Uutisen päiväys

30.12.2005← Takaisin

Hannu Manninen jälleen omalla ykköspaikallaan Oberhofin maailmancupissa

Joulutauon jälkeen yhdistetyssä palattiin jälleen tuttuun järjestykseen. Hannu Manninen – Ronny Ackermann –kaksikko selvästi edellä muita. Suomalaismenestystä täydensi Jaakko Tallus, joka sijoittui neljänneksi.

Saksan GP:n aloituskilpailu käytiin perinteisenä Gundersen-kisana. Tuttuihin loppuasetelmiin edettiin mäkikilpailusta, jossa molemmat kärkinimet onnistuivat vain toisessa hypyssään. Mannisen ensimmäinen oli mainio, 131 metriä, ja mies oli ensimmäisen kierroksen jälkeen hienosti viides. Ackermann puolestaan liiteli vain 120,5 metriä, joka antoi sijan 27. Toisella hypyt menivät toisin päin: Manninen 118 metriä (kierroksen 30:s)ja saksalainen 132,5 metriä (kierroksen neljäs). Tämä tarkoitti suomalaiselle mäen jälkeen sijaa 18 ja reilun 2 minuutin (2.08) eroa kärkeen, jossa lähti Japanin Daito Takahashi perässään vain kahden sadasosan päässä Suomen Anssi Koivuranta, kuuden sadasosan päässä Itävallan Christoph Bieler ja 25 sadasosan päässä jälleen suomalainen eli Jaakko Tallus. Ackermannin ero kärkeen oli 1.40.

Kun 15 kilometrin kisaan käytiin, hyvin pian selvisi, että kilpailu voitosta käydään jälleen Mannisen ja Ackermannin kesken. Puolimatkaan päästyä Manninen oli ajanut Ackermannin kiinni ja ohi. Kärkeen parivaljakko hiihti reilun 10 kilometrin jälkeen ohittaen silloin kärjessä olleet Christian Bielerin ja Jaakko Talluksen. Manninen ja Ackermann etenivät koko ajan tiukassa tuntumassa toisiinsa, vasta 500 metriä ennen maalia Manninen karisti saksalaisen kannoiltaan ja oli maalissa 7,2 sekuntia nopeampi.
- Ei siinä roikkumisessa ollut mitään ongelmaa. Kun alla on luistava suksi ja kunto on kova, voi vähän hiillostaa ja tehdä oman hiihtonsa. Hannu haluaa itse hallita tilannetta, kertoi kisan jälkeen tyytyväinen päävalmentaja Jani Klinga.

Mäessä vaarallisen kova vauhti

Sydän kylmänä päävalmentaja seurasi nuoren Anssi Koivurannan mäkisuorituksia. Mies teki järjestäjien nettisivuilla ”uskomattomaksi” mainitun mäkiennätyksen 147 metriä, mikä oli lähes kymmenen metriä enemmän kuin muilla. Ennätys ei kuitenkaan saanut suomalaisleiriä iloiseksi, päinvastoin. Jani Klinga puhisi kiukusta vielä pari tuntia kilpailun jälkeenkin.
- Siinä oli todellinen vaaratilanne. Hyppy olisi voinut mennä vieläkin pidemmälle, ellei Anssi olisi ottanut sitä alas. Nyt selvittiin hyvällä onnella, mutta tällainen ei saa jatkua. Vauhdit olivat aivan liian kovat. Sanoin asiasta jo edellisenä päivänä joukkueenjohtajien kokouksessa ja jury sanoi minulle, ettei mitään hätää ole, homma on hoidossa. Tiedän kyllä että järjestäjillä on vaikeata kun yksi mies on ylivoimainen. Juryn kuitenkin olisi pitänyt ymmärtää tilanne, kun Anssi jo edellisen päivän harjoituksissa hyppäsi kolme metriä muita pidemmälle yhtä putkea alempaa kuin muut, puhisi Klinga.

Anssi Koivurannalla on ylipitkistä hypyistä karvaita kokemuksia B-cupista.
- Anssilla on siitä lähtien ollut ongelmia selän kanssa. Nyt onneksi taidettiin päästä säikähdyksellä. Samalla tavalla ei kuitenkaan viime vuonna Torinon esikisoissa käynyt  Japanin Daito Takahashille, joka ylipitkän hypyn seurauksena loukkaannuttuaan joutui jättämään MM-kisat väliin. Sellainen ei saa toistua. Tämä on ison mietinnän paikka. Tulemme tekemään kaikkemme, että vauhdit saadaan kuriin, vakuutti Jani Klinga.

Anssi Koivurannalle ei huima, syvään "niiaukseen" päättynyt hyppy tuonut riittävästi pisteitä, jotta hän olisi päässyt hiihtoon ensimmäisenä vaan lähes tasoissa Takahashin kanssa. Matkan kestäessä hän joutui antamaan periksi monta sijaa ja oli lopulta 15:s. Klingan mukaan hiihto oli parempi kuin odotettiin.
- Vasta antibioottikuurin lopettaneelle toipilaalle se oli hyvä hiihto, Klinga vakuutti.

Lisätietoja kilpailusta: http://www.weltcupnordischekombination.de/

Tulokset: www.fis-ski.com