Uutisen päiväys

31.1.2009← Takaisin

Anni Kainulainen kahdeksas PM-ladulla

    Norjalaiset dominoivat PM-kilpailuja kotimaassaan. Anni Kainulainen oli parhaana suomalaisena kahdeksas. Pojista parhaiten onnistui Iivo Niskanen, joka oli 14:s.

    Suomalaisnuoret saivat Norjan Folldalissa hyvän oppitunnin hiihtämisestä. PM-kilpailut jouduttiin siirtämään kovan pakkasen vuoksi alkuperäiseltä stadionilta 100 metriä korkeammalle ja aurinkoiselle puolelle laaksoa.

    ”Pakkasta oli aamulla 26 astetta, ja vitosen lenkin pituus ei ollut tasan viisi kilometriä, kuten poikien ajoistakin näkee. Ei se ole täällä niin justiinsa. Urheilijat saivat hyvän oppitunnin hiihtämisestä, sillä korkeuseroa oli lenkillä varmasti noin 90 metriä, vaikka tarkkaa latuprofiilia ei ole. Norjalaiset ja ruotsalaiset ovat tottuneet tähän, koska heillä on kotimaisemissaan vuoria, mutta meidän urheilijat ovat tuskin edes harjoitelleet näin vaativalla radalla,” kertoi valmentaja Ilkka Jarva. ”Norja on vaikea paikka hiihtää, ja urheilijat huomasivat sen tänään.”

    Norjalaismenestys oli huikeaa; sekä tyttöjen viidellä kilometrillä että poikien kymmenellä kilometrillä isäntämaan urheilijat valtasivat viisi parasta sijaa. Suomalaisista parhaiten onnistui kahdeksanneksi hiihtänyt Anni Kainulainen, joka jäi vapaalla hiihtotavalla hiihdetyssä kilpailussa voittajasta 58 sekuntia.

    ”Anni hiihti tosi hienosti, kova hiihto 17-vuotiaalta. Kahdeksas sija on kova saavutus, muut suomalaiset eivät olleet lähelläkään vastaavia sijoja,” kehui Jarva Kainulaista, joka saa osallistua samaan sarjaan vielä vuodenkin kuluttua. Myös hiihtäjä itse oli valmentajan mukaan tyytyväinen suoritukseensa.

    Pokien kymmenellä kilometrillä paras suomalainen oli Iivo Niskanen 14 sijallaan. Victor Lövdahl ja Sami Lähdemäki valloittivat kaksi seuraavaa sijaa.

    ”Pojat eivät olleet tyytyväisiä, mutta eivät pettyneitäkään, vaikka enemmän totta kai lähdettiin hakemaan. Alisuorituksesta ei voi missään tapauksessa puhua. Pojat hiihtivät tasaiset omat hiihdot,” kuvaili Jarva joukkueen tunnelmia.

    Hiihtäjien PM-kisaurakka päättyy huomenna viestikilpailuun. Tavoitteena sekä tytöillä että pojilla on mitali.

    ”Mitali on ihan realistinen tavoite. Norjalaiset ovat kovia, mutta Ruotsin ykkösjoukkuetta vastaan on mahdollisuuksia,” kertasi Jarva tavoitteita viestiin. Viestin osalta joukkueet ovat kuitenkin edelleen odottavissa tunnelmissa. ”Ei ole vielä tietoa millä ladulla ja hiihtotavalla se kilpaillaan. Jos se hiihdetään tämänpäiväisellä ladulla, ei ole varmaa, saadaanko sinne perinteisen latuja,” sanoi Jarva.

    Tulokset:

    Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 31.1.2009

    Folldal, Norja

    Tytöt 5 km (v):

    1) Ragnhild Haga, Norja 20.06

    2) Maria Stroem Nakstad, Norja (kansallinen ryhmä) +19

    3) Anne-Tine Markset, Norja ja Kari Oeyre Slind, Norja (kansallinen ryhmä) +21

    …8) Anni Kainulainen +58, 16) Anni Keisanen +1.19, 24) Elina Itkonen +2.01, 26) Jonna Vuorinen +2.09, 33) Linda Härkönen +2.34, 40) Maria Grundvall +3.40

    Pojat 10 km (v):

    1) Erik Bergfall Brovold, Norja 36.09

    2) Didrik Toenset, Norja ja Sindre Bjoernestad Skar, Norja +13

    …14) Iivo Niskanen +1.21, 15) Victor Lövdahl +1.28, 16) Sami Lähdemäki +1.31, 19) Mika Kantele +1.50.

    Olli Hiidensalo ja Ristomatti Hakola sairastuivat, eivätkä hiihtäneet tänään.

    Lisätietoja PM-kilpailuista ja tulokset: http://www.folldal-if.no/Default.asp?WCI=DisplayGroup&WCE=72&DGI=72