Uutisen päiväys

5.1.2009← Takaisin

Aino-Kaisa Saarinen ja Sami Jauhojärvi vankimmat mestariehdokkaat Jämillä

    Maastohiihdon SM-kilpailut järjestetään tulevana viikonloppuna 9.-11. tammikuuta Jämijärven Jämillä Pohjois-Satakunnassa.

    Kisat alkavat perjantaina miesten ja naisten sprinteillä. Lauantaina on vuorossa miesten ja naisten perinteisen hiihtotavan pikamatkat, miehillä 15 kilometriä ja naisilla 10 kilometriä. Viimeisenä kisapäivänä hiihdetään yhdistelmähiihdon mestaruuksista. Naiset hiihtävät 7,5 + 7,5 kilometriä ja miehet 15 + 15 kilometriä. N20-sarjan vastaavat matkat ovat naisilla 5 + 5 kilometriä ja miehillä 10 + 10 kilometriä.

    Jämillä hiihtävät Virpi Kuitusta lukuun ottamatta kaikki Tour de Ski -kiertueella kilpailleet maajoukkuehiihtäjät. Miesten puolella Vuokatti Ski Teamin Sami Jauhojärvi on ehdoton suosikki sekä yhdistelmähiihdon että perinteisen matkan mestariksi, mutta muista sijoista käydään kiivasta kamppailua. Vanhaan Hiihtoseuran Matti Heikkisellä on sanansa sanottavana jopa yhdistelmähiihdon kultakamppailussa.

    Jämin kisat väliin jättävän Virpi Kuitusen lepuuttaessa kipeytyneitä paikkojaan, mestaruus on perinteisellä matkalla yhden kauppa. Joutsan Pommin Aino-Kaisa Saarinen ottanee omansa. Ainoa joka hänen voittokulkuaan voi horjuttaa on Pirjo Muranen, mutta edellisen päivän sprintti verottanee hänenkin mahdollisuuksiaan.

    Aina yllätyksiä täynnä olevassa sprinttikisassa Vuokatin Martti Jylhän päänahkaa havittelevat maajoukkuehiihtäjistä Vetelin Urheilijoiden Kalle Lassila, IF Minkenin Matias Strandvall, Joensuun Katajan Olli-Pekka Tolvanen ja Lahden Hiihtoseuran Jesse Väänänen. Naisten sprintissa mitaleista tappelevat Lahden Mona-Liisa Malvalehto, Ounasvaaran Pirjo Muranen, Huhtasuon Hiihdon Kirsi Perälä, Lappeen Riennon Riikka Sartasoja ja Kangasniemen Kalskeen Silja Tarvonen. Kärkikaartia hätyyttelee varmasti myös miltei kotimaisemissaan hiihtävä Ikaalisten Krista Lähteenmäki.

    Ladut on saatu Jämillä sääoloihin nähden hyvään kuntoon. Ladut on rakennettu pääosin tykkilumen varaan, sillä lumipula on vaivannut Satakunnan Lapiksi kutsuttua urheilukeskusta koko alkutalven. Kierrettäviä lenkkejä on jouduttu lumipulan vuoksi lyhentämään. Suunniteltu 7,5 kilometrin lenkki korvataan 5 kilometrin ja 3,7 kilometrin lenkein.

    SM-kisoja isännöi hiihdon erikoisseura Jämin Jänne. Viimeksi aikuisten SM-kisat hiihdettiin Jämillä vuonna 2005. Viime talvena harjulla kilpailtiin nuorten suomenmestaruuksista. Kisakoneistossa on talkoolaisia noin 250.

    Lisätietoja, lähtölistat ja tulokset: http://www.jamism.fi/