Uutisen päiväys

29.12.2008← Takaisin

Kakkossija nosti Saarisen Tour de Skin kakkoseksi, Jauhojärvi neljäntenä

Aino-Kaisa Saarinen taisteli Prahan vapaan hiihtotavan kaupunkisprintissä kakkoseksi ja nousi samalla Tour de Skin kokonaiskilpailussa kakkoseksi. Sami Jauhojärvi oli neljäs ja on samalla sijalla myös kokonaiskilpailussa.

Hyvää suomalaispanosta kiertueen kolmannessa osakilpailussa täydensivät neljänneksi hiihtänyt Pirjo Muranen ja miesten kilpailussa samalle sijalle hiihtänyt Jauhojärvi, joka otti uransa parhaan sprinttisijoituksen cupissa. B-finaaliin pääsi myös Riitta-Liisa Roponen, joka oli kahdeksas.

Naisten sprintin voitti Italian Arianna Follis, joka siirtyi Tour de Skin johtoon. Kakkoseksi 8 sekunnin päähän noussut Saarinen oli Prahan kaduilla vahvassa vireessä, sillä karsinnan kolmanneksi nopeimman ajan jälkeen hän voitti sekä puolivälieränsä että välieränsä.
”Parasta Aikkua tällä Tourilla! Ihanaa, että luistelu kulkee noin hyvin ja luotan siihen täysin. Oli tasapainoista hiihtoa, maltoin tehdä suksella töitä. Hyvä minä! Hienoa, että pystyin ottamaan näin paljon bonussekunteja”, Saarinen iloitsi.

Muranen oli karsinnan 11:s, puolivälieränsä toinen ja pääsi välieränsä neljäntenä ajalla A-finaaliin. Kokonaiskilpailussa Muranen on nyt seitsemäs 47,2 sekuntia Follisista.
”Tavoite täyttyi, tärkeitä (bonus)sekunteja. Nyt ei tullut sellaista notkahdusta, kun usein on välierässä tullut. Kaikki hiihdot olivat tänään sellaista hyvää menoa. Loppukilpailussa ei ihan riittänyt puristus loppuun asti”, Muranen mietiskeli iloisena.

Riitta-Liisa Roponen sijoittui värikkään päivänsä päätteeksi kahdeksanneksi ja on samalla sijalla myös kokonaiskilpailussa. Roponen oli puolivälierässään toinen Saarisen jälkeen, mutta Roponen hylättiin ensin loppusuoran kaistanvaihdosta. Sen jälkeen välierään Roponen ei enää päässyt, mutta pääsi erikoisen sähläyksen jälkeen kuitenkin hiihtämään B-finaalissa seitsemäntenä hiihtäjänä hiihtämättä välierää.
”Vähän naurettavaa tällainen! Kun hylättiin, pelkäsin, että koko Tour menee. Suutuspäissäni kävelin ympyrää, kun huudettiin 10 minuuttia ennen että B-finaalia hiihtämään. Suoraan juoksin. Hirveän helppoa hiihto tänään oli”, Roponen sanoi yhä sähläyksistä hämmästyneenä.

Puolivälierissä karsiutuneen Virpi Kuitusen sijoitus sprintissä oli 17:s. Tour de Skin kokonaiskilpailussa Kuitunen on kolmen osakilpailun jälkeen kuudentena, 40 sekuntia kärjestä. Kuitunen johti puolivälieräänsä loppusuoralle asti, mutta joutui loppukirissä taipumaan neljänneksi eikä selvinnyt ajallakaan jatkoon.
”Olisi pitänyt pitää kovempaa matkavauhtia, jotta peesissä hiihtäjät eivät olisi hyötyneet niin paljon. Halusin kuitenkin vetämällä välttää kolarointiriskit ja uskoin loppukirissäkin pärjääväni, mutta peesistä sitten kuitenkin tultiin kovempaa. Huomenna ohjelmassa palauttava perinteisen lenkki”, Kuitunen sanoi.

Jauhojärvi kokonaiskilpailun neljäntenä

Miesten sprintin voitti Norjan Tor Arne Hetland. Tour de Skin johdossa jatkaa Sveitsin Dario Cologna, joka oli kahdeksas. Sami Jauhojärvi jatkaa kokonaiskilpailussa neljäntenä, eroa kärkeen on 20,1 sekuntia. Maanantaina Jauhojärvellä oli kaupunkisprintissä usein tarvittavaa onneakin. Hän pääsi karsinnasta viimeisenä (30:ntenä) jatkoon ja puolivälierässä kärkikaksikon Devon Kershawin ja Marcus Hellnerin kolarointi avasi rovaniemeläiselle tilaisuuden nousta toiseksi ja jatkoon. Välierässään hän oli kolmas ja eteni aikansa turvin A-finaaliin, jossa hävisi kolmossijan jälleen vain täpärästi.

”Siinä oli sprintin makua! Silti vähän harmittaa, kun olin neljäs. Alkuerässä (puolivälierä) oli hillitön munkki. Tämä kyllä korvasi kymmenkertaisesti eilisen maalikamerakuvahäviön. Huomenna ohjelmassa kevyt lenkki, oikein huoltava. Huomasi, että alkoi kaksi kisaa vähän painaa, välierässä meinasi sisäreisi krampata”, ensimmäistä kertaa urallaan cupin sprintissä A-finaaliin päässyt Jauhojärvi tuumi.

Suomalaiskuusikosta ainoana ilman bonussekunteja ja jatkopaikkaa jäi Matti Heikkinen, joka oli 37:s. Heikkinen on kokonaiskilpailussa ennen neljättä osakilpailua 35:ntenä.
”Vauhti ei riittänyt jatkoon, ei tarvetta selityksille. Nyt Nove Mestoon lepopäivän viettoon”, 0,97 sekunnin päähän jatkopaikasta jäänyt Heikkinen tuumi.

Tour de Skissä on tiistaina välipäivä, neljäs ja viides osakilpailu käydään Tshekin Nove Mesto na Moravessa keskiviikkona ja torstaina. Keskiviikkona ohjelmassa on naisilla 10 kilometriä ja miehillä 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla väliaikalähtönä.

Tulokset: www.fis-ski.com