneet muun muassa Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Frode Estil, Thomas Alsgaard ja Anders Aukland, eli Varis pääsee kovatasoiseen seuraan.
”Tavoitteena on pysyä pääjoukon mukana viimeiselle kilometrille asti. Luulen, että lopulliset ratkaisut tapahtuvat vasta loppukirissä, jossa uskon olevani vahvoilla. Kymmenen parhaan joukkoon pääseminen olisi hyvä alku cupille”, Varis miettii.
Cupin toinen osakilpailu Tshekin Liberecissä 13. tammikuuta jää Varikselta ainoana väliin samaan aikaan olevien Vantaan SM-hiihtojen vuoksi. Osakilpailuista aiemmilta vuosilta Varikselle tuttuja ovat Sveitsin Engadin Skimarathon ja Tartu Maraton.
”Ensimmäinen vuosi marathon-cupissa tulee olemaan haastava, koska suurin osa kilpailupaikoista on tuntemattomia ja osakilpailuja on lähes joka viikonloppu. Matkustaminen ja kisoista palautuminen on suuri haaste. Olen todennäköisesti nuorin koko marathon-cupiin osallistuja, joten tarkoitus on tehdä pohjaa tuleville vuosille. Ensimmäisenä vuotena kaikki on uutta, mutta seuraavana vuonna ei tarvitse mennä "turistiksi" kisoihin vaan silloin kaikki on tutumpaa ja tietää mitä kilpailut vaativat menestyäkseen”, Varis miettii.
Panostusta tasatyöntöön
Varis voitti viime talvena Finlandia-hiihdon ja päätti sen jälkeen keskittyä tulevina vuosina pitkille matkoille. Harjoituskaudella Varis keskittyi ensimmäistä kertaa harjoittamaan nimenomaan pitkillä matkoilla tarvittavia ominaisuuksia. Harjoitusmäärä kasvoi ja pitkät kilpailunomaiset harjoitukset tulivat mukaan ohjelmaan.
”Tasatyönnön merkitys pitkissä perinteisen kisoissa on suuri, joten kesän harjoittelussa panostettiin paljon tasatyönnön kehittämiseen. Keskimäärin tasatyöntöharjoittelua tuli 5-8 tuntia per viikko”, Varis kertoo.
Ensimmäisen vuoden tavoitteekseen Varis on asettanut cupissa kymmenen joukkoon sijoittumisen lisäksi sijoittua jossain osakilpailussa kuuden joukkoon.
Lisätietoa:
www.worldloppet.com
www.lasgambeda.it