6.1.2005← Takaisin

Ahonen vei mäkiviikon, Höllwarth Bischofshofenin

Janne Ahonen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon näytöstyyliin, vaikka Itävallan Martin Höllwarth oli parempi päätöskisassa Bischofshofenissa.

Keski-Euroopan mäkiviikon päätöskilpailu pienessä itävaltalaisessa Bischofshofenin kylässä kisattiin sumussa ja vesisateessa, mutta hyvissä tuulioloissa Innsbruckiin verrattuna. Kilpailu oli mäkiviikon aikana ensimmäinen, jonka toista kierrosta Janne ”kuningas” Ahonen ei päättänyt. Kilpailun kärjessä oli jo ensimmäisen kierroksen jälkeen Itävallan Martin Höllwarth 135-metrisellään, kun Ahonen pääsi 132 metriä. Ahonen pääsi ponnistamaan toiselle kierrokselle 4 sijalta.
 Kilpailun suurin yllätys nähtiin, kun Japanin tulevaisuuden lupaus Daiki Ito leijaili sumun keskeltä mäkiennätykseen, 143 metriin. Ahosen pinna kuitenkin piti jälleen, ja toisella hypyllään hollolalainen pääsikin jo 140,5 metriä ja meni kilpailun kärkeen. Ensimmäisellä kierroksella edellä olleiden Malyszin ja Jandan epäonnistuessa, Ahonen piti piikkipaikkaa vielä Höllwarthin ollessa tornissa. Itävaltalainen kuitenkin varmisti osakilpailuvoiton hypättyään kotiyleisön edessä tyylikkään 137,5-metrisen.
 Höllwarth keräsi kilpailussa 277 pistettä. Ahonen jäi hänestä tasan 6 pistettä ja 3:nneksi 9:ltä sijalta noussut Ito 7,5 pistettä.
 Suomen päävalmentaja Tommi Nikunen oli tyytyväinen Ahosen kilpailuun.
 - Hyvä kisa. Varsinkin toinen hyppy oli tosi hyvä. Ensimmäisessä oli pientä virhettä, mäki kuitenkin on täällä aika erilainen kuin muissa paikoissa.

Suomalaisten joukkuepanos jäi kuitenkin Bissenin illassa huononlaiseksi. Veli-Matti Lindström karsiutui jo eilen kilpailusta ja tänään Tami Kiuru ja Risto Jussilainen eivät selvinneet toiselle kierrokselle. Molemmat hyppäsivät 115,5 metriä ja jakoivat tänään 39. sijan. Matti Hautamäki oli jälleen toiseksi paras suomalainen ja sijoittui 12:nneksi. Hautamäki itse antoi ilmeillään ymmärtää, että toisen kierroksen hyppy oli huono.
 - Oikeastaan se olikin aika huono. Harmittaa, kun ensimmäinen oli niin hyvä. Olisin suonut Matille onnistumisen myös toiselle kierrokselle. Aika pettynyt mies oli. Nikunen kuvaili puhelimessa. Nikunen kertoi odottaneensa parempia esityksiä etenkin Risto Jussilaiselta.
 - Aika alakanttiin menivät Tamin ja Riston hypyt. Ristolta olisin etenkin harjoitusten ja koekierroksen perusteella odottanut parempaa. Nikunen summasi.

Ahonen rikkoi mäkiviikon aikana ennätyksiä, vaikka ei kaikkien kilpailuiden voittoon pystynyt. Ahosesta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut kokonaiskilpailun kolme kertaa. Näin ollen hän nousi tilastoissa jopa Matti Nykäsen ohi. Ahonen keräsi turneella yhteensä 1043,3 pistettä ja hän nousi palkintopallille yhdessä Mico-poikansa kanssa. Bissenin voittaja Martin Höllwarth tuli toiseksi hävittyään Ahoselle 49,1 pistettä. Kolmas oli niin ikään itävaltalainen Thomas Morgenstern häviten Ahoselle 57,8 pinnaa. Matti Hautamäki oli kokonaiskilpailussa toiseksi parhaana suomalaisena 10:s. Risto Jussilainen löytyi sijalta 25 ja Tami Kiuru oli 27.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu viikonloppuna Saksan Willingenissä, jossa hypätään lauantaina maailmancupin ensimmäinen joukkuekilpailu. Sunnuntaina on vuorossa henkilökohtainen kilpailu. Suomalaiset jatkavat Willingeniin samalla joukkueella, eli mukana ovat Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Risto Jussilainen, Tami Kiuru ja Veli-Matti Lindström.