Uutisen päiväys

10.7.2008← Takaisin

Janne Ahosen jäähyväiskilpailussa oli huikea tunnelma

Tuhannet ja taas tuhannet Janne "Rane" Ahosen ihailijat halusivat nähdä miehen viimeisen kilpailuhypyn keskiviikkona Salpausselällä. "Kiitos Janne" -huutoihin sisältyi haikeutta - nyt viimeistään oli pakko uskoa, että kuningaskotkan huikea ura on lopussa.

Tunnelma Salpausselän mäkimontussa ja oli huikea. Mäkikilpailuun olivat kerääntyneen Janne Ahosen ystävät ja kilpakumppanit vuosien varrelta - osa jo uransa jättäneitä, kuten itävaltalaiset Andreas Widhölzel ja Andreas Goldberger tai suomalaisista Ville Kantee, jonka viimeisistä kilpailuhypyistä oli ehtinyt kulua jo neljä vuotta. Kantee toimii nyt Suomen mäkijoukkueen arvostettuna huoltopäällikkönä. "Kaikkea sitä tulee luvattua," päivitteli Kantee ja vakuutti hyppäämisensä nyt todella olevan ohi. "Tunnelma oli huikea ja samalla helpottunut kun selvisin siitä. Olen hypännyt Jannen kanssa ja viime vuodet tehnyt töitä hänen hyväkseen Suomen joukkueessa ja toivon että yhteistyömme edelleen jatkuu jollakin tasolla," Kantee sanoi.

Janne Ahosen viimeisistä kahdesta hypystä jäi mielen pohjalle ajatus: "Voi Janne, miksi jo lopetit?" Ahonen hyppäsi molempien kierrosten pisimmät hypyt ja olisi varmasti ollut kilpailun paras hyppääjä, vaikkei arvostelijoina olisikaan ollut "tuttuja tuomareita". Janne Ahosen uran aikana Suomen joukkueen päävalmentajina toimineet Kari Ylianttila, Hannu Lepistö, Kari Pätäri, Mika Kojonkoski ja Tommi Nikunen jakoivat pisteitä ja Ahoselle niitä kertyi maksimimäärä: molemmista hypyistä 5 x 20 pistettä.

Kilpailun jälkeen Ahonen myönsi itsekin, että hän varmaan olisi vielä tulevillakin kausilla saattanut pärjätä. "Olisi edelleen mukava hypätä ja pärjätä. Se ei kuitenkaan tule itsestään. En enää pysty motivoimaan itseäni harjoitteluun, työhön ja kiertämiseen, siihen mitä menestyksen eteen tarvitaan," Ahonen kertoi ja sanoi tunnelman olleen haikean ylhäällä puomilla kun hän oli odottamassa vuoroaan viimeiseen hyppyyn. "Kun katselin Adam Malyszin ponnistavan liukuun edelläni, tajusin etten enää tule näkemään häntä siitä näkökulmasta. Viimeinen hyppyni oli tosiasia," Ahonen sanoi. Lähtömerkin "Ranen" viimeiseen hyppyyn antoi hänen äitinsä Maarit Ahonen. "Ei äiti ollutkaan näiden vuosien aikana nähnyt hyppyäni siitä näkökulmasta," Janne Ahonen arveli.

"Kiitos Janne, on jo ikävä" ja muut vastaavat plakaatit, Suomen liput ja huikeat suosionosoitukset siivittivät Janne Ahosta "eläkkeelle", eikä palkintojenjaostakaan ollut tulla loppua. Jannea halusivat muistaa niin Itävallan, Saksan, Sveitsin kuin Norjankin joukkueet, Lahden kaupunki, Lahden Hiihtoseura, Lahden Punapaidat, Veteraanimäkihyppääjien Kilta, Hiihtoliitto ja iltajuhlassa vielä monet muut.

Suomen kansan sydämiin itsensä hypännyt mäkikotka on siirtymässä askeleen eteenpäin. Elämässä on uusia haasteita ja sydäntä lähellä myös uusi perheenjäsen. Jannesta kuulemme vielä. Kotisohvilla ja mäkikatsomoissa tulee vielä monta kertaa ikävä Janne Ahosta. Sveitsin Andreas Kuettel kiteytti tunnelmat Janne Ahosen viimeisessä lehdistötilaisuudessa:" Oli kunnia kilpailla Janne Ahosen kanssa. Maailmancup ei ole enää entisensä tämän jälkeen."

Janne Ahosen jäähyväiskilpailu, Lahti 9.7.2008, HS97:
1. Janne Ahonen FIN 88,5 m ja 90 m - 237 pistettä
2. Adam Malysz POL 85,5 m ja 89,5 m - 221,0 pistettä
3. Georg Späth GER 85 m ja 89 m - 217,0 pistettä
4. Andreas Kuettel SUI 84 m ja 87,5 m - 213,0 pistettä
5. Martin Schmitt GER 83 m ja 87,5 m - 208,5 pistettä
6. Björn-Einar Romören NOR 83,5 m ja 85 m - 200,5 pistettä

Janne Ahosen jäähyväiskilpailusta tehty kooste on nähtävissä MTV3-kanavalla perjantaina 11. heinäkuuta klo 21.00.