13.1.2006← Takaisin

Janne Ahonen taistelee lentomäen MM-mitalista

Janne Ahonen pääsi toisella hypyllään tosi hyppäämisen makuun lentomäen MM-kisoissa Taupliz-Bad Mitterndorfissa Kulmin lentomäessä perjantaina. Kahden hypyn jälkeen Ahonen on neljäntenä Norjan Roar Ljökelsöyn johtaessa kilpailua selvästi, ei kuitenkaan ylivoimaisesti.

Janne Ahosen toinen kilpailuhyppy oli kierroksen toiseksi paras ja näytti, että lähes kaiken kokenut mäkikotka oli herännyt taistelemaan.
- Koska sitten, ellei MM-kilpailuissa kuittasi hollolalainen hyppyjensä jälkeen. Iloa Ahosen päivään oli tullut jo ennen kilpailun lopullista alkua – paikkakunnalle saapui ”Familie Ahonen” eli Tiia ja Mico Ahonen ja Jannen äiti Maarit Ahonen. Pikaisten tervehdysten jälkeen mäkisankari pomppi iloisesti tosi toimiin jälleen.
Janne Ahosen hypyt kantoivat 192,5 metriä ja 197 metriä ja pisteitä kertyi yhteensä 376,9 tuomareiden annettua aika tasaisesti ensimmäisestä18,5 – 19,0 pistettä ja toisesta 19.0 – 19,5. Ahosella on eroa edellä olevaan Itävallan Martin Kochiin 0,5 pistettä  ja toisena olevaan isäntien toiseen edustajaan Thomas Morgensterniin 1,7 pistettä. Puolustava maailmanmestari, Norjan Roar Ljökelsöy johtaa Jannea  4,1 pisteellä. Lentomäessä on jäljellä kaksi kierrosta ja eroja tulee suuressa mäessä helposti. Yhden metrin pistearvo Kulmin mäessä on 1,2 pistettä. Kaikki on vielä mahdollista.

Päävalmentaja Tommi Nikunen kiteytti tilanteen kilpailun jälkeen: ”Maailman tällä hetkellä eittämättä paras lentomäkihyppääjä johtaa, mutta sen jälkeen pakka on vielä ihan avoin.”
Nikusen mukaan olosuhteet olivat vaikeat, mutta aivan parhaimmillaan eivät suomalaiset muutenkaan olleet.
- Paremmin nyt kuitenkin hypättiin kuin eilen, Nikunen arvioi ja lisäsi: ”Loppuun saakka taistellaan!”

Ainoa hyppyihinsä tyytyväinen suomalainen oli uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa oleva Janne Happonen, joka on ensimmäisen päivän jälkeen sijalla 15 toiseksi parhaana suomalaisena. Hänen hyppynsä kantoivat 184 ja 188 metriä ja pisteitä kertyi 350,9.
Yleensä naamansa peruslukemilla pitävä Happonen oli kierrosten jälkeen yhtä hymyä, vaikka uskoi parantamisen varaa vieläkin olevan. Kuopiolaisen Savon Sanomien toimittajan todetessa Jannen olevan tuloksissa Puijon Hiihtoseuran paras hyppääjä tämä tuumasi seurakaverinsa Matti Hautamäen vielä parantavan. Hautamäki on ensimmäisen päivän jälkeen Happosen jälkeen seuraavana: 16:s. Miehillä on eroa 7,1 pistettä. Happosen arviota Hautamäen parantamisesta tukee se, että tämä teki kisassa kaksi tähän asti parasta hyppyään. Toinen kilpailuhyppy kantoi jo 188 metriä ensimmäisen oltua 178,5.
Kovin tyytyväinen Hautamäki ei tilanteeseen ollut. Mitalien karattua eivät alhaisemmat sijat enää kovin paljon innosta.
- Keskitytään nyt yrittämään 200 metrin ylitystä, Hautamäki sanoi.
Myös Suomen neljäs edustaja, Lahden Tami Kiuru jatkaa kilpailua viimeisillä kahdella kierroksilla, mutta totesi kisan mitaleista menetetyksi, kun lähtökohtana on 21. sija. Edellisten kisojen pronssimitalisti ei painoindeksisäännön tultua vieläkään ole päässyt sille tasolle kuin hän oli ennen sääntömuutosta. Parhaansa mies kuitenkin edelleen lupaa yrittää.

Norjan Roar Ljökelsöy oli ainoa, joka hyppäsi molemmilla kilpailukierroksilla yli 200 metriä eli yli HS-pisteen. Ensimmäisellä 202,5 metriä ja kolmas sija kierroksen jälkeen ja toisella 207,5 metriä eli lähes kymmenen metriä enemmän kuin seuraavaksi pisimmän hypännyt Ahonen.

Vaikka Norjan Ljökelöy johtaakin kilpailua, ei MM-kisojen ensimmäisestä päivästä tullut ”norjalaispäivä” vaikka kaikki merkit siihen harjoituksissa ja karsinnoissa viittasivat. Päivä oli puna-valkoinen eli isännät näyttivät, että lentäjiä löytyy enemmänkin. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Itävallalla oli kaksoisjohto, mutta kisaa johtanut, kokenut Andreas Widhölzl ei täysin onnistunut toisellaan ja putosi viidenneksi. Toisena ja kolmantena ensimmäisen kisapäivän jälkeen on joka tapauksessa itävaltalainen, Thomas Morgenstern ja Martin Koch eli kolme viiden parhaan joukossa. Voi olla, että kisajärjestäjät saavat hurjan 120 000:n katsojan tavoitteensa täyteen ja liput liehuvat Kulmin mäkimontussa tämänpäiväistäkin riehakkaammin.

Toivoa vain sopii, että lippuja ei liehuta tämän päivän tapaan mäkimontussa pyörinyt tuuli vaan saadaan kakin tavoin tasapuolinen kilpailu maailmanmestaruudesta.