Uutisen päiväys

24.1.2008← Takaisin

Haukkala debytoi X-Gamesissa

    Juha Haukkala esiintyy ensimmäisenä suomalaisena miescrossilaskijana arvostetussa X-Games-kilpailussa Yhdysvaltojen Aspenissa.

    Winter X-Games on talvisten extreme-lajien maailman ykköstapahtuma. Lajikirjo on monipuolinen; Ski crossin lisäksi tulevana viikonloppuna kilpaillaan muun muassa lumilautailun eri lajeissa ja moottorikelkkailussa. Tämän vuoden kilpailut ovat järjestyksessään 12:nnet ja järjestetään Aspenin Buttermilk-vuorella.

    Seinäjokelainen Juha Haukkala, joka viimeisimmässä Ski crossin maailmancupissa sijoittui viidenneksi, sai tänä vuonna ainoana suomalaisena Ski cross -laskijana kutsun kilpailuihin. Kisassa nähdään reilut 30 maailman parasta laskijaa, jotka kaikki ovat kutsuttuja kilpailijoita. X-Games crossin herruudesta taistelevat Haukkalan kanssa muun muassa maailmancupin johtaja Tomas Kraus, Daron Dohlves, Casey Puckett sekä Enak Gavaggio.

    ”Kovia nimiä ovat kaikki, jotka kisaan ovat päässeet. Periaate X-Gamesissa on, että kaikki eri lajien parhaat on kutsuttu kisaan”, avaa Haukkala suomalaisille hieman tuntemattoman tapahtuman tasoa.

    Ski Cross -kisa lasketaan samalla kaavalla kuin maailmancupin kisat, ensin karsinnat, jonka mukaan laskijat järjestetään finaalikaavioon. Kisan tasoa kuvaa myös vaativa rata.

    ”Rata on pitkä kuin nälkävuosi, ajat tulevat olemaan puolentoista minuutin luokkaa. Paljon on hyppyjä ja kumpuja, jaloilla saa tehdä todella kovasti töitä”, kuvaili Haukkala, joka tavoitteena on sijoittuminen 12 joukkoon.

    ”Mahdollisuudet ovat myös voittoon”, jatkoi Haukkala, vaikka vastassa onkin kaikki kauden MC-kisat voittanut Kraus.

    X-Gamesien arvostus Pohjois-Amerikassa on hurjaa, siitä kertovat yli kahden miljoonan dollarin kisabudjetti sekä miljoonan dollarin palkintorahat. Isoja sponsoreita houkuttelevat myös kymmenet miljoonat katsojat ympäri maailman.

    Ski cross -kilpailu alkaa huomenna perjantaina karsinnoilla klo 22.30 Suomen aikaa. Finaalit lasketaan sunnuntaina klo 22 alkaen. Aikaero Suomen ja Coloradon (USA) osavaltion välillä on -10 tuntia.

    Lisätietoja kilpailusta http://www.stayaspensnowmass.com/p-winter-x-games.php