Uutisen päiväys

10.1.2009← Takaisin

Aino-Kaisa Saarinen otti omansa, Krista Lähteenmäki hopealla SM-kympillä

Jämin SM-hiihtojen naisten 10 km:n ylivoimainen voittaja oli Joutsan Pommin Aino-Kaisa Saarinen. Toiseksi hiihti Ikaalisten Urheilijoiden nuori Krista Lähteenmäki. Hopeaa otti Lappeen Riennon Riikka Sarasoja.

Maailmancupin keltaista johtajan liiviä kantava Aino-Kaisa Saarinen oli perinteisellä hiihdetyn naisten 10 km:n ennakkosuosikki, eikä missään vaiheessa ollut epäselvyyttä, etteikö hän olisi vienyt nimiinsä myös matkan Suomen-mestaruutta. Hän voitti toiseksi tullutta Krista Lähteenmäkeä 1.08,5 minuutilla. Ei Saarinen kuitenkaan myöntänyt lähteneensä soitellen sotaan.

- Yritin kyllä kerätä latausta ennen tänne tuloa. Tour de Skin jälkeen olen hiihdellyt kotona Hollolassa, valitettavasti -20 asteeseen noussut pakkanen vähän haittasi. Yllättävän hyvin hiihto täällä kulki vaikka Tourin rasitus vielä lihakissa tuntuukin, kertoi Saarinen, joka muisteli päivän Suomen-mestaruuden olevan hänelle ensimmäinen perinteiseltä kympiltä.

Aino-Kaisa Saarinen hiihtää elämänsä parasta kautta, jonka alkutahdit saatiin maailmancupin aloituskilpailussa Ruotsin Jällivaarassa.

- Se on varmaan vieläkin kauden paras vapaan hiihtoni. Silloin tuntui, että kun vapaalla kulkee näin hyvin ei se perinteinenkään voi huonosti mennä, Saarinen muisteli. Hienot suoritukset ovatkin seuranneet toisiaan, viimeksi Tour de Skin kakkossija Virpi Kuitusen perässä.

- Työtä on tehty ja nyt unelma alkaa toteutua. Paljon hyviä kisoja on vielä edessä tänäkin vuonna ja ensi vuonna talviolympiakisat Vancouverissa, maalaili Saarinen, jonka vakaana aikomuksena on kantaa maailmancupin voittajan keltaista liiviä kauden loppuun asti.

- Hyvin se liivi minulle sopii. Rukan jälkeen sitä piti sovittaa kotona aamutakin päälle ja kävin minä ostamassa hiuksiin keltaisia pampuloitakin, kertoi Saarinen, joka jouluaattona sai muutakin väriin sopivaa kannettavaa kun vaihtoi sormuksia pitkäaikaisen poikaystävänsä, ex-koripalloilija Tom Gustafssonin kanssa.

Päivän kilpailussa hopealle sijoittuneen, vasta 18-vuotiaan Krista Lähteenmäen suoritusta Aino-Kaisa Saarinen kiitteli.

- Tosi hyvä, että meillä on Krista, kristoja pitäisi vaan saada lisää, että meilläkin olisi aina uusia hiihtäjiä niin kuin Ruotsilla ja Norjalla tuntuu olevan.

Hopeaa ottanut Krista Lähteenmäki kertoi viikolla miettineensä sijoittumista viiden sakkiin.

- Matkaan lähtiessä mielessä oli, jos vaikka mitali. Matkalla ajattelin, että hopeaan on mahdollisuuksia enkä ainakaan viime vuoden Keuruun tapaan häviä 0,9 sekunnilla. Mielestäni jaoin voimat oikein, Lähteenmäki kuvaili hiihdon jälkeen. Sunnuntaina hän ei ole mukana yleisen sarjan yhdistelmähiihdossa vaan osallistuu oman ikänsä mukaisesti alle 20-vuotiaiden sarjaan.

- On se ihan hyvä nähdä, missä mennään omassa ikäryhmässä, hän sanoi ja kertoi nuorten MM-kisojen edelleen olevan hänelle kauden päätavoite.

- Sinne lähdetään mitalitavoittein. Mikäli Liberec ja yleisen sarjan MM-kisat tulevat kysymykseen, sinnekin tietysti lähdetään, kertoi Ikaalisten Urheilijoita edustava Lähteenmäki, joka käy hiihtolukiota Sotkamossa.

- Lukio on tarkoitus selvittää neljässä vuodessa. Tänä vuonna kirjoitan pitkän matematiikan ja enkun. Loput sitten ensi vuonna.

SM-pronssille hiihtänyt Lappeen Riennon Riikka Sarasoja kiristi loppukilometreillä ohi Kerttu Niskasesta. Pontta hiihtoon tuli edelliseltä päivältä kun Sarasojan kohtalona oli jäädä vapaan sprintissä neljänneksi.

- Ei tämä vielä MM-valintoja ajatellen helpottanut. Lisää hyviä hiihtoja tarvitaan, Sarasoja arveli.

Tulokset: www.jamism.fi

.