18.12.2004← Takaisin

Janne Ahosen uskomaton sarja jatkuu: voittaja myös Engelbergissä

Suomen Janne Ahonen on mäkihypyn tämän hetken valtias, jonka suorituksia kuvattaessa superlatiivit loppuvat. Ahonen otti kauden kuudennen voittonsa lauantaina Engelbergin HS 137 metrin mäessä.

Rankka lumisade onneksi häipyi vaikka ennusteet muuta lupasivat, kun maailman parhaat mäkihyppääjät kilpailivat Sveitsin Engelbergissä HS 137 metrin mäessä lauantaina. Kilpailussa hypättiin huikean pitkiä hyppyjä huipentuen Janne Ahosen ensimmäisellä kierroksella tekemään uuteen mäkiennätykseen, 141 metriin. Sitä oli parantanut jo ennen häntä hypännyt Tshekin Jakub Janda 139 metriin.

Toinen toistaan pidemmät hypyt merkitsivät kovia ylämäen vauhteja, joita voittaja-Ahonen olisi toivonut vähennettävän viimeistään toiselle kierrokselle. Kovana ponnistajana tunnetulle Ahoselle korkeat vauhdit merkitsevät lähes ylipitkiä hyppyjä, joihin oikeaoppisen telemark-alastulon tekeminen on vaikeata varsinkin kun mies on mäkihyppääjäksi suhteellisen painava. Ahosen alastulot puolestaan ovat muutenkin koko ajan olleet varsinkin norjalaistuomarien silmätikkuina.

Ensimmäisen kierroksen 141-metrinen ei riittänyt Ahoselle kärkipaikkaan siinä vaiheessa vaan paremmat tyylipisteet veivät ykköseksi Tshekin Jandan 1,4 pisteellä. Suomen Matti Hautamäelle Engelbergin ensimmäisen kierroksen hyppy oli parasta Hautamäkeä, mitä tällä kaudella on nähty kantaen 137 metriä - ensimmäisen kierroksen jälkeen lupauksia antavasti kolmantena.

Engelbergin ensimmäisen kilpailun ensimmäinen kierros oli huipputasainen. Kierroksen seitsemän parasta hyppääjää oli kuuden pisteen sisällä. Toinen kierros hypättiin yhtä kovilla vauhdeilla kuin ensimmäinenkin, joten pitkiä hyppyjä nähtiin jälleen. Pisimmät hypyt tekivät ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä ollut kilpailun nuorin osanottaja, Itävallan 18-vuotias Thomas Morgenstern ja suomalaissankari, Lahden Janne Ahonen, jotka molemmat hyppäsivät 137,5 metriä. Ahoselle hyppy merkitsi kauden kuudetta maailmancup-voittoa, kun viimeisenä hypännyt Jakub Janda ei nytkään pystynyt Ahoselle vastaamaan, vaan joutui 134,5 metrin hypyllään tyytymään kisan kolmanteen sijaan.

Myös Suomen Matti Hautamäelle toinen kierros merkitsi putoamista ensimmäisen kierroksen jälkeisiltä sijoituksilta. Hautamäki ei saanut toiseen hyppyynsä samaa rentoutta kuin ensimmäiseen ja tuloksena oli tutunoloinen kuudes sija 132 metrin hypyllä, yhteispisteet 267,7. Vaikka kahta täysin onnistunutta hyppyä ei puijolaiselle sattunut vielä tähän kisaan, uskoo päävalmentaja Nikunen Hautamäen olevan edelleen nousussa, unohtamatta kuitenkaan mainita, että kilpailu kärjessä tiivistyy kaiken aikaa.

Suomen kolmantena edustajana Engelbergissä oli Tami Kiuru, joka ei selvinnyt kisan toiselle kierrokselle. Kiuru taistelee edelleen paino-ongelmien kanssa, mikä pitää miestä jatkuvasti jännityksessä, eikä olotila missään nimessä ole jatkuvan painon säätämisen vuoksi paras mahdollinen. Nikusen mukaan suunnitelmissa onkin kokeilla lähiaikoina lyhyempiä suksia, jotta Kiurun painoideksi ei enää ole riskirajoilla.