Alppimaajoukkue kampanjoi ilmastonmuutosta vastaan
Suomen alppihiihtomaajoukkueen urheilijat ovat näkyvästi mukana kampanjoimassa ilmastonmuutosta vastaan. Alppihiihtäjien tekemä työ valuu hukkaan, jos lumi ja pakkaset häviävät maapallolta.
Ilmastonmuutos, säiden lämpeneminen ja niiden aiheuttamat välittömät vaikutukset ovat jo nyt aiheuttaneet harmaita hiuksia talvilajien harrastajille ja kilpailutapahtumien järjestäjille. Oikukkaista sääolosuhteista johtuen alppikisoja on peruttu ja maajoukkueen leirisuunnitelmat ovat muuttuneet hetkessä. Harjoitusmahdollisuuksia muun muassa Keski-Euroopan jäätiköiltä hakevat alppilaskijat ovat panneet merkille, että paikoissa, joissa ennen riitti lunta alas kylään asti, kasvaa tänä päivänä heinää.
- Vajaassa kymmenessä vuodessa jäätikköalueet ovat pienentyneet niin paljon, että minäkin olen huomannut muutoksen. Nykyään harjoitteluradat pistetään pystyyn ylemmäs jäätikölle, kuvailee kokemuksiaan yksi joukkueen nuorimmista urheilijoista 17-vuotias Sanni Leinonen.
Joukkueen konkareilla, Tanja Poutiaisella ja Kalle Palanderilla, on varmasti nuoria enemmän kerrottavaa maailman muuttuneesta lumitilanteesta: he ovat hakeneet lunta suksiensa alle jo parikymmentä vuotta. Molemmat myöntävät vahvan yhteyden ilmastonmuutoksen ja oman työnsä, alppihiihdon, välillä ja ovat huolissaan asiasta.
- Minä ainakin vaihdan kotona kaikki lamput energiansäästölamppuihin, lupaa Palander. Poutiainen sen sijaan muistuttaa jokaista, itsensä mukaan lukien, sammuttamaan sähkölaitteet kokonaan eikä jättämään niitä stand by -tilaan.
Urheilijoiden toimet ovat pieniä, mutta alppimaajoukkueen yhteistyökumppani energiayhtiö Fortum muistuttaakin, että jokaisella pienellä teolla on merkitystä. Fortumin kestävän kehityksen yksiköstä Mari Kalmari kertoo, että esimerkiksi kodin lämpötilan pudotus yhdellä asteella, säästää 5 % sähkönkulutusta. Pienistä teoista kasvaa suuri säästö ja näiden tekojen viestinnässä alppihiihtäjät ovat nyt avainasemassa. Alppihiihdon tiedotustilaisuudessa perjantaina puhunut lajijohtaja Janne Leskinen korosti myös urheilun ja ympäristötekojen samankaltaisuutta pitkäjänteisyyden näkökulmasta.
- Luonteeltaan nämä kaksi asiaa, urheilussa menestyminen ja ympäristönsuojelu, ovat hyvin samankaltaisia. Jokaiselle vuodelle tulee asettaa tavoitteet, joiden saavuttaminen edesauttaa seuraavien tavoitteiden saavuttamista, sanoo Leskinen, viitaten hyvien kilpailutulosten vaikutukseen tuleviin starttinumeroihin ja viime kädessä edustuspaikkoihin maailmancupissa, MM-kilpailuissa 2009 ja Vancouverin olympialaisissa 2010.
- Pitkäjänteisyys urheilussa kehittää myös pitkäjänteisyyttä muilla elämän alueilla. Hyvien urheilijoiden lisäksi tavoitteenamme on kasvattaa vastuullisia kansalaisia, jotka voivat toimia esikuvina yhteiskunnassamme, lopettaa Leskinen.