Uutisen päiväys

11.2.2012← Takaisin

Björgen ja Olsson voittoihin Nove Mestossa – Saarinen yhdeksäs

  Maastohiihdon Maailmancup jatkui tänään Tshekin Nove Mestossa yhteislähtökisoilla perinteisellä hiihtotavalla. Naisten 15 km kisan voittajaksi hiihti Norjan Marit Björgen, joka kukisti Puolan Justyna Kowalczykin neljällä sekunnilla. Kolmanneksi tänään Norjan Therese Johaug. Suomalaisittain parhaasta suorituksesta vastasi Aino-Kaisa Saarinen yhdeksännellä tilallaan. Miesten 30 km kisan voittajaksi hiihti Ruotsin Johan Olsson, kakkoseksi maailmacupia johtava Sveitsin Dario Cologna ja kolmanneksi Venäjän Maxim Vylegzhanin.


  Björgen palasi voittojen tielle - Saarinen yhdeksänneksi

  Naisilla matkana oli 15 km, joka kierrettiin kolmena 5 km lenkkinä. Kisa lähti odotetusti liikkeelle, vauhtia pidettiin heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen. Ensimmäisellä kierroksella vauhdinpidosta vastasivat lähinnä maailmancupin kärkikolmikko: Puolan Justyna Kowalczyk, Norjalaiskaksikko Marit Björgen ja Therese Johaug. Ensimmäisen 5 km lenkin jälkeen kärkijoukoksi muodostui Kowalczyk-Björgen-Johaug – kolmikko, jota jahtasi reilun viiden sekunnin päässä 4 hiihtäjän ryhmä jossa suomalaisista ainoana mukana Aino-Kaisa Saarinen. Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki hiihtivät seuraavassa ryhmässä sijoilla 10-25. Riikka Sarasoja-Lilja kärsi ensimmäisellä kierroksella harmittavan sauvarikon ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kisassa sijalla 45, reilun minuutin ja 15 sekuntia kärkeä perässä.

  Toisella 5 km lenkillä kärkikolmikko kasvatti eroaan takaa tuleviin, neljäntenä ja viidentenä  väliaikapisteelle Norjan Vibeke Skofterud ja Japanin Masako Ishida  38 sekunnin päässä kärkikolmikosta. Aino-Kaisa Saarinen tässä vaiheessa kuudentena kuusi sekuntia Skofterudista. Riitta-Liisa Roponen väliaikapisteellä 15:s, minuutin ja 7 sekuntia kärkeä perässä. Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja sijoilla 30 ja 32, reilut 2 minuuttia kärjen takana.

  Viimeisellä 5 km lenkillä kärkikolmikossakin alkoi tapahtumaan:  Kowalczyk ja Björgen karkasivat Johaugilta lenkin ensimmäisissä nousuissa. Kilometri ennen maalia Johaug oli jäänyt kärkikaksikosta jo 7,5 sekuntia. Kilpailun voitosta ratkaisut tehtiin loppulaskussa maalialueelle, Marit Björgen iski ohi Kowalczykistä ja Björgen karkasi voittoon 4 sekuntia Kowlaczykiä edellä. Kolmanneksi Therese Johaug, 14 sekuntia voittajasta. Neljänneksi päivän kilpailussa Norjan Vibeke Skofterud ennen Japanin Ishidaa, Aino-Kaisa Saarinen jätettiin päivän kisassa lopulta yhdeksänneksi, minuutin ja 39 sekuntia voittajasta. Riitta-Liisa Roponen päivän kisassa 11:s, noin puoli minuuttia Saarista hitaampana. Krista Lähteenmäki lopputuloksissa 26:s ja Riikka Sarasoja-Lilja 29:s, näin kaikki suomalaiset tänään maailmancup-pisteille.

  Aino-Kaisa Saarinen kommentoi seuraavasti päivän kilpailua:
  - Heti alussa kisassa lähdettiin aika haipakkaa liikkeelle ja olinkin siihen etukäteen varautunut että kovaa vauhtia tullaan pitämään. Tänään ei vaan tämän parempaan pystynyt, en tiedä mistä se johtuu vai onko tämä nyt sitten tuossa mihin pystytään. Rata oli kyllä tosi raskas, hiihdettävä kyllä. Rajusti siinä joutuu töitä tekemään. 10 km jälkeen alkoi itselläkin tuntumaan että kyllä se maali saisi sieltä pikkuhiljaa jo vastaan tulla.

  Riikka Sarasoja-Liljalle kilpailu oli epäonnea täynnä:
  - Heti alussa tuli pari muuttujaa, kun sauva katkesi ensimmäisessä jyrkässä nousussa ja jäin koko letkan viimeiseksi muutaman kymmenen metriä viimeisestä tytöstä. Kuitenkin hiihto kokonaisuudessaan tuntui kohtuullisen hyvältä, kun pystyin sieltä takaa hyvin parantamaan sijoituksia. Sitten viimeiseen laskuun tullessa olin jo Kristan peesissä ja ajattelinkin että kun Krista on aina lopussa vahva niin sinnittelen siinä hänen peesissään. Kaaduin kuitenkin vielä siinä laskussa ja menin varmaan 5 metriä kyljelläni. Että tänään oli epäonnea vaikka muille jakaa, kertoi Sarasoja-Lilja haastattelussaan kisan jälkeen.

  Olsson miesten kisan voittoon – Heikkinen ja Nousiainen keskeyttivät

  Miehillä 30 km matka hiihdettiin kuutena 5 km lenkkinä, kisassa mukana kaikki maailmancupin kärkimiehet, myös maailmancupin johtokaksikko Sveitsin Dario Cologna ja Norjan Petter Northug.
  Ensimmäinen 5 km lenkki hiihdettiin vielä melko sopuisasti, 5 km väliaikapisteellä kärjessä oli ensimmäisen kierroksen vauhdinpidosta vastannut Ruotsin Johan Olsson. Suomalaiset tässä vaiheessa: Ville Nousiainen 12:s, Sami Jauhojärvi 29:s, molemmat pääjoukossa hyvin mukana. Lari Lehtonen tässä vaiheessa 59:s ja ensimmäisellä kierroksella kolaroinut ja kaatunut Matti Heikkinen 63:s.

  Toisella 5 km lenkillä Ruotsin Marcus Hellner ja Venäjän Maxim Vylegzhanin siirtyivät kärkijoukon kärkeen ja kasvattivat vauhtia, joka alkoi tekemään kärkijoukossa pientä harvenemista. 10 km väliaikapisteen nimiinsä vei Hellner Vylegzhanin kannoillaan. Kärkijoukko tässä vaiheessa 7 sekunnin päässä kärkikaksikosta. Suomalaiset tässä vaiheessa sijoilla: Nousiainen 31:s, Jauhojärvi 39:s, Lehtonen 50:s. Matti Heikkinen keskeytti oman kisansa toisen kierroksen jälkeen.

  Kolmannella lenkillä eroja kärkijoukossa ei liiemmin tullut, kun taas suomalaiset eivät pysyneet 40 kärkihiihtäjän vauhdissa. Väliaikapisteellä 15 km kohdalla kärjessä Ruotsin Johan Olsson, Marcus Hellner kakkosena ja Saksan Hannes Dotzler kolmantena. Kymmenen sekunnin sisällä tässä vaiheessa vielä 26 miestä. Sami Jauhojärvi väliaikapisteelle parhaana suomalaisena lähes minuutin kärkeä perässä, sijoitus 44:s. Lari Lehtonen 49:s, puolitoista minuuttia kärkeä perässä. Ville Nousiainen keskeytti oman kisansa kolmannella kierroksella.

  Neljäs kierros ei tarjonnut vielä ratkaisuja kilpailun suhteen, kärkijoukossa hiihti 30 miestä 30 sekunnin sisällä. 20 km väliaikapisteellä Ruotsalaiset Hellner ja Olsson letkan kärjessä, suomalaiset sijoilla 43 (Jauhojärvi) ja 47 (Lehtonen).
  Viidennen kierroksen alku sujui edellisen kierroksen tapaan, Ruotsalaiset huolehtivat vauhdinpidosta lukuun ottamatta 20,9 km kohdalla ollutta kirimaalia jonka vei nimiinsä Kanadan Devon Kershaw. Kärkijoukossa alkoi tapahtuman lisää harventumista kun Ruotsalaisista Olsson lisäsi vauhtia saaden maailmancupia johtavan Colognan kantaansa. Viimeiselle kierrokselle lähdettiin Olssonin johtaessa, Cologna kakkosena ja Vylegzhanin kolmantena. Kotiyleisön suosikki Tshekin Lukas Bauer neljäntenä ja Norjan Rönning viidentenä kahdeksan sekuntia kärjen perässä. Pääjoukko seurasi Rönningiä 4 sekunnin päässä.

  Taistelu kisan voitosta alkoi heti viimeisen kierroksen alussa, kun Cologna siirtyi kärkeen vastaamaan vauhdinpidosta, johon ainoana pystyi vastaamaan Olsson. Väliaikapisteellä 25,9 km kohdalla kaksikko oli repinyt jo 13,4 sekunnin eron muihin. Kärkikaksikon takana reilun viidentoista hiihtäjän ryhmä ei pystynyt vastaamaan kärjen vauhtiin ja jäivät kärkeen koko ajan lisää. Ratkaisu kilpailun voitosta nähtiin viimeisessä laskussa, jossa loistavasti luistavilla suksilla hiihtänyt Olsson sai tehtyä pienen eron Colognaan. Ruotsalainen loppusuoralle parinkymmenen metrin etumatkalla ja Olsson pystyi pitämään Colognan takanaan myös loppuun asti ja näin ruotsalainen päivän kisan yllätysvoittajaksi. Kolmas tila päivän kisassa ratkaistiin loppusuorakamppailussa, jossa vahvin oli Venäjän Maxim Vylegzhanin. Suomalaisista maaliin asti hiihtivät Sami Jauhojärvi ja Lari Lehtonen, Jauhojärvi maalissa 41:s ja Lehtonen 51:s. Kärkeen eroa tuli melkoisesti, Jauhojärvi 3.33,5 ja Lehtonen 4.34,4 kärjestä.

  Sami Jauhojärvi kommentoi lyhyesti päivän kisaa:
  - Välillä kulkee ja välillä ei kulje, tänään oli taas päivä kun ei kulkenut. Tällä kaudella on vain ikävästi ollut enemmän näitä päiviä kun ei kulje. Tarkempi analyysi kaudesta pitää tehdä keväällä ja katsoa asiat läpi viime kesästä ja syksystä alkaen. Huomiseen viestiin lähdetään sillä mielellä että ihmeitä on ennenkin tapahtunut, arvokisoissakin ollaan viestiä edeltävänä päivänä vielä oltu sillä mielellä että kannattaako hiihtää lainkaan ja silti sitten itse viestissä ollaan oltu mm. viidensiä. Joten lähdetään huomenna parantamaan ilmettä tämänpäiväisestä.

  TSHEKKI, NOVE MESTO – Lopputulokset:

  Naiset, 15 km yhteislähtö (p):

   1. Marit Björgen        NOR  39.20,3
   2. Justyna Kowalczyk    POL  +    4,0
   3. Therese Johaug       NOR +   14,3
   4. Vibeke Skofterud     NOR + 1.13,7
   5. Masako Ishida        JPN + 1.15,8
   6. Charlotte Kalla      SWE + 1.26,0
   7. Astrid Jacobsen      NOR + 1.26,7
   8. Heidi Weng           NOR + 1.28,9
   9. Aino-Kaisa Saarinen      + 1.37,7
  10. Alija Iksanova       RUS + 1.58,2
  11. Riitta-Liisa Roponen     + 2.06,9
  ----------------------------------------------
  26. Krista Lähteenmäki       + 3.23,5
  29. Riikka Sarasoja-Lilja    + 3.40,4


  Miehet, 30 km yhteislähtö (p):
   1. Johan Olsson          SWE 1.13.42,0
   2. Dario Cologna         SUI +     1,5
   3. Maksim Vylegzhanin    RUS +    16,0
   4. Konstantin Glavatski  RUS +    16,6
   5. Stanislav Volzhentsev RUS +    17,7
   6. Niklas Dyrhaug        NOR +    18,2
   7. Tim Tscharnke         GER +    18,7
   8. Ilja Tshernusov       RUS +    19,0
   9. Daniel Richardsson    SWE +    19,2
  10. Eldar Rönning         NOR +    20,4
  --------------------------------------------
  41. Sami Jauhojärvi           +  3.33,5
  51. Lari Lehtonen             +  4.34,4

      Ville Nousiainen          keskeytti
      Matti Heikkinen           keskeytti

  Tilanne maailmancupissa 27/37 kilpailun jälkeen:

  Naiset:
   1. Marit Björgen         NOR 1 804
   2. Justyna Kowalczyk     POL 1 792
   3. Therese Johaug        NOR 1 320
   4. Charlotte Kalla       SWE   992
   5. Kikkan Randall        USA   970
   6. Krista Lähteenmäki          819
  ------------------------------------------
   8. Aino-Kaisa Saarinen         804   
  13. Riitta-Liisa Roponen        469
  17. Riikka Sarasoja-Lilja       349
  21. Anne Kyllönen               314
  25. Kerttu Niskanen             254
  38. Mona-Lisa Malvalehto        134
  41. Laura Ahervo                131


  Miehet:
   1. Dario Cologna     SUI 1 571
   2. Petter Northug    NOR 1 199
   3. Devon Kershaw     CAN   953
   4. Marcus Hellner    SWE   896
   5. Aleksander Legkov RUS   785
  ------------------------------------------
  29. Matti Heikkinen         207
  45. Sami Jauhojärvi         134
  55. Matias Strandvall       114
  56. Anssi Pentsinen         106
  72. Ville Nousiainen         56
  74. Lari Lehtonen            52


  Tuloksia: www.fis-ski.com

  Lisätietoja:
  Suomen Maastohiihto ry
  Magnar Dalen
  maastohiihdon A-maajoukkueen päävalmentaja
  puh: +358 45 113 3006

  Maastohiihdon tiedotus – tiedotus@maastohiihto.fi