1.1.2006← Takaisin

Kaksi suomalaista palkintopallilla Garmischissa

Tshekin Jakub Janda voitti Keski-Euroopan mäkiviikon legendaarisen uudenvuodenkilpailun Garmisch-Partenkirchenissa. Myös suomalaisilla oli aihetta iloon, kun Janne Ahonen oli toinen ja Matti Hautamäki kolmas.

Keski-Euroopan mäkiviikon toinen osakilpailu hypättiin perinteisesti uutena vuotena Saksan Garmisch-Partenkirchenissa. Pilvisessä ja kosteassa säässä hypätyn kilpailun voittaja oli maailmancupin kokonaiskilpailua johtava Tshekin Jakub Janda. Jandan hypyt kantoivat 125 ja 121,5 metriä ja pisteitä hän keräsi 264,7. Ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä ollut Janne Ahonen nousi toiseksi hypättyään toisen kierroksen parhaan hypyn (124 m). Ahosen ensimmäisellä oli pituutta 122,5 metriä ja hän hävisi Jandalle vain 2,5 pistettä. Kolmas oli Matti Hautamäki, joka hävisi hänkin Jandalle vain 4,4 pistettä. Hautamäki saavutti kauden ensimmäisen palkintopallisijansa 123 ja 120,5 metriä kantaneilla hypyillään.
 - Hyvä kisa. Hypyt olivat parempia kuin Oberstdorfissa, sanoi Ahonen, vaikka voittikin Oberstdorfissa. - Molemmat kisat menivät minulla hyvin, mutta näköjään Jandakin hyppäsi täällä paremmin.
Matti Hautamäki kertoi palkintopallisijan helpoittaneen. Kolmas sija oli Hautamäelle myös paras sijoitus Garmisch-Partenkirchenista.
 - Olen saanut lisää itseluottamusta ja se helpottaa tekemistä paljon, Hautamäki sanoi. Alkukauden hankaluuksista huolimatta hyppy alkoi miehen mukaan löytyä Oberstdorfin harjoituksissa.
 - Kotimäkikin saatiin kuntoon muutama viikko sitten. Kunnon harjoitukset ovat tehneet hyvää.

Ahosen ja Hautamäen jälkeen paras oli jälleen Joonas Ikonen, joka oli 23:s. Ikonen sai mäkiviikon knock out -systeemin ansiosta jännittää pääsyään toiselle kierrokselle. Parilleen Primoz Peterkalle hävinnyt Ikonen selvisi kuitenkin toiselle kierrokselle lucky loser -listalta.
 - Sai kyllä jännittää kierroksen loppuun asti, totesi Ikonen, joka kertoi päivän hyppyjen olleen samaa tasoa kuin normaalisti. Pieni tekniikkavirhe kuitenkin kiusaa joukkueen kuopusta.
Muista suomalaisista Harri Olli oli 27:s, Janne Happonen 28:s ja Tami Kiuru 43:s. Risto Jussilainen karsiutui Garmisch-Partenkirchenin kilpailusta ja lähti mäkiviikolta kotiin harjoittelemaan.

Mäkiviikon kokonaiskilpailun tilanne on kärjen osalta vielä varsin tasainen. Janne Ahonen johtaa turneeta sen puolivälissä 5,8 pisteen erolla Jakub Jandaan. Matti Hautamäki nousi kolmanneksi ja eroa Hautamäen ja Ahosen välillä on 14,8 pistettä. Neljäntenä oleva Norjan Roar Ljökelsöy on Hautamäkeä vain kymmenyksen perässä. Mäkiviikon seuraava etappi on Itävallan Innsbruckissa, jossa hypätään 4. tammikuuta.