Uutisen päiväys

16.3.2008← Takaisin

Happoselle kolmossija, Schlierenzauer Planican finaalin ylivoimainen voittaja

Planican mc-finaalissa Suomen Janne Happonen sijoittui kolmanneksi. Voiton vei Itävallan Gregor Schlierenzauer ennen maanmiestään Martin Kochia. Itävaltaan meni myös maailmancupin voitto. Sen otti Thomas Morgenstern.

Itävallan Gregor Schlierenzauer oli odotetun ylivoimainen mäkihypyn maailmancupin finaalikilpailussa Planican HS215 mäessä. Maanmies Martin Koch sijoittui toiseksi ja Suomen Janne Happonen nousi kolmanneksi. Maailmancupin kokonaiskilpailun voiton oli jo aikaisemmin varmistanut itselleen Itävallan Thomas Morgenstern. Schlierenzauer oli toinen ja Suomen Janne Ahonen kolmas.

Mäkihypyn maailmancupin finaalin lopputuloksissa oli kärjessä kaksi itävaltalaista ja suomalainen samoin kuin lajin MM-kilpailussa kuukausi sitten. Itävaltalaiset Gregor Schlierenzauer ja Martin Koch pitivät paikkansa, mutta Suomen joukkueesta nousi tällä kertaa palkintopallille uusi nimi, Janne Happonen. Kauas ei lentomäen MM-pronssimies Janne Ahonenkaan jäänyt. Hän oli Planican finaalikilpailun viides edellään isäntämaan yllättäjä Robert Kranjec. Kolmas suomalainen, Matti Hautamäki sijoittui finaalissa sijalle 14.

Suomen Janne Happosen loppukausi maailmancupissa sujui niin hienosti, että hänen palkintopallisijoituksensa Planican finaalissa ei ollut yllätys, joskaan se ei helposti tullut. Ero Kranjeciin oli lopulta ainoastaan 0,3 pistettä.

- Kyllä tämä meni ihan odotusten mukaisesti, hyppääminen oli hauskaa. Palkintopallille oli tavoite, perjantain kilpailun seitsemäs sija oli pieni pettymys, kertoi Happonen kilpailun jälkeen. Happosen lähtökohdat uuteen kauteen ovat mainiot. Finaalikilpailun palkintopallilla hänet nimettiin "Vuoden mieheksi" mikä tarkoitti sitä, että hän oli kerännyt kauden aikana eniten "Päivän mies"-titteleitä. Hieno finaalisijoitus nosti Happosen maailmancupin lopputilanteessa kahdeksanneksi, pisteitä yhteensä 755. Mies itse totesi "palanneensa omalle tasolleen".

- Edellinen kausi meni alle odotusten. Nyt oli hyppy töröllään. Nautin lentomäessä hyppäämisestä, Happonen iloitsi. Todisteena tästä miehelle tulikin lentomäkipaikkakuntien luovuttama "Kauden lentomäkihyppääjän" titteli, mistä seurauksena puijolaisellakin on kotiin viemisenä komea kristallipokaali.

Planicasta Happonen kertoi siirtyvänsä lomakauteen, vaikka SM-kisat käydäänkin vielä hyppäämässä Rukalla maaliskuun viimeisenä viikonloppuna.
- Tuskin minä sitä ennen montaa kertaa mäkeen menen. SM-kisojen jälkeen on tarkoitus jäädä muutamaksi päiväksi rinteeseen. Mitään erityisiä lomasuunnitelmia minulla ei ole, ihan normaalia olemista, Happonen jatkoi.

Janne Ahonen lisäsi meriittiensä komeaan listaan maailmancupin kokonaiskilpailun kolmossijan, josta hän finaalikilpailun loppuun asti kisasi Norjan Tom Hilden kanssa. Ahosen perusvarmat hypyt ja viides sija takasivat, että norjalainen pysyi takana. Maailmancupissa hänelle kertyi 1291 pistettä.

- Väsynyt mutta onnellinen, oli Ahosen kommentti kilpailun jälkeen.
- Tyytyväinen olen koko kauteen, samoin tähän viikonloppuun Planicassa. Huonompiakin esityksiä on tällä kaudella nähty, hän arvioi ja kertoi kauden ylivoimaisena kohokohtana olleen Keski-Euroopan mäkiviikon voiton. Viisi mäkiviikon kokonaisvoittoa onkin teko, jonka lyömisestä tulevat hyppääjäpolvet voivat vain haaveilla.

Mitään erityisiä lomasuunnitelmia Janne Ahosellakaan ei ole.
- Kotiin lomalle, hän sanoi. Kotiin viemisinä hänellä on upouudet mäkisukset Mico-pojalle. Sukset olivat Ahosella mukana maailmancupin palkintojenjaossa.
- Ne olivat siinä sopivasti. Micon uudet sukset ovat 183-senttiset, tähän asti hän on hypännyt 175 sm pitkillä suksilla, Ahonen kertoi ja sanoi hyppäävänsä vielä Rukan SM-kisat. Harjoitushyppyjä hänellä ei ennen niitä ole suunnitelmissa.
- Mahtaako Lahdessa enää päästäkään hyppäämään, hän mietti.

Planican lentomäen mc-finaalissa Suomen joukkueen päävalmentaja Tommi Nikunen oli näyttämässä suomalaiskotkille merkkiä viimeistä kertaa. Nikunen ilmoitti jo maaliskuun alussa Salpausselällä, että hän jättää paikkansa Suomen joukkueen ruorimiehenä.

Vaikka Nikusen ura mäkivalmentajana varmasti jatkuu, hän jätti maailmancup-näyttämön tällä erää laskemalla pujottelusuksilla Planican 200-metrisen alamäen. Suomen joukkueen hyppääjät tervehtivät hänet plakaatilla: KIITOS Tommi ja ANTEEKSI! Anteeksipyynnön syytä joukkue ei tarkentanut. "Kyllä Tommi tietää."

Viimeinen mc-kilpailu jätti Tommi Nikusen hyvälle mielelle.
- Koko kolmikko selvisi kilpailusta kunnialla, vaikka voitosta ei taisteltukaan. Kun kausi päättyy palkintopallisijaan, voi olla tyytyväinen. Paljon hyviä asioita täällä tapahtui, Nikunen kertoi ja antoi koko kuluneelle kaudellekin hyvän arvosanan.
- Alku tälle kaudelle oli hankala. Janne Ahosen Keski-Euroopan mäkiviikon voitto oli tietysti hieno kohokohta. Pikku hiljaa saimme MM-kisoihin mennessä neljä miestä kuntoon niin että kaksi mitalia saavutettiin. Se oli hyvä suoritus. Loppukausikin on sujunut mukavasti. Meillä on usein ollut vaikeuksia säilyttää motivaatiota loppuun asti. Nyt pärjättiin hyvin finaaleihin saakka. Mottomme kauden alussa oli: "Takaisin voittojen tielle". Siihen päästiin, vetää Nikunen yhteen viimeistä maailmancupkauttaan.

Suomen joukkueen jättämässä oleva Nikunen ei tunnusta olevansa haikea, vaikka luonnehtiikin kuusivuotista kauttaan "uskomattomaksi etuoikeudeksi".
- En kuusi vuotta sitten olisi voinut kuvitellakaan tätä tilannetta. Tänä aikana olemme saavuttaneet menestystä roppakaupalla. On tullut MM- ja olympiamitaleja, maailmancupin voittoja, jopa ennätys yhden kauden voittojen määrässä (18), maailmanennätyksiä, Nikunen listaa.

- Välillä on ollut vaikeita hetkiä, mutta ne unohtuvat nopeasti kun draivi on taas päällä. Tämä on raskas ammatti, mutta upeaa on ollut.

Mäkihypyn maailmancupin finaali, 15.3.2008, Planica SLO HS215
Tulokset:

1. Gregor Schlierenzauer AUT 442,1 (217 m ja 231 m)
2. Martin Koch AUT 435,2 (216,5 m ja 229,5 m)
3. Janne Happonen FIN 418,8 (203,5 m ja 220,5 m)
4. Robert Kranjec SLO 418,5 (210,5 m ja 214,5 m)
5. Janne Ahonen FIN 397,2 (200 m ja 208,5 m)
6. Anders Bardal FIN 395,9 (195,5 m ja 211,5 m)
14. Matti Hautamäki FIN 377,3 (193 m ja 201 m)

Mäkihypyn maailmancup 2007-08, lopputilanne 27/27

1. Thomas Morgenstern AUT 1794 pistettä
2. Gregor Schlierenzauer AUT 1561
3. Janne Ahonen FIN 1291
4. Tom Hilde NOR 1228
5. Anders Bardal NOR 942
6. Anders Jacobsen NOR 827
7. Andreas Küttel SUI 778
8. Janne Happonen FIN 755
9. Simon Amman SUI 728
10. Wolfgang Loitzl AUT 715

19. Matti Hautamäki FIN 273
26. Harri Olli FIN 210
49. Kalle Keituri FIN 29
52. Arttu Lappi FIN 27
58. Veli-Matti Lindström FIN 18
68. Jussi Hautamäki FIN 12
72. Sami Niemi FIN 10
82. Ville Larinto FIN 2

Mäkihypyn maailmancup 2007-08, maiden välinen cup

1. Itävalta 6734
2. Norja 5302
3. Suomi 3627
4. Sveitsi 1752
5. Saksa 1688
6. Slovenia 1519