Uutisen päiväys

19.12.2004← Takaisin

Janne Ahonen ei luovuta paikkaansa voittopallilla

Engelbergin toisen mäkikilpailun finaali oli huippujännittävä, mutta lopputulos oli tuttu: voittaja Janne Ahonen, Suomi ja Lahden Hiihtoseura. Muutkaan kärkisijoitukset eivät yllättäneet. Kakkosena oli Jakub Janda ja kolmantena Itävallan Martin Höllwarh.

Norjan Roar Ljökesöy näyttäisi ottaneen Janne Ahoselle ennen niin tutun paikan neljäntenä. Puolan Adam Malysz oli viidentenä ja kuudentena, kuka muu kuin Suomen Matti Hautamäki, joka tekee tällä kaudella tasaista työtä kärjen tuntumassa, ja merkkejä paremmastakin on ollut näkyvissä.

Janne Ahoselle päivä oli sikäli historiallinen, että tasan 11 vuotta sitten hän 16-vuoriaana otti uransa ensimmäisen maailmancupvoiton juuri Sveitsin Engelbergissä. Vuosipäivän voitto oli Ahoselle uran 80. palkintopallisijoitus, mikä on enemmän kuin kenelläkään muulla mäkihypyn maailmancupin historiassa.

Sunnuntain voitto ei ollut Ahoselle itsestäänselvyys. Asetelmat ensimmäisen kierroksen jälkeen olivat lähes identtiset lauantaihin verrattua, mitä nyt taivaalta solkenaan lonsoava vesi oli erona. Ahonen hyppäsi jälleen ensimmäisen kierroksen pisimmän hypyn, 134 metriä, mutta jäi tyylipisteissä 2,1 pistettä jälkeen puoli metriä vähemmän hypänneestä Tshekin Jakub Jandasta. Kolmantena ensimmäisen kierroksen jälkeen oli Itävallan Martin Höllwarth hypättyään 130 metriä, josta kertyi 125,5 pistettä. Matti Hautamäki oli yhdeksäs 1215 metrin hypyllään ja Tami Kiuru sijalla 20 hypättyään 114 metriä.

Toisella kierroksella sade edelleen jatkui ja jatkui. Maailmancupissa lähes omaan kastiinsa noussut noin kymmenen hyppääjän kärki ei siitä kuitenkaan paljon piitannut. Pitkiä hyppyjä nähtiin ja yhden komeimmista teki Suomen Matti Hautamäki, joka 129-metrisellään nosti pisteensä 231,9:ään, mikä riitti nostamaan hänet kuudenneksi. Norjan Roar Ljökesöy venytti 135,5 metriin, Martin Höllwarth jäi tästä metrin, mutta piti paikkansa kärjessä ennen kahta viimeistä hyppääjää. Janne Ahonen viimeistä edellisenä loikkasi jälleen kilpailun pisimmän hypyn, 135 metriä, mutta alastulossa Ahosella oli vaikeuksia. Jannen syvä kyykky kirvoitti valmentaja Tommi Nikusen suusta suomalaiskansallisen, tutun v-alkuisen sanan kun taas norjalainen mäkituomari varmaan ainakin sisäänpäin myhäili antaessaan lahtelaiselle tyylipisteitä 15,5 – jälleen selvästi vähemmän kuin muilta tuomareilta irtosi. Varman voiton ohi menemisestä oli Ahonen itsekin, mutta… Jo kolmannen kerran peräkkäin samassa asemassa, Ahosen jälkeen viimeisenä hyppääjänä vuorossa ollut Jakub Janda ei nytkään päässyt tuomaan Tshekille ensimmäistä mc-voittoa kymmeneen vuoteen. Hänen tyylikäs, 130 metrin hyppynsä ei riittänyt. Eroa jäi Ahosen hyväksi vaivaiset 0,4 pistettä, mikä jälleen osoittaa, kuinka tärkeitä tuomareiden antamat pisteiden kymmenyksetkin ovat.

Voitto sai Janne Ahosen tyytyväisenä myhäilemään ja tuumimaan, että nähtävästi onnetarkin on vihdoin kääntänyt hänelle hymyilevät kasvonsa näytettyään niin usein aikaisemmin hänelle ikävästi selkäänsä.

Myhäilevä oli myös päävalmentaja Tommi Nikunen ja myönsi, että tällä kertaa oli vähän tuuriakin mukana, vaikka olikin käynyt niin, että olosuhteet ennen kahta viimeistä hyppääjää olivat muuttuneet.
– Jannen toinenkin hyppy oli näissä olosuhteissa suhteellisen hyvä. Tuuliolosuhteet muuttuivat juuri ennen kilpailun loppua, Nikunen kertasi sateen Engelbergissä edelleen vain yltyessä kilpailun päättymisen jälkeen ja sumun laskeutuessa 3000 asukkaan sveitsiläiskylän ylle.

Tommi Nikunen vakuutti lähtevänsä kohti joulua tyytyväisellä mielellä. Ahosen lisäksi hyvää mieltä toivat Matti Hautamäen suoritukset.

- Ensimmäisessä Matilla oli vähän huonoa tuuriakin. Hän kuitenkin kokosi itsensä hienosti ja nousi toisellaan. Myös Tami Kiurun 20. sija tuli kauden parhailla hypyillä, Nikunen summasi, mutta ei luvannut päästää joukkojaan lomatunnelmiin lyhyttä joulutaukoa lukuun ottamatta.

- Hyvästä olosta huolimatta työntekoa pitää jatkaa.

Maailmancup jatkuu heti joulun jälkeen arvostetulla Keski-Euroopan mäkiviikolla, jolle maailmancupia suvereenisti 780 pisteellä johtava Janne Ahonen lähtee ennakkosuosikkina puolustamaan viimevuotista mäkiviikon kokonaisvoittoaan. Toisena cupissa on Jakub Janda, jolla on 448 pistettä ja kolmantena Martin Höllwarth, jolla on koossa 397 pistettä.

Tulokset: www.fis-ski.com