Freestylen MM-kilpailujen kilpailutoimistossa riittää vipinää
Samalla kun Rukan freestylen MM-kilpailujen suorituspaikkoja viimeistellään huippukuntoon, paiskitaan töitä myös sisätiloissa. Kasaan on saatava kisatoimisto, lehdistökeskus, taloustoimisto, tilat joukkueenjohtajien kokouksille, dopingille, tulospalvelulle, akkreditoinnille, FIS:n edustajille...
Rukan kongressikeskuksessa ei näy joutilaita ihmisiä. Vastaan tulevilla ihmisillä on aina jotain käsissään, joko tietokoneen piuhoja, lehdistökansioita tai vaikkapa kisavaatteita.
- Samalla tavalla täällä rakennetaan kuin mäessäkin, kertoo kisatoimistosta vastaava Soili Puukko.
Kilpailutoimiston kilpailut alkoivatkin jo lauantaina ja koko kisojen ajan sen hallussa on koko sisätilojen kompleksi lehdistökeskusta lukuun ottamatta.
- Ensimmäisenä tehtävänämme huoltaa organisaation ihmiset ja antaa heille kaikki mahdollinen tieto aina ruokalipuista kisavaatteisiin asti. Ohjaamme heitä kaikissa niissä asioissa, mitä he tarvitsevat kisaviikon aikana, Puukko luettelee.
- Tämän jälkeen on joukkueiden vuoro. Heille annetaan myös kaikki tarvittava informaatio: kilpailuaikataulut, bussiaikataulut, ruokailupaikat...
Kisatoimiston päivittäiseen rutiiniin kuuluu myös kilpailijoiden numerolappujen jakaminen, sillä viidellä eri lajilla riittää kilpailutapahtumia karsinnoista finaaleihin.
Monenlaisia kysymyksiä
Kilpailutoimistossa työskentelee Puukon ja joukkueista vastaavan Natalia Lahtelan lisäksi yhdeksän henkilöä, jotka pyrkivät ratkaisemaan jokaisen mahdollisen ongelman, joita kisan aikana voi sattua. Puukko, joka on ollut mukana jokaisessa Suomessa järjestetyssä maailmancupin ja Eurooppa-cupin osakilpailussa vuodesta 1999 lähtien, on tottunut vastaamaan mitä ihmeellisimpiin kysymyksiin.
- Yleisimmin kysytään aikatauluja, joten ne täytyy opetella hyvin. Mutta olen joskus opettanut amerikkalaiselle laskijalle mm. sitä, miten vuodesohva toimii, Puukko naurahtaa.
Ennen varsinaiselle kisapaikalle siirtymistään ovat Puukko ja Lahtela tehneet jo täyden päivätyön erilaisten asioiden järjestelemisissä. Puukko on mm. koonnut tapahtumakalenteria, kerännyt organisaation työntekijöiden yhteystietoja, suunnitellut heidän ruokailunsa ja laskenut ruokamääriä sekä viimeisten viikkojen ajan laittanut tietoa eteenpäin vastuuhenkilöille. Lahtela taasen on hoitanut joukkueiden majoitukset ja hallinnoinut maksujärjestelyt, kasannut osanottajalistat sekä ollut joukkueille yhteyshenkilönä.
- Puhelinrumba onkin ollut melkoinen ja viime päivien aikana vain kasvanut.
Viisi lajia tuo haasteita
Rukan MM-kilpailuihin osallistuu 29 joukkuetta eri maista. Suurin osa joukkueista on kisatoimiston väelle tuttuja viime vuosien maailmancupeista, mutta ensimmäistä kertaa mukana olevat uudet lajit, Ski Cross ja Half Pipe, tuovat lisää haastetta myös tälle saralle.
- Emme tiedä, kuinka paljon maat ovat jakaantuneet lajeittain ja mikä on heidän kommunikointitasonsa. Voi olla, ettei esimerkiksi saman maan kumparejoukkue ole tekemisissä saman maan Half Pipe –joukkueen kanssa. Tällaiset tilanteet täytyy ottaa huomioon ja pitää huoli siitä, että tarvittavat tiedot välittyvät kaikille joukkueenjäsenille, Puukko sanoo.
Kilpailutoimiston väen työtunnit kasvavat usein varsin mittaviksi, eivätkä he välttämättä pääse edes katsomaan varsinaisia kisatapahtumia.
- Kun on viisi eri lajia mukana, niin todennäköisesti aina löytyy joku, jolla on jotain kysyttävää kisatoimistolta – on sitten menossa kumparefinaali tai Ski Crossin karsinnat, Puukko muistuttaa.