4.12.2005← Takaisin

Janda suvereeniin voittoon, suomalaiset jäivät kärjestä

Suomalaiset jatkoivat "keskinkertaisella" linjalla Lillehammerin HS131-mäessä maailmancupin toisena päivänä. Neljäs osakilpailu päättyi Tsekin Jakub Jandan ylivoimaiseen voittoon.

Ensimmäinen kierros oli keltaliivisen Jandan suvereenia hallintaa. Hän hyppäsi 135.5 metriä, joka oli viisi metriä enemmän kuin toiseksi hypänneen Norjan Lars Bystölin hyppy. Piste-eroa johtajan ja kakkosen välillä oli 10.5 pistettä ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Jandan jalkoihin jääneet neljä seuraavaa hyppääjä mahtuivat vajaan neljän pisteen sisään. Viidentenätoista olevalla Norjan Björn Einar Romörenilla oli neljä pistettä matkaa kuudenteen sijaan, joten kärjen takana oli todella tasaista.

Kolmas 130 metriin yltänyt hyppääjä ensimmäisellä kierroksella oli Puolan Adam Malysz, joka jäi kuitenkin neljänneksi. Kierroksen kolmas oli edellispäivän voittaja, Sveitsin Andreas Küttel.

Viisi suomalaista toiselle kierrokselle

Suomalaiset olivat jälleen selvittäneet tiensä itse kilpailuun koko kuuden hyppääjän joukkueen voimin. Janne Ahonen ponnisti ensimmäisellä hypyllä 126 metriin ja oli yhdeksäs parhaana suomalaisena. Matti Hautamäen hyppy lensi metrin vähemmän kuin Ahosen. Ensimmäisen kierroksen sijoitus oli tasaisessa ryhmässä 14:s.

Tami Kiuru piti sijaa numero 23 ensimmäisen kierroksen jälkeen 123 metrin hypyllään ja nuori Joonas Ikonen oli 26:s hypättyään 122 metriä. Toiselle kierrokselle tiensä selvitti myös Janne Happonen, joka ponnisti 121.5 metriin. Risto Jussilaisen kohtaloksi koitui ensimmäisen kerran tällä kaudella kilpailun päättäminen yhteen hyppyyn. Hän hyppäsi 118 metriä.

Maailmancupin kokonaistilastossa Ahosen jälkeen kolmantena ollut Slovenian Robert Kranjec epäonnistui pahasti ensimmäisellä kierroksella ja karsiutui 106.5 metrin hypyllään. Kärkikahdeksikon ulkopuolelta hyviin suorituksiin ylsivät Slovenian Rok Benkovic (127.5m) sekä itävaltalaiset Andreas Kofler (126.5m) ja Wolfgang Loitzl (126m).

Toinen kierros ei tuonut kärkinelikkoon muutoksia

Toisen kierroksen alkuun saatiin pian kaksi suomalaista. Ensin hyppäsi Happonen, joka liiti toisensa 120 metriin. Hetken kuluttua Ikonen pisti paremmaksi ja merkautti tulospapereihin metrit 123.5. Tällä suorituksella hän oli hienosti kilpailun 18:s. Happosen sijoitus oli 22:s. Kiurun toinen hyppy epäonnistui sen kantaessa vain 113 metriin - Kiurun sijoitus 27:s.

Hautamäki hyppäsi toisellaan 122.5 metriä, mikä nosti häntä kaksi pykälää ylöspäin, sijoitus lopullisessa listassa 12:s. Myös Ahonen nosti toisella kierroksella asemiaan hänen hypätessä lähes kaikista muista poiketen paremmin kuin ensimmäisellä kierroksella. Hypyn pituus oli 128 metriä ja sijoitus nousi kolme sijaa, kuudenneksi.

Ensimmäinen toisen kierroksen venyjä oli japanilainen Takanobu Okabe, joka oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 16:s (124.5m). Hän hyppäsi toisellaan 125 metriä, mikä nosti japanilaisen sijoitusta kymmenenneksi. Benkovic epäonnistui toisellaan ja otti lopullisen sijoituksen Okaben paikalta 16:ntena. Itävaltalaiset pystyivät pitämään tasonsa. Heitä oli kymmenen joukossa lopulta neljä hyppääjää - Loitzl (9:s), Thomas Morgenstern (8:s), Kofler (7:s) ja Andreas Widhölzl (4:s).

Kärkikolmikko pysyi muuttumattomana toisen kierroksen jälkeen. Ensin Küttel hyppäsi kärkeen 129.5 metrin hypyllä, tämän jälkeen 27-vuotissyntymäpäiviään juhlistanut Bystöl ylsi 129 metriin ja piti paikkansa tyylipisteiden turvin. Viimeisenä tornista tuli alas Janda, joka pysyi omassa luokassaan myös toisella kierroksella - 131.5 metriä.

Näin Janda vankistaa asemiaan kokonaiskilpailun kärjessä. Hänellä on nyt 316 pistettä. Ahonen säilytti kakkosijansa 245 pisteellä. Kolmanneksi nousi Küttel (225). Hautamäki on 11:s (74). Happonen putosi 16:nneksi ja joutuu näin seuraavassa kilpailussa karsimaan kisapaikasta Kiurun, Jussilaisen ja Ikosen tapaan.

Nikunen ei ole huolissaan

Vaikka suomalaisten suoritukset eivät aivan nappiin osuneetkaan, ei päävalmentaja Tommi Nikunen ole heittämässä kirvestä kaivoon.

- Kärkipään osalta viikonlopusta jäi vähän karvas maku, mutta toisaalta kaikki  hyppääjämme pääsivät pisteille ja varsinkin nuorisokaarti onnistui hyvin, Nikunen muistuttaa.

Hän löytää syyt siihen, miksi kirkkain kärki jäi viikonloppuna saavuttamatta.

- Viime kisojen jälkeen jäimme kotiin kuivaharjoitusten pariin, mikä oli ihan tietoinen valinta. Muut joukkueet harjoittelivat lumilla Lillehammerissa. Se näkyi nyt kilpailussa.

Nikunen on toiveikas kärkipään saavuttamisen suhteen lähitulevaisuudessa.

- Pääsemme toivottavasti ensi viikosta harjoittelemaan jälleen lumille ja samalla saamme muita hieman kiinni välinepuolenkin kehityksessä, valmentaja lupailee. Mäkiharjoitusten puutteen vuoksi myös välinekehittely on jäänyt suomalaisilla vähälle.