Uutisen päiväys

13.10.2008← Takaisin

Hiihtoliiton ja Esa Klingan tiedotteet viikonlopun dopinguutisoinnista

    MTV3:n sunnuntaisen vuoden 2001 dopingtapauksiin liittyvän uutisoinnin johdosta Suomen Hiihtoliitto on antanut tiedotteen, samoin eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Esa Klinga

    Suomen Hiihtoliiton tiedote

    Koska 12.10.2008 julkisuudessa on kerrottu uudelleen vuonna 2001 julkaistuun ”Karpaasin käry” –kirjaan perustuvia tietoja ja väitteitä vuoden 2001 MM-hiihtojen nk. saunasopimuksesta, haluaa Suomen Hiihtoliitto tuoda tiedotusvälineiden käyttöön seuraavat asiat. Tiedot perustuvat Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piiraisen tänään maanantaina 13.10.2008 käymiin keskusteluihin Paavo M. Petäjän, Esa Klingan ja Antti Leppävuoren kanssa.

    1. Esa Klinga tai Paavo M. Petäjä eivät ole olleet tietoisia ko. sopimuksesta.
    2. Antti Leppävuori kertoi, että hän ja Kari-Pekka Kyrö allekirjoittivat ko. sopimuksen ilman mitään valtuuksia.
    3. Antti Leppävuori ei ollut keskustellut asiasta Paavo M. Petäjän eikä Esa Klingan kanssa.
    4. Antti Leppävuori ja Kari-Pekka Kyrö ylittivät näin ollen valtuutensa allekirjoittaessaan ko. sopimuksen Suomen Hiihtoliiton työntekijöinä.
    5. Sopimuksen summa oli 1 miljoona markkaa.
    6. Sopimus on annettu Jari Isometsälle Antti Leppävuoren toimesta ennen Lahdessa vuonna 2001 pidettyä Jari Isometsän dopingkäryä koskevaa lehdistötilaisuutta.
    7. Sopimuksen tämän hetkistä olinpaikkaa Antti Leppävuori ei tiedä. Se lienee ilmeisesti edelleen Jari Isometsän hallussa. Yksi vaihtoehto saunasopimuksen haltijaksi on myös toimittaja Jari Porttila, joka on myös ”Karpaasin käry” –kirjan kirjoittaja.
    8. Antti Leppävuoren mukaan ”taloustalkoisiin” Jari Isometsän ja hänen perheensä auttamiseksi oli tarkoitus osallistua allekirjoittajien lisäksi myös osan 2001 MM-joukkueen mieshiihtäjistä.

    Vaikka asia ei liitykään Suomen Hiihtoliiton nykyiseen toimintaan tai toimijoihin mitenkään, haluamme toimittaa Suomen Hiihtoliiton nimissä tiedotusvälineille tämän lyhyen selvityksemme.

    Alla on myös asiaan liittyvä ja STT:lle sekä MTV3:lle eilen illalla toimitettu Esa Klingan henkilökohtainen tiedote.

    Vastaavat tiedot on lähetetty myös kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille.

    Jari Piirainen
    Toimitusjohtaja

    Esa Klingan tiedote

    MTV3:n uutisten sunnuntaina 12.10.2008 julkaisemien uutisten vuoksi haluan todeta seuraavaa:

    Toimin Suomen Hiihtoliiton toimitusjohtajana Lahden MM-kisojen aikaan vuonna 2001 ja tässä ominaisuudessa vastasin myös liiton varojen käytöstä. En ole kuitenkaan ollut millään tavoin enkä missään ominaisuudessa sopimassa mistään Suomen Hiihtoliiton nimissä Jari Isometsälle tarjotusta sopimuksesta tai sellaisen ehdoista, enkä ole ollut edes tietoinen tällaisista keskusteluista. Mikäli tällainen sopimus on Suomen Hiihtoliiton nimissä allekirjoitettu, minulta ei ole pyydetty valtuutusta sellaisen allekirjoittamiseen.

    12.10.2008

    Esa Klinga