6.1.2006← Takaisin

Huikea jännitysnäytelmä Bischofshofenissa

Janne Ahonen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon viimeisen osakilpailun Bischofshofenissa kahden pisteen erolla Tshekin Jakub Jandaan. Miesten välinen ero mäkiviikon kokonaistilanteessa oli kolmen kilpailun jälkeen kaksi pistettä, ja koska Ahonen voitti Jandan tänään kahdella pisteellä, miehet jakavat turneen kokonaisvoiton.

54. Keski-Euroopan mäkiviikko säilytti kiinnostavuutensa viimeiseen asti, sillä kokonaiskilpailun voittaja ratkaistiin vasta Bischofshofenin kilpailun viimeisillä hypyillä. Kolmen ensimmäisen osakilpailun jälkeen turneeta johti Tshekin Jakub Janda kahden pisteen erolla Janne Ahoseen. Koska Janda jätti karsintahyppynsä hyppäämättä, hän kohtasi parikilpailuna hypättävällä ensimmäisellä kilpailukierroksella karsinnan voittaneen Ahosen. Molemmat hyppäsivät ensimmäisillään 141 metriä, mutta tuomaripisteiden turvin Janda johti kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen pisteellä. Ahonen kuitenkin venytti toisellaan kilpailun pisimmän hypyn, 141,5 metriä, ja voitti 139 metriin jääneen Jandan kahdella pisteellä. Koska ero oli ennen Bischofshofenia Jandan hyväksi juuri kaksi pistettä, mäkiviikon kokonaistuloksissa miehet jakavat ensimmäisen sijan pistemäärällä 1081,5. Molemmille on luvattu täydet palkintorahat ja maastoautot. Kolmannen sijan loppiaisen perinteisessä jännitysnäytelmässä nappasi Norjan Roar Ljökelsöy, joka jäi Ahosesta tänään jo 11 pistettä. Ljökelsöyn hypyt kantoivat 137 ja 138 metriä, norjalainen oli kolmas myös mäkiviikon kokonaiskilpailussa häviten kärkikaksikolle 24,4 pistettä.
Suomen kakkosvalmentaja Kari Pätäri kehui Ahosen hyppyjä uskomattomiksi.
- Jannen hypyt olivat taas tosi hyviä harjoituksiin verrattuna, hän venyi taas hyvin kilpailutilanteessa, Pätäri kertoi. – Hypyt olivat oikeastaan uskomattoman hyviä, koska näin kovat vauhdit eivät yleensä sovi Jannen lentoradalle, jatkoi Pätäri. Ahonen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon jo neljännen kerran urallaan.

Suomen joukkue esiintyi kokonaisuutena Innsbruckin kilpailua huomattavasti paremmin, sillä tällä kertaa kaikki hyppääjät pääsivät mukaan toiselle kierrokselle. Matti Hautamäki ja Janne Happonen jakoivat sijan 15, Tami Kiuru oli 17:s, ja Joonas Ikonen 31:s. Ahosen lisäksi myös Hautamäki mahtui mäkiviikon kokonaistuloksissa kymmenen parhaan joukkoon ollen viides. Hautamäki vielä oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 8:s, mutta toinen ei mennyt aivan nappiin.
 - Se ei ollut teknisesti niin hyvä kuin ensimmäinen, joka oli aika hyvä. Ei siinä sen suurempaa hämminkiä ollut, totesi Pätäri.
Pätäri oli kilpailun jälkeen tyytyväinen myös koko joukkueen tulokseen.
 - Kaikki kilpailuun päässeet hyppääjät selvisivät mukaan toiselle kierrokselle, ja se on meille tärkeä tulos. Näin arvokisatalvena on tärkeää, että koko joukkue onnistuu, Pätäri sanoi.

Mäkihyppymaailman parhaimmisto kokoontuu seuraavan kerran arvokisojen merkeissä, sillä Kulmissa hypätään lentomäen maailmanmestaruuksista 12.-15.1.2006.
- Joukkueen kokoonpanosta keskustellaan varmasti tänä iltana, nimet selviävät varmaankin maanantaina, sanoi Pätäri.