Uutisen päiväys

23.2.2008← Takaisin

Janne Ahosen pronssimitali kruunasi Suomen joukkueen huikean tuloksen

Suomalaishyppääjät intoutuivat joukolla hurjaan menoon lentomäen MM-kisojen toisen päivän kilpailuhypyissä. Janne Ahonen taisteli itsensä kolmanneksi. Janne Happonen täydensi viidennellä ja Harri Olli kuudennella sijalla. Kolme suomalaista illan palkintojenjaossa! Juhlia toki voi myös Itävalta. Se otti kaksoisvoiton Gregor Schlierenzauerin ja Martin Kochin voimin.

Janne Ahosen lauantai illan harmitus oli aamulla kiteytynyt raudanlujaksi taistelutahdoksi. Mitaliin tarvittiin pieniä ihmeitä ja hän oli valmis niitä tekemään. Kun Ahonen oli toisen kierroksen jälkeen kaventanut piste-eron pronssin lähes kymmenellä pisteellä, hän kertoi puomilla toiseen hyppyyn lähtiessään miettineensä: "Pahus soikoon, minulla on mitali kaikista muista Oberstdorfin mäistä, kyllä sellainen on lentomäestäkin saatava." Hän liukui 208,5 metriä kantaneeseen lentoon ja se riitti. Oberstdorfin suurmäen vuoden 2005 MM-kulta ja normaalimäen MM-pronssi saivat seuraa. "Uran paras pronssi" oli tosiasia, kun vielä kilpailua kahden päivän jälkeen johtanut Norjan Björn-Einar Romören oli toisellaankin vain varjo edellispäiväisestä. Hän sijoittui neljänneksi. "Näissä hommissa toisen onni on toisen epäonni," mietti Ahonen, asiantuntija, kun vanha sanonta "lentomäessä kaikki on mahdollista" toteutui jälleen

Suomalaisille varsinkin kilpailun toinen kierros oli yhtä juhlaa. Jos palkinnot olisi jaettu vain lauantain toisen kierroksen perusteella, Suomelle olisi tullut sijat 2, 3, 4 ja 5. Lentomäessä kuitenkin lasketaan yhteen neljä kierrosta, joten aivan tähän ei päästy.

Koko ajan suorituksiaan parantaneen Janne Happosen hyvä vire säilyi loppuun asti. Päivän hypyt kantoivat 200,5 ja 206,5 metriä ja sijoitus oli hienosti viides. "Kyllä viides sija tyydytti, vaikka ei se neljäskään niin kovin kaukana olisi ollut," Happonen sanoi.

Myös Harri Olli oli sijoitukseensa tyytyväinen. "Siihen nähden mikä tilanne oli ennen joulua, olen tosi tyytyväinen. Tänne lähtiessä oli odotuksia, mutta harjoitusten jälkeen jännitti, että pääseekö edes kisaan mukaan. Totta kai me huomenna lähdetään voittamaan."

Hyvällä fiiliksellä lähtee sunnuntain kisaan myös Matti Hautamäki, joka toisellaan löysi jälleen lentomäkimies-Hautamäen, 202,5 metriä kantanut hyppy oli kierroksen viidenneksi paras, joskin mies lopputuloksissa sai tyytyvä sijaan 14. "Paljon paremmalla mielellä lähden huomiseen. Sain välineisiin selvyyden. Testasin pukuja, mikä on paras mahdollinen joukkuekilpailuun, ettei tarvitse arpoa."

Joukkueen hotellilla illalla palkintojenjaon jälkeen juotujen mitalikahvien jälkeen yöpuulle painui joukkue, jonka jokainen jäsen on sunnuntaina niin motivoitunut kuin vain on mahdollista. Mitalia haetaan ja voittokin on mahdollinen. Sen saamiseksi tarvitaan kahdeksan loistavaa hyppyä. Takki auki ei kisaan lähdetä, mutta omasta osaamisesta ollaan varmoja.

Lentomäen MM-2008, tulokset: www.fis-ski.com

Lue lisää suomalaisten lentomäen MM-kuulumisia täältä